حمید قاسمی روز سه شنبه در حاشیه مراسم اجرایی این عملیات به ایرنا اظهارکرد : در راستای وظایفی که ستاد احیای دریاچه ارومیه برای سازمان حفاظت از محیط زیست در خصوص تثبیت نمک بستر دریاچه توسط مالچ پاشی تعیین شده بود، این عملیات از امروز اجرایی می شود.
وی ادامه داد : طبق بررسی های انجام شده توسط مشاوران اجرایی طرح، 11 نوع مالچ تعیین و شناسایی شدند که در نهایت سه نوع مالچ انتخاب و به صورت پایلوت در سه منطقه بندر شرفخانه شهرستان شبستر هر یک به مساحت 10 هکتار عملیات مالچ پاشی صورت می گیرد.
قاسمی با بیان اینکه مساحت دریاچه ارومیه 500 هزار هکتار است، افزود : بر اساس بررسی های انجام شده 30 درصد از مساحت کل دریاچه می تواند به عنوان کانون های تولید ریزگرد عمل کنند.
وی گفت: پس از چهار تا پنج ماه از اجرای آزمایشی مالچ پاشی هر طرحی که نسبت به شرایط محیطی دریاچه بهتر جواب دهد و سازگاری با محیط زیست داشته و مشکل آفرین نباشد، از آن در سایرکانون های نمکی دریاچه ارومیه استفاده خواهد شد.
مدیرکل حفاظت از محیط زیست آذربایجان شرقی در خصوص وضعیت دریاچه ارومیه نیز اظهارکرد: بر اساس بارش های صورت گرفته در سال آبی 93 و 94 و اقدامات ستاد احیای دریاچه کاهش ارتفاع در سال جاری نسبت به سال های گذشته کم است.
وی افزود : در20 سال گذشته هر ساله شاهد کاهش ارتفاع آب در حدود 40 تا 45 سانتیمتر بودیم که در سال آبی جاری شاهد کاهش حداکثر چهار تا پنج سانتی متری آب دریاچه هستیم.
قاسمی خاطرنشان کرد : بر اساس برنامه ریزی های ستاد احیای دریاچه ارومیه دربرنامه 10ساله (تا سال 1402 ) مقرر شده حداقل به تراز اکولوژی یکهزار و 274 متر ارتفاع دست یابیم.
رییس هیات مدیره و مدیر عامل شرکت صنعت سازه ساتراپ نیز گفت: نخستین مالچ طبیعی دنیا که توسط این شرکت تهیه و ثبت شده است که برای احیای دریاچه ارومیه بکارگرفته می شود.
امید کشمیری افزود: مالچ به عنوان تثبیت کننده ماسه های روان مورد استفاده قرار می گیرد تا از بروز پدیده گرد و غبار و ریزگردها جلوگیری کند.
وی ادامه داد: با توجه به وضعیت دریاچه ارومیه و برای جلوگیری از ریزگرد های نمکی دریاچه مالچ طبیعی ساخت این شرکت که نمونه خارجی نداشته و عاری از مواد پلیمری است در ساحل بندر شرفخانه بکارگرفته می شود.
کشمیری افزود: برای ساخت این مالچ طبیعی محققان صنعت سازه ساتراپ پس از شش سال پژوهش و تحقیق و انجام آزمون و خطاهای بسیار توانستند در سال 91 برای نخستین بار درکشور و جهان مالچ کاملا طبیعی را اختراع کنند.
وی ادامه داد : مالچ طبیعی عاری از هرگونه مواد پلیمری و ترکیبی از انواع مواد معدنی بوده و سازگار با محیط زیست است.
مدیرعامل شرکت صنعت سازه ساتراپ گفت : این مالچ به صورت روکش عمل کرده و به خاطر رنگ روشنی که دارد گرمای کمتری را به محیط جذب و برای جانداران و زیستگاه آنها هیچگونه خطری ندارد.
وی اظهارکرد: پس از پاشیدن این مالچ بر روی زمین پس از گذشت چند روز مالچ شروع به ترک خوردگی های مویی می کند که این مساله برای نفس کشیدن زمین مفید است.
کشمیری گفت: مالچ طبیعی رطوبت زیادی را در مدت زمان طولانی در خود حفظ کرده و از جذب آب بسیار بالایی برخودار است به گونه ایی که آب باران را جذب و به سطح تحت پوشش خود هدایت می کند.
وی افزود: مالچ طبیعی همچنین برای رشد گیاه بسیار مفید بوده و از ماندگاری بسیار بالایی برخوردار است بطوری که پس از 10 سال جذب طبیعت شده و باعث تقویت خاک منطقه و افزایش سرعت رشد نهال می شود.
مدیرعامل شرکت صنعت سازه ساتراپ ادامه داد: در نمونه های دیگر مالچ های موجود در بازار از مواد پلیمیری استفاده شده و برای تهیه آن آب طبیعی بسیار زیادی مصرف می شود این درحالی است که مصرف آب در مالچ طبیعی یک به نیم بوده و قادر است با هرگونه آبی مخلوط شود.
No tags for this post.