نماد سایت خبرگزاری سیناپرس

چرا نباید بیش از حد آب بخوریم؟

اگرچه شاید شگفت‌زده شوید، ولی پاسخ این پرسش مثبت است. مصرف زیاد آب منجر به مسمومیت با آب می‌شود که گونه‌ای هیپوناترمی حاد است. این بیماری اگر به سرعت تشخیص داده نشده و درمان نشود، می‌تواند سلامتی شما را به خطر بیندازد و حتا جانتان را هم بگیرد.

مسمومیت با آب چیست؟

مسمومیت با آب یعنی کاهش غلظت سدیم خون که مصرف بیش‌ازاندازه‌ی آب آن را به وجود می‌آورد. در نتیجه چیزی جای سدیم را پر نمی‌کند و تعادل آب و سدیم در بدن به هم می‌ریزد.

مسمومیت با آب نام‌های دیگری هم دارد: هیپوناترمی، هیپرهیدریشن یا زیاده‌روی در مصرف آب. تمامی این نام‌ها به همان شرایط وخیم ایجادشده از عدم تعادل الکترولیت‌های بدن برمی‌گردند. اگر بخواهیم دقیق‌تر بگوییم، یعنی سطح آبِ خون نسبت به سطح سدیم خون بالاتر می‌رود.

ریشه‌ی واژه‌‌ی هیپوناترمی در زبان یونانی و لاتین به معنای کمبود نمک در خون بوده و امروزه معنای کمبود سطح سدیم در خون را دارا است. این واژه در برابر واژه‌ی هیپرناترمی یا پایین بودن سطح آب در بدن قرار می‌گیرد؛ یعنی شرایطی که مقدار آب بدن کمتر ‌از اندازه‌ی مورد نیاز است.

چه دلایلی منجر به مسمومیت با آب می‌شوند؟

مسمومیت با آب درمان‌پذیر است، ولی نخست باید بدانیم در چه شرایطی امکان دچار شدن به این مسمومیت بالا می‌رود. با توجه به پژوهش‌ها، این بیماری بیشترِ بیماران بستری یا کسانی را که مشکل روانی دارند، تهدید می‌کند. اگرچه، ناگفته نماند این مسمومیت ممکن است گریبان‌گیر افراد سالم هم شود. به همین دلیل مسمومیت با آب با توجه به شرایط به وجود آمدن‌اش، دارای تعاریف گوناگونی است:

نشانه‌های مسمومیت با آب کدامند؟

اگر هیپوناترمی، حاد نباشد، نشانه‌ی ویژه‌ای ندارد. ولی مسمومیت با آب دارای نشانه‌های گوناگونی است که رایج‌ترین آن‌ها گزینه‌های زیر هستند:

به هم ریختگی وضعیت ذهنی، هذیان‌گویی و توهم هم می‌توانند نشانه‌هایی از مسمومیت با آب باشند. افزون بر این، باید گفت کسانی که مسموم می‌شوند، شاید ندانند چه اتفاقی در بدن‌شان در حال رخ دادن است و حتی ندانند به کمک و رسیدگی نیاز دارد.

مسمومیت با آب در مراحل آغازین ممکن است روان‌پریشی خفیفی باشد که پزشکان نتوانند دلیل‌اش را مصرف بیش‌ازاندازه‌ی آب بدانند. برای نمونه، ممکن است پزشک شخص مشکوک به این بیماری را ببیند و دلایل بیماری‌اش را تب شدید، حمله‌ی صرعی و یا اختلال ذهنی تشخیص دهد.

ناگفته نماند که این مسمومیت فقط بزرگسالان را تهدید نمی‌کند و ممکن است برای کودکان هم، به ویژه اگر زیر ۹ ماه باشند، رخ دهد. نشانه‌های این بیماری در کودکان شامل مواردی مانند گریه، دگرگونی‌های رفتاری، استفراغ، لرزیدن بدن یا گرفتگی عضلات و اختلال در تنفس شده و در موارد حاد منجر به صرع، کما و آسیب مغزی و مرگ شود.

چرا مسمومیت با آب خطرناک است؟

همانگونه که پیشتر هم گفتیم، مسمومیت با آب خطرناک است و آسیب‌های گوناگونی به بدن می‌زند. از مهم‌ترین اثرات منفی زیاده‌روی در مصرف آب، می‌توان موارد زیر را فهرست کرد:

تا چه اندازه می‌توان آب خورد؟

عوامل گوناگون و بسیاری روی شیوه‌ی دفع شدن آب از بدن برای جلوگیری از مسمومیت و هیپوناترمی تأثیر می‌گذارند. برای نمونه، همانگونه که پیشتر گفتیم، استرس زیاد و یا داشتن بیماری‌های دیگر می‌توانند سیستم عصبی و کلیه‌ها را دچار اختلال کنند و این موضوع هم درصد ابتلا به مسمومیت آب را افزایش می‌دهد.

اکنون بگذارید به این پرسش که خوردن چه مقدار آب خطرناک است، پاسخ دهیم:

در افراد دارای کلیه‌های سالم، در هر ساعت باید میان ۸۰۰ میلی‌لیتر تا ۱ لیتر مایعات از بدن دفع شود. مصرف آب بیشتر از این مقدار، تعادل الکترولیت‌ها را به هم می‌ریزد و ممکن است نشانه‌های آغازین هیپوناترمی را به دنبال داشته باشد.

مسمومیت با آب، هنگامی رخ می‌دهد که آب زیادی را در مدت زمان کمی، مانند زیر یک یا دو ساعت، می‌نوشید. مصرف آب با وقفه‌های درازمدت خطری به همراه ندارد. همچنین اگر بدن شما آب را از طریق تعریق یا ادرار به اندازه‌ی کافی دفع می‌کند، دچار این بیماری نخواهید شد.

مسمومیت با آب، در مسابقات آب‌خوری هم در کمین است. در یک پژوهش، خانمی ۶۴ ساله به دلیل هیپوناترمی حاد جانش را از دست داد. او در مدت زمان کمتر از چند ساعت، پیش از آنکه بخوابد، کم‌وبیش ۳۰ تا ۴۰ لیوان آب نوشیده بود. از آنجایی که دچار توهم شده بود، با اینکه آبی را که می‌خورد بالا می‌آورد، ولی باز هم از خوردن آب دست نمی‌کشید و حالش هر ثانیه بدتر می‌شد.

در سال ۲۰۱۴، به گزارش روزنامه‌ی «The Daily Mail»، فوتبالیست ۱۷ ساله‌ای که برای جلوگیری از انقباض عضلات هنگام تمرین بیش از ۱۵ لیتر آب نوشیده بود، جانش را از دست داد. پژوهش‌هایی هم در سال ۲۰۰۲ نشان دادند علت مرگ سه سرباز، مصرف آب بسیار و اِدِم مغزی، یعنی تجمع آب در مغز بوده است. همه‌ی این افراد در کمتر از چند ساعت، کم‌وبیش ۱۰ تا ۲۰ لیتر آب مصرف کرده بودند.

در سال ۲۰۰۷، مجله‌ی «Scientific America»، مقاله‌ای درباره‌ی خانمی ۲۸ ساله نوشت که به دلیل شرکت در مسابقه‌ی آب‌خوری و نوشیدن نزدیک به ۶ لیتر آب در کمتر از ۳ ساعت جانش را از دست داده بود. همان مقاله، به مطالعه‌ای در سال ۲۰۰۵ اشاره کرد که به دست نشریه‌ی «New England Journal of Medicine» چاپ شده بود و بیان داشت یک ششم از دوندگان ماراتون، سطح‌های مختلفی از هیپوناترمی و رقیق شدن خون را تجربه می‌کنند.

به طور کلی، مسمومیت با آب دلایل گوناگونی دارد و انگیزه‌های فراوانی پشت آن است. برای جلوگیری از این بیماری، باید حواس‌تان به همان مقدار دفع آب در ساعت باشد که اشاره کردیم.

درمان هیپوناترمی و مسمومیت با آب، با میزان کردن سطح مایعات بدن انجام می‌شود که تمرکز بنیادین آن روی تعادل سطح سدیم است. جذب و دفع نمک در بدن باید متناسب با جذب و دفع آب باشد. اگرچه، ممکن است چیزهای بد بسیاری درباره‌ی نمک و سدیم شنیده باشید. شاید خیلی‌ها بگویند نمک باید از رژیم غذایی شما حذف شود. ولی یادتان باشد منظور از این نمک، در واقع نمک فراوانی است که در غذاهای فرآوری‌شده وجود دارد، وگرنه سدیم یک ماده‌ی مغذی حیاتی است و نقش مهمی را در سلامتی بدن ایفا می‌کند. برای نمونه، سدیم فواید زیر را به دنبال دارد:

چگونه بدون زیاده‌روی آب مصرف کنید؟

برای اینکه از مسمومیت با آب جلوگیری کنید یا دست‌کم جلوی پیشرفت آن را بگیرید، حتما باید نکات زیر را در نظر داشته باشید:

حقایقی راجع‌به مسمومیت با آب

با توجه به پژوهش‌ها، هیپوناترمی خفیف به سراغ ۱۵ تا ۳۰ درصد از بیماران بستری می‌آید. ولی تنها در درصد بسیار پایینی از بیماران، هیپوناترمی شدید شده و دچار مسمومیت می‌شود.

پژوهش دیگری که در سال ۲۰۰۲ در نشریه‌ی پزشکی «New England Journal of Medicine» چاپ شد، هیپوناترمی را یکی از عوامل تهدیدکننده‌ی دوندگان ماراتن دانست که ‌آن‌ها را در معرض مرگ یا بیماری‌های خطرناک قرار می‌دهد. در این پژوهش، ۱۳ درصد دوندگان پس از مسابقه دچار هیپوناترمی شده بودند. ۰.۶ درصد کل دوندگان هم دچار هیپوناترمی حاد شده بودند. این دوندگان در درازای مسابقه بیش از ۳ لیتر آب مصرف کرده بودند.

گفتن اینکه شمار مرگ‌و‌میر سالانه بر اثر مسمومیت با آب به طور دقیق چقدر است، آسان نیست. ولی به نظر می‌رسد این آمار باید بسیار پایین باشد. برای نمونه، این شمار در آمریکا کم‌وبیش ۱۰ نفر در سال است.

اگر گمان می‌کنید خودتان یا شخص دیگری دچار مسمومیت با آب شده، بهتر است بی‌درنگ به سراغ یک پزشک بروید. همچنین برای اطمینان بیشتر می‌توانید نشانه‌هایی را که پیشتر گفتیم، بررسی کنید.

اگر در بیمارستان بستری شده‌اید، ورزشکار هستید، گرمازده شده‌اید یا بسیار تشنه‌تان است، مراقب مقدار آب مصرفی‌تان باشید. زیاده‌روی در مصرف آب شما را با مسمومیت روبه‌رو می‌کند و کمبود آب هم مشکلات ویژه‌ی خودش را به دنبال دارد. پس با توجه به نیازتان و با رعایت نکته‌هایی که نام بردیم، آب بنوشید.

منبع:دیجی کالامگ

No tags for this post.
خروج از نسخه موبایل