شهروز برادران نویری، مجری طرح در گفتوگو با ایسنا با اشاره به روشهای متداول برای تکثیر ماهیان خاویاری گفت: در روشهای سنتی برای تکثیر ماهیان خاویاری شکم آنها شکافته و تخمک خارج میشود.وی با بیان اینکه این روش موجب مرگ ماهیان خاویاری خواهد شد، اظهار داشت: پس از انجام این فرآیند ماهیان خاویاری به عنوان ماهی گوشتی به مصرف میرسند.
برادران از ارائه روش بهینه برای تکثیر ماهیان خاویاری خبر داد و یادآور شد: در این مطالعات با استفاده از روش میکرو سزارین (ریز برش)، اقدام به خارج تخمکهای ماهیان خاویاری کردیم.مجری طرح در این باره توضیح داد: در این روش با ایجاد برش کوچکی در شکم ماهیان خاویاری اقدام به خارج کردن تخمک ماهیان خاویاری میکنیم.وی جلوگیری از مرگ ماهیان خاویاری را از مزایای این روش نام برد و خاطرنشان کرد: با استفاده از این روش بدون مرگ ماهیان خاویاری تا جایی که ممکن باشد تخمکها استحصال میشود و این ماهیان برای سالهای آتی قابل بهره برداری هستند.
برادران ادامه داد: ماهیان خاویاری 8 تا 10 سال طول میکشد تا به سن بلوغ جنسی برسند تا بتوان از آنها خاویار استحصال کرد از این رو با استفاده از این روش میتوان از یک ماهی چندین بار تخمک گیری کرد ضمن آنکه راهکاری برای کاهش فشار صیادی نیز محسوب میشود.
مجری طرح همچنین از تولید پودر ماهیان خاویاری خبر داد و یادآور شد: با استفاده از نوعی باکتری مفید روده ماهیان خاویاری پودری را تولید کردیم که علاوه بر افزایش ضریب ایمنی ماهیان خاویاری موجب بهبود رشد این ماهیان خواهد شد.
این محقق با بیان اینکه پودر تولید شده مقاومت ماهیان خاویاری را در برابر تنشهای محیطی افزایش خواهد داد، اظهار داشت: این نوع پودراختصاصی برای ماهیان قزل آلا و کفور ماهیان تولید شده است و در این تحقیقات این پودر به طور اختصاصی برای ماهیان خاویاری عرضه شد.
برادران با تاکید بر اینکه این محصول راهکاری برای افزایش راندمان صنعت آبزی پروری خواهد شد، گفت: در فاز آزمایشگاهی این پودر در اختیار پرورش دهندگان قرار گرفت که نتایج خوبی به دست آمد و درحال حاضر در مراحل اخذ مجوزها برای کاربردی کردن این محصول هستیم.