افزایش گرمای هوا ارتباطی با وقوع زمین لرزه ندارد
دکتر محمد تاتار روز دوشنبه درگفت وگو با ایرنا افزود:درباره وقوع زلزله درتهران حرف وحدیث زیاد است، اما تاکنون در مطالعات بین المللی انجام شده هیچ تحقیقی که ارتباط یا احتمال بین افزایش لرزه خیزی در یک منطقه را با درجه حرارت هوا نشان دهد، مشاهده نکرده ام.
وی درخصوص شرایط و عوامل وقوع زمین لرزه گفت:در مناطقی که تحت فشار یا تحت تنش هستند،انرژی ها بر روی صفحاتی که صفحات شکستگی نام دارد تجمع و به مرور زمان افزایش پیدامی کند تا جایی که این تنش ها از مقاومت 'سنگ های اصطکاکی' که بین طرفین شکستگی ها وجود دارد تجاوز و سبب حرکت ناگهانی سنگ ها طرفین این شکستگی که گسل نام دارد، می شود.
تاتار ادامه داد:این حرکت در زمین لرزه، با ایجاد امواج لرزه و انتشار همراه است، بنابراین آنچه در زمین لرزه لازم است تجمع تنش دریک نقطه است.
وی در باره تجمع تنش ها دریک نقطه برای وقوع زلزله گفت: این موضوع بستگی به طول گسل، مکانیزم گسل و نیزجنس سنگ های تشکیل دهنده طرفین گسل است که البته تجمع نیرو و مدت زمان می تواند کاملا متفاوت و از چند دهه تا چندین هزار سال متنوع باشد.
معاون پژوهشی پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله اظهارکرد:ممکن است برای تجمع انرژی و تنش های برای یک گسل چند هزارسال نیاز باشد تا این تجمع انرژی و تنش بتواند سبب زمین لرزه شود.
تاتار درخصوص اینکه برای گسل های اطراف تهران چنین چیزی وجود دارد یا نه،گفت:هنوز بر روی تمام گسل های اطراف تهران مطالعه دقیق انجام نشده، ولی با توجه به مطالعات پالئوسایزمولوژی، مطالعات دقیق لرزه خیزی و مانیتورینگ با دستگاه جی پی اس بر روی گسل شمال تهران و گسل مشاء نشان می دهد که معمولا دوره بازگشت زمین لرزه ها بر روی این گسل های در پایتخت نسبتا طولانی است.
No tags for this post.