روشهای زیادی برای کاهش انتشار کربن وجود دارند که بسیاری از آنها فردی هستند. بر اساس آمار، نوع تغذیه نقش مهمی بر حفظ محیط زیست دارد و میتواند انتشار گازهای گلخانهای را تا ۷۰ درصد و میزان مصرف آب را تا ۵۰ درصد کاهش دهد.
در ادامه به چند روش ساده و کاربردی برای کاهش انتشار کربن و گازهای گلخانهای اشاره شده است.
مواد غذایی را دور نریزید
ضایعات غذا یکی از عوامل اصلی انتشار گازهای گلخانهای است؛ زیرا غذای دور ریز در محل دفن زباله تجزیه شده و به متان که یک گاز گلخانهای قوی است تجزیه میشود. نتایج یک تحقیق ۱۰۰ ساله نشان میدهد تاثیر متان بر گرمشدن زمین ۳۴ برابر بیشتر از دیاکسید کربن است.
بر اساس برآورد محققان، هر فرد به طور میانگین حدود ۱۹۴ تا ۳۸۹ کیلوگرم غذا در سال هدر میدهد. بنابراین جلوگیری از دور ریز غذا نقش قابل توجهی بر کاهش میزان کربن و متان دارد. برنامهریزی دقیق برای وعدههای غذایی، خرید به اندازه رفع نیاز و پخت غذا به اندازه نیاز خانواده از مهمترین روشهای جلوگیری از دور ریز غذاست.
مصرف پلاستیک را کاهش دهید
با توجه به ماندگاری پلاستیک بین ۵۰۰ تا هزار سال در طبیعت، این ماده به هولناکترین زباله جهان بدل شده است. پلاستیک یکبار مصرف سهم عمدهای در انتشار گازهای گلخانهای دارد.
در آماری که ادامه ارائه شده است تامل کنید:
– به گزارش وال استریت ژورنال در سال ۲۰۱۲ میلادی، میزان پلاستیک تولید شده طی دهه اخیر، به اندازه تمام قرن گذشته بوده است.
– حدود ۵۰ درصد از تولیدات پلاستیکی، یکبار مصرف هستند و فقط پس از یک بار استفاده به دور انداخته میشوند؛ جالب است بدانید که این زبالههای پلاستیکی چهار بار وارد چرخه محیط زیست میشوند.
– هر فرد به طور متوسط ۸۴ کیلوگرم زباله پلاستیکی تولید میکند.
– سالانه حدود ۵۰۰ میلیارد کیسه پلاستیکی در سراسر جهان استفاده میشود که به معنای یک میلیون کیسه در هر دقیقه است.
– حدود هشت درصد از نفت تولید شده در سراسر جهان صرف تولید محصولات پلاستیکی میشود.
– در آمریکا سالانه ۳۵ میلیارد بطری پلاستیکی آب به دور انداخته میشود.
– حدود ۹۰ درصد از زبالههای شناور در اقیانوسها پلاستیکی هستند.
راهکار چیست؟
محققان حوزه محیط زیست معتقدند اگر روزانه هر فرد یک کیسه پلاستیکی کمتر وارد چرخه طبیعت کند، کمک بزرگی به محیط زیست میشود. استفاده از کیسههای کاغذی و قابل بازیافت راه حل مناسبی برای جایگزینی با کیسههای پلاستیکی است.
محققان توصیه میکنند که برای خرید، ساکهای پارچهای به همراه داشته باشیم و آن را جایگزین کیسههای پلاستیکی کنیم.
برخی از راهکارهای دیگر عبارتند از :
۱-همراه داشتن فنجانهای سرامیکی و استفاده از آن به جای لیوانهای پلاستیکی
۲-استفاده از ظروف شیشهای به جای ظروف پلاستیکی برای تولید آب و سایر نوشیدنیها
۳-پیچیدن مواد غذایی مانند گوشت، میوه و سبزیجات در کاغذ به جای پلاستیک، هنگام خرید
راهکارهای حل این مشکل، بیشتر متوجه تولیدکنندگان است؛ چراکه بستهبندی محصولات را به عهده دارند. به یقین بستهبندیهای غیر پلاستیکی و با کیفیت، بسیار جذابتر هستند و به فروش و بازاریابی محصولات کمک میکند.
مصرف گوشت قرمز را کاهش دهید
تحقیقات نشان میدهد کاهش مصرف گوشت قرمز یکی از بهترینراههای کاهش کربن است. رژیمهای حاوی گوشت قرمز گاو، گوسفند و سایر نشخوارکنندگان، باعث افزیش گازهای گلخانهای میشود.
از پروتئینهای گیاهی استفاده کنید
پروتئینهای گیاهی شامل حبوبات، انواع مغزها و دانه ها هستند و میتوانند جایگزین سالمی برای گوشت قرمز باشند. لازم نیست پروتئینهای حیوانی را به طور کامل حذف کنید؛ فقط میزان مصرف آن را در هفته کاهش دهید.
غذاهای حاوی فیبر مصرف کنید
بر اساس مطالعات محققان آمریکایی با شرکت بیش از ۱۶ هزار داوطلب، مصرف مواد غذایی حاوی فیبر افراد را برای مدت طولانیتری سیر نگه میدارد و از این راه در کاهش مصرف مواد غذایی و تولید کربن نقش دارد. بر اساس این مطالعات مصرف مواد غذایی حاوی مقادیر بالای فیبر و چربیهای اشباع شده و کاهش سدیم، بهترین رژیم غذایی برای کاهش تولید گازهای گلخانهای است.
مواد غذایی حاوی فیبر عبارتند از :
• ذرت
• انواع لوبیا
• نخود فرنگی
• گندم و محصولاتش
• عدس
• گلابی
• سیب
• بادام
• تمشک
• گل کلم
• آووکادو
• آلوی سیاه
• انبه
• انواع توت
• کدوتنبل
برخی از خواص فیبر برای سلامتی عبارتند از :
• کاهش کلسترول
• کاهش تری گلیسیرید
• کاهش مشکلات گوارشی
• بهبود آسیب های کبدی
• کاهش تصلب شرایین
• کاهش التهاب عروق
• کاهش احتمال بروز آلزایمر
• کاهش آرتروز
• کاهش احتمال بروز دیابت نوع ۱
• کاهش آب مروارید
باغچه خانگی درست کنید
پرورش گیاهان در فضاهای شهری یک راهکار مهم برای کاهش کربن است، اگر در خانه حیاط کوچکی دارید، یک باغ خانگی زیبا به راه بیندازید؛ حتی گلکاری بالکن آپارتمان و پرورش سبزیهای خانگی و خوراکی در گلدانهای کوچک نقش مهمی در سلامت محیط زیست دارد. استفاده از کمپوست، بازیافت آب باران و توسعه کشاورزی ارگانیک در این راستا موثر است.
مصرف کالری را کاهش دهید
مطالعات محققان هلندی روی بیش از سه هزار نفر نشان میدهد مصرف کالری بیشتر به منزله اضافه وزن و چاقی و تولید گازهای گلخانهای بیشتر است. بر اساس این مطالعه، افرادی که بیشترین میزان انتشار گازهای گلخانهای را دارند، ۲.۵ برابر بیشتر از افرادی که کمترین میزان انتشار را دارند، کالری مصرف میکنند.
مصرف غذاهای فصلی و حمایت از تولیدکنندگان محلی
مصرف غذاهای فصلی و حمایت از تولیدکنندگان محلی یکی دیگر از راههای کاهش کربن و گازهای گلخانهاست، معمولا برای تولید مواد غذایی خارج از فصل، کربن بیشتری تولید میشود. محققان توصیه میکنند مواد غذایی بومی و محلی یکی از روشهای کمک به محیط زیست است.
آژانس محیط زیست اروپا برای کاهش آلودگی هوا و انتشار کربن و گازهای گلخانهای چند راهکار ساده ارائه کرده است.
این موارد عبارتند از :
-پیادهروی، استفاده از وسایل نقلیه عمومی و دوچرخه برای انجام امور روزانه
-افزایش تدریجی شتاب ماشین و پیروی از حد مجاز سرعت هنگام رانندگی
-تنظیم باد لاستیکها
-توجه به استانداردهای آلایندگی خودرو هنگام خرید
-خاموش کردن ماشین در ترافیک یا هنگام توقف
-خاموشکردن چراغهای اضافی در منزل و محل کار
-استفاده از وسایل الکتریکی دارای برچسب انرژی و کم مصرف
-استفاده از انرژیهای پاک تا حد امکان
-استفاده از پلاستیکهای قابل بازیافت
– استفاده نکردن هم زمان از وسایل برقی
-عایقکردن پنجرهها و درها
-استفاده از محصولات ارگانیک
-بررسی منظم وسایل برقی و گرمایشی
-کاشت درخت در فضای سبز حیاط
-استفاده از کودطبیعی و کمپوست در باغبانی
-نصب رابطهای صرفه جویی آب در آشپزخانه و حمام
-استفاده از هر دو طرف کاغذ
-کاهش سفرهای درون شهری تا حدامکان
-استفاده از سرویسهای مبتنی بر وب به جای حضور در محل
-تعویض منظم فیلتر ماشین
-استفاده نکردن از اجاق های هیزمی و ترک سیگار
به یاد داشته باشید، این تلاشها شاید به ظاهر ساده و کم اهمیت باشند، ولی تاثیر مهمی در زمین پاک و هوای سالم دارند.
زمین خانه ما و نوادگانمان است، در حفظ آن نهایت تلاش را داشته باشیم.
منبع:ایرنا
No tags for this post.