آن چه باید پس از تزریق واکسن بدانیم
به گزارش سیناپرس، واکسن ها با ارائه اطلاعاتی از عوامل بیماری زای ویروسی به بدن، سیستم ایمنی بدن را با آن عامل بیماری زا آشنا کرده و بدن را نسبت به آن بیماری مقاوم می کنند. این عملکرد باعث می شود یک تمرین موثر توسط سیستم ایمنی در برابر عوامل مهاجم ایجاد شده و در نتیجه، واکسن کمک می کند تا بدن فرد سریعتر و بهتر در برابر یک حمله واقعی واکنش نشان دهد. این موضوع در مورد واکسن کرونا نیز صدق کرده و پس از تزریق این واکسن، واکنش سیستم ایمنی بدن فرد است که باعث بروز عوارض جانبی می شود.
باید توجه داشت که سیستم دفاعی هر فرد به عوامل متعددی از جمله ژنتیک، سن، جنسیت، ساختار بیولوژیکی، بیماری های موجود و حتی میکروبیوم، بستگی دارد. این تفاوت های فردی سبب می شود هر فردی واکنش متفاوتی نسبت به واکسن ها نشان دهد. به عنوان مثال، سیستم ایمنی یک فرد سالمند، حافظه خوبی برای مقابله با عوامل بیماری زایی دارد که قبلاً آن را تجربه کرده است، اما همین فرد در مقابله با بیماری های جدیدی مانند کرونا ضعیف بوده و واکنش ضعیف تری نشان می دهد.
از سوی دیگر، زنان از نظر بیولوژیکی دارای دو کروموزوم X هستند که این کروموزوم حاوی ژن های متعددی است که عمدتا در سیستم ایمنی بدن موثر هستند و در نتیجه تفاوت های بارزی از نظر جنسیت بین افراد مشاهده می شود.به گزارش سیناپرس، این مساله موجب شده است که به طور کلی، زنان دارای واکنش های بیولوژیکی ایمنی قوی تری نسبت به مردان باشند.
در نتیجه این تفاوت ها، شاهد این هستیم که عوارض جانبی واکسن در زنان کمتر بوده و در افراد مسن بیشتر باشد. از سوی دیگر، عوارض جانبی واکسن کرونا ممکن است با برخی از موارد جانبی نیز مرتبط باشد. وقتی برخی مواد خارجی مانند آلومینیوم به برخی واکسن ها اضافه شوند، می توانند سیستم ایمنی بدن را بیشتر تحریک کرده و در صورت نیاز به پاسخ قدرتمندتر ایمنی، آن را ارائه کنند.
اگر بعد از تزریق واکسن احساس سردرد، خستگی و حتی تب می کنید، این موضوع نشان می دهد که سیستم ایمنی بدن شما در حال فعالیت بوده و به خوبی عمل کرده است.
این علائم فیزیکی واکنش بدن به واکسیناسیون از نظر علمی با اصطلاح واکنش زایی یا reactogenicity شناخته می شود. باید در نظر داشته باشید در هنگام واکنش بدن نسبت به واکسن نباید فقط عوامل بیماری زا را مقصر دانست بلکه موارد متعددی از قبیل زاویه تزریق، اندازه سوزن، محل و سرعت تزریق واکسن همگی می توانند در واکنش بدن شما نسبت به واکسن نقش داشته باشند.
به گزارش سیناپرس، اگر بازوی شما پس از تزریق واکسن دچار درد شده، به یاد داشته باشید که نه تنها سیستم ایمنی بدن شما نسبت به واکسن واکنش نشان داده و مواد شیمیایی ویژه ای را در پاسخ ایمنی آزاد کرده است، یک سوزن نیز وارد بازوی شما شده و این مساله به تنهایی می تواند دردناک باشد.
مترجم: فاطمه کردی
منبع: sciencefocus