به گزارش سیناپرس، بر اساس نتایج یک مطالعه جدید، از بین رفتن فیبرهای عصبی درکنار افزایش نوعی از سلولهای ایمنی به نام سلولهای دندریتیک روی قرنیه چشم میتوانند به خوبی برای تشخیص نوع بلندمدت کووید 19 استفاده شوند. این تغییرات به ویژه در میان کسانی که علائم عصبی مانند از دست دادن چشایی و بویایی، سردرد، سرگیجه، بی حسی و درد نوروپاتیک را پس از ابتلا به عفونت کووید 19 نشان میدهند، مشهود است.
نوع بلندمدت کووید 19، معمولاً با طیف وسیعی از علائم ناتوان کننده مشخص میشود که اغلب بیش از چهار هفته پس از گذشت مرحله حاد عفونت ادامه داشته و با تشخیصهای فعلی توضیح داده نمیشوند.
تقریباً از هر 10 نفر، یکی به نوع بلندمدت کووید 19 مبتلا میشود و بنابر تحقیقات، آسیب به فیبرهای عصبی میتواند زمینه ساز پیشرفت آن باشد.
حالا در پژوهشی که توسط موسسه پزشکی ویل کورنل کشور قطر انجام گرفته، محققان برای بررسی بیشتر این موضوع از روش تصویربرداری لیزری غیرتهاجمی دارای وضوح بالا از طریق ابزاری به نام میکروسکوپ کانونی قرنیه یا به اختصار CCM برای مشاهده آسیب عصبی در چشم استفاده کردهاند.
قرنیه قسمت شفاف جلویی چشم است که مردمک، عنبیه و قسمت داخلی پر از مایع چشم را میپوشاند. عملکرد اصلی این بخش، تمرکز بیشتر نور ورودی به چشم به عنوان اندام بینایی ما است.
اسکن قرنیه بیماران با این ابزار نشان داد که بیماران دارای علائم عصبی، تا چهار هفته پس از بهبودی از کووید 19 نیز دارای تعداد بیشتری از سلولهای دندریتیک و هم چنین از دست دادن فیبر عصبی قرنیه بودهاند. بر این اساس، به نظر میرسد علائم طولانی مدت کووید 19 با از دست دادن فیبر عصب قرنیه ارتباط زیادی دارند.
به گزارش سیناپرس، بنابر یافتههای این تحقیق که در نشریه British Journal of Ophthalmology منتشر شدهاند، استفاده از میکروسکوپ کانونی قرنیه میتواند به عنوان یک آزمایش سریع چشم پزشکی برای ارزیابی بیماران مبتلا به نوع بلندمدت کووید 19، کاربرد بالینی مناسبی داشته باشد.
نویسنده: محمدرضا دلفیه