تزریق واکسن به همراه جریان برق

به گزارش سیناپرس به نقل از scientificamerican، محققان به دنبال راهی بوده اند که بتوانند دسترسی تمام مردم جهان را به واکسن هایی از جمله واکسن کووید- 19 گسترش دهند تا از این طریق، احتمال ابتلا به برخی بیماری ها را در دنیا کاهش دهند. آنها برای این منظور از ترکیب یک فندک و میکروسوزن های ظریف برای تولید دستگاهی یک دلاری استفاده کردند که از برق برای تزریق واکسن استفاده کرده و تزریق با درد کم تری همراه می شود.

این دستگاه که به ePatch شناخته می شود، مربوط به واکسن های DNA و RNA می شود که ازبخشی از کد ژنتیکی عامل بیماری زاد برای تحریک واکنش ایمنی بدن استفاده می کند. این در حالی است که در واکسن های معمول و سنتی، از بخش های واقعی عامل بیماری زا یا نوع ضعیف یا غیرفعال شده بیماری استفاده می شود.
هزینه ساخت واکسن های DNA و RNA در مقایسه با هزینه ساخت واکسن های سنتی به مراتب کم تر است و تولید و ایجاد تغییر در آنها ساده تر است به طوری که به راحتی می توان بسته به ویروس ها و بیماری های جدیدی که در دنیا ایجاد می شود، واکسن جدیدی را به سرعت تولید کرد. 
به گزارش سیناپرس، اما برخی واکسن ها با مواد ژنتیکی گران قیمت بوده و به همین دلیل دسترسی عده ای را در دنیا به ویژه در مناطق دوردست و کم تر توسعه یافته محدود می کند. به گزارش سیناپرس، مأموریت ePatch ایجاد دسترسی آسان در هر نقطه ای از جهان به واکسن هاست. واکسن ها باید به گونه ای وارد سلول های بدن شوند. اما واکسن های mRNA و DNA به کمک بیشتری برای عبور از غشای سلولی نیاز دارند.
مواد این واکسن ها با کُره کوچکی از چربی به نام نانوذره لیپیدی احاطه می شوند. این ذرات به مواد ژنتیکی در حالی که به تجزیه آن کمک می کند، اجازه ورود به درون سلول ها را هم می دهند. اما این واکسن ها قبل از تزریق باید فریز شوند بنابراین به نگهداری در دمای پایین نیاز دارند.

اما واکسن های DNA به دلیل نداشتن نانوذرات لیپیدی به فریز شدن نیازی ندارند و نسبت به واکسن های mRNA پایدارتر هستند و برای ورود به درون سلول از ویروس وکتور یا حامل در آنها استفاده می شود. 

شیوه نوینی از تزریق واکسن استفاده از شیوه «الکتروپوراسیون» است که طی آن، واکسن همراه با جریان ضعیفی از شوک الکتریکی وارد بدن می شود و باعث می شود حفره غشاهای سلولی به طور موقت باز شده و اجازه ورود واکسن را به داخل بدهند. به گزارش سیناپرس،درواقع استفاده از این روش هم اثربخشی و هم دسترسی به واکسن را بهبود می بخشد.
این فناوری در حال حاضر در شرایط بالینی روی واکسن های DNA مورد استفاده قرار گرفته و به گزارش سیناپرس، این آزمایش ها مراحل اولیه خود را سپری می کنند. این دستگاه که ظاهری شبیه خودکار دارد، از کریستال پیزوالکتریک فندکی در آن استفاده شده که هنگام اعمال فشار به آن، جریانی از برق را تولید می کند. 

محققان برای سهولت کار، دسته ای از میکروسوزن ها را در سر این دستگاه تعبیه کرده اند که هم مانند واکسن و هم مانند الکترود عمل می کند و هنگام تزریق واکسن، جریان برق ضعیفی را درست در سطح پوست وارد سلول ها می کند. به گزارش سیناپرس، محققان با آزمایش این دستگاه تزریقی روی موش ها مشاهده کردند که اثربخشی آن در مقایسه با واکسن های معمولی 10 برابر بیشتر شده است. 
 

مترجم:پروانه غفاری

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا