نماد سایت خبرگزاری سیناپرس

پیامدهای مصرف آب دریا 

هیچ فکر کرده‌اید اگر روزی در جزیره‌ای متروک گرفتار شوید، چه می‌کنید؟ اگر در این جزیره حتی یک قطره آب خوردن پیدا نشود، چه؟ همه آبی که اطراف جزیره را گرفته، به علت شوری زیاد قابل آشامیدن نیست و در خوشبینانه‌ترین حالت شاید فقط بتوانید با خوردن میوه آبدار کمی از عطشتان را کم کنید.

71 درصد سطح کره زمین پوشیده از آب است، اما بیشتر آن آب دریاها و اقیانوس هاست که به علت شوری و املاح زیاد مصرف آشامیدنی ندارد. این در حالی است که بدن انسان برای بقا نه فقط به آب که به نمک نیز احتیاج دارد. آب معمول ترین حلال پروتئین هاست و وجود آن در واکنش های شیمیایی بدن که منجر به هضم غذا حرکت ماهیچه ها، پمپاژ خون و حتی فکر کردن می شود، ضروری است. از طرفی سلول های بدن به نمک احتیاج دارند. نمک در مایعات خارج سلولی به شکل یون های سدیم و کلراید وجود دارد و در انجام واکنش های شیمیایی بدن مؤثر است. با این اوصاف پس مشکل کجاست؟ اگر بدن این قدر به وجود نمک وابسته است، چرا آشامیدن آب شور در بعضی موارد منجر به مرگ می شود؟

به طور کلی، مصرف به اندازه نمک در حفظ سلامت فیزیولوژیک بدن مؤثر است. اگر مصرف نمک از حد مشخصی خیلی کمتر یا خیلی بیشتر شود، مشکل ساز خواهد شد. شرایط ایده آل این است که در هر هزار گرم از مایعات بدن مثل خون فقط ۹ گرم نمک وجود داشته باشد و مابقی آن یعنی ۹۹۱ گرم باقیمانده آب باشد. در علم پزشکی به مایعاتی از بدن که شوری یکسان دارند، ایزوتونیک (isotonic) گفته می شود. وقتی نمک بیش از حد مصرف می کنیم، نمک اضافی از طریق ادرار دفع می شود تا سطح شوری مایعات بدن یکسان باقی بماند. آب نمک به اصطلاح نوعی مایع هایپرتونیک (hypertonic) است، یعنی مایعی که مقدار نمک آن از نمک موجود در خون انسان بیشتر است. آشامیدن مایعات بیش از حد هایپرتونیک موجب اختلال در ساز و کار بدن می شود.

 

اثرات بالقوه آشامیدن آب نمک

وقتی عطر می زنید، رایحه عطر در همان ناحیه ای که افشانده شده، باقی نمی ماند و در کل فضای اطراف پخش می شود. این پدیده در اصطلاح انتشار نام دارد، یعنی مولکول های ماده از ناحیه ای که غلظت آن زیاد است، به ناحیه ای می رود که غلظت کمتری دارد، اما وقتی پدیده انتشار به آب نمک آن هم در سلول های بدن می رسد، قضیه به این سادگی نیست. از آنجا که سلول های بدن دارای غشاهای زیستی است، نمک نمی تواند آزادانه به داخل سلول راه پیدا کند. بدن می تواند مقدار سدیم و کلراید را تا حدی به حالت متعادل درآورد، اما متعادل سازی غلظت بالای نمک در خون کار مشکلی است. دقیقاً به همین علت غشاهای سلولی نیمه تراوا یا نیمه نفوذپذیر هستند. با وجود این، غیر از آب، دیگر مواد مثل سدیم و کلراید به آسانی اجازه ورود به سلول و خروج از آن را نخواهند یافت. وقتی غلظت نمک در خارج از سلول بیشتر از داخل آن باشد، آب از داخل سلول به خارج از آن حرکت خواهد کرد تا این غلظت متعادل شود. به همسان سازی غلظت ماده در دو طرف غشاهای تراوا اسمز (osmosis) گفته می شود.

آشامیدن آب دریا بیش از هر چیز در فرآیند اسمز اختلال ایجاد می کند. به یاد داشته باشید شوری آب دریا چهار برابر شوری مایعات بدن است. همان طور که گفته شد، به منظور متعادل سازی غلظت نمک در خون باید آب از داخل سلول به خارج آن انتقال پیدا کند، اما اگر این روند انتقال بیش از اندازه ادامه یابد، سلول به اصطلاح آب می رود و کوچک خواهد شد. اگر در این شرایط آب آشامیدنی کافی مصرف نشود، انتقال بیش از اندازه آب از داخل سلول به خارج از آن حتی ممکن است منجر به مرگ شود. مشکل اصلی اینجاست که آب دریا غلظت نمک خارج سلولی را بالا می برد. برای این که بدن دوباره به حالت ایزوتونیک برگردد، یعنی سطح نمک مایعات بدن برابر شود، بدن سعی می کند سدیم اضافی را از مایعات خارج سلولی دفع کند. این درحالی است که کلیه های انسان فقط می توانند ادراری تولید کنند که مقدار شوری آن کمی پایین تر از آب دریاست. برای این که مقدار اضافی سدیم برطرف شود، بدن مجبور است بیشتر از آنچه آب دریافت کرده آب دفع کند. این فرآیند در نهایت منجر به کم آب شدن بدن می شود.

کم آب شدن بدن موجب گرفتگی عضلات، خشک شدن دهان و تشنگی می شود. بدن برای این که بتواند مایعات از دست رفته را جبران کند، ضربان قلب را افزایش می دهد و رگ های خونی را تنگ می کند تا علاوه بر حفظ فشار خون به اندام های حیاتی بدن خونرسانی کند. حالت تهوع، احساس ضعف و هذیان ازجمله پیامدهای از دست دادن آب بدن است. اگر آب کافی به بدن نرسد، مغز و دیگر اندام های بدن خون کافی دریافت نخواهند کرد و بعد از این که بدن به حالت کما فرورفت، همه اندام ها از کار می افتند و نتیجه نهایی چیزی جز مرگ نخواهد بود. واضح است که فرو دادن مقدار کمی از آب دریا کسی را نمی کشد، اما یک توصیه مهم را جدی بگیرید: آب و نمک بهتر است جداگانه مصرف شوند و بعد از هر بار مصرف نمک حتماً مقدار زیادی آب بنوشید.

شاید از خودتان بپرسید چرا جانداران دریایی از نمک زیاد نمی میرند؟ جالب است بدانید جانداران دریایی به دو طریق با شوری آب دریا مقابله می کنند:

در روش اول گیاهان و بی مهرگان دریایی به عنوان کانفورمِرهای اسمزی عمل می کنند. آنها هیچ ساز و کار خاصی برای کنترل فرآیند اسمز ندارند، بلکه مقدار نمک در سلول های آنها به خودی خود با مقدار نمک آب دریا برابر است. یعنی فرو دادن آب شور دریا هیچ اثر تخریب کننده ای روی اندام های آنها ندارد.

در روش دوم بیشتر ماهیان، خزندگان، پرندگان و پستانداران به طرق مختلف فرآیند اسمز را کنترل می کنند. برای مثال، ماهی سالمون از سلول های ویژه ای به نام سلول های کلراید که روی آبشش های آنها قرار گرفته، برای کنترل فرآیند اسمز استفاده می کند. سلول های کلراید نمک اضافی را دفع می کنند تا ماهی در عین حال که از آب دریا تغذیه می کند، دچار کم آبی نشود.

منبع:جام جم آنلاین

No tags for this post.
خروج از نسخه موبایل