نماد سایت خبرگزاری سیناپرس

شیوه ارزان و جدید دانشمند ایرانی برای تحلیل پروتئین در بافت‌ها

به گزارش ایسنا، گفته می‌شود این تکنیک را می‌توان به گونه‌ای ارتقا داد که برای اهداف تشخیصی نیز به کار رود.

امکان شناسایی و مکانیابی پروتئین‌ها در بافت‌ها برای درک مکانیسم بیماری‌ها و تشخیص آن‌ها اساسی است. با این حال، امروزه ابزارهای پیشرفته‌ای برای بررسی پروتئین‌ها و چگونگی تعامل آنها با یکدیگر لازم است و چنین تجهیزاتی اغلب گران بوده و کار با آن‌ها نیازمند آموزش ویژه است.

به منظور استفاده از شناسایی پروتئین برای اهداف تشخیصی، نیاز به شیوه‌های جدید و کمتر پیچیده برای بررسی پروتئین‌ها حس می‌شود. چنین شیوه‌هایی باید نیازمند تجهیزات، گران یا تیم آموزش‌دیده نباشند.

کمالی‌مقدم و تیم علمی‌اش شیوه‌ای ارائه داده‌اند که با استفاده از آن، پرسنل پزشکی می‌توانند پروتئین‌های مرتبط را در بافت‌ها شناسایی کنند.

در این جا آنتی‌بادی‌هایی توسط دانشمندان به رشته‌های دی‌ان‌ای متصل‌ می‌شوند و این رشته‌ها در صورت نزدیکی به یکدیگر، به هم وصل می‌شوند. زمانی که این اتفاق رخ می‌دهد، یک واکنش زنجیره‌ای آغاز می‌شود که در آن، تعداد روبه‌افزایش رشته‌های دی‌ان‌ای به یکدیگر متصل می‌شوند. به هر رشته دی‌ان‌ای یک ماده درخشان متصل شده که زمانی که با طول موج خاصی متشعشع شود، نور ساطع می‌کند.

زمانی که این واکنش زنجیره‌ای برای بازه زمانی خاصی ادامه می‌یابد، مولکول‌های درخشان به دانشمندان امکان مشاهده آن‌ها به عنوان نقاط ریز را با استفاده از میکروسکوپ می‌دهد. این موضوع نشان‌دهنده وجود پروتئین‌های مطلوب است و هر چه نقاط درخشان بیشتری وجود داشته باشد، پروتئین‌های بیشتری نیز وجود دارند.

این واکنش زنجیره‌ای حاوی هیچ نوع آنزیمی نبوده و این بدین معناست که در دمای اتاق نیز می‌تواند رخ دهد. میکروسکوپ‌های مورد نیاز برای بررسی نقاط روشن نسبتا ساده بوده و در آزمایشگاه‌های تحقیقاتی در دسترس هستند. این بدین معناست که تکنیک جدید می‌تواند شیوه‌ای ارزان برای مکانیابی پروتئین‌ها در بافت‌ها باشد.

کمالی‌مقدم و همکارانش امیدوارند بتوانند این شیوه را برای اهداف تحقیقاتی و کارکردهای درمانی به کار برند.

جزئیات این تحقیق در مجله Nature Communications ارائه شد.

No tags for this post.
خروج از نسخه موبایل