اشعه آفتاب؛ اصلی ترین عامل بروز سرطان پوست
سرطان پوست یکی از شایع ترین انواع سرطان است که بیش از 90 درصد به دلیل قرار گرفتن در معرض اشعه فرابنفش خورشید ایجاد می شود. سرطانی که اگر در مراحل اولیه شناسایی شود، میزان مرگ و میر بسیار کمی به همراه دارد و قابل درمان است.
دکتر امیر هوشنگ احسانی، متخصص پوست و مو در این خصوص به سیناپرس گفت: یکی از شایع ترین سرطان های در دنیا سرطان پوست است اما به دلیل اینکه مرگ و میر زیادی ندارد، در میان مردم اهمیت کمتری پیدا کرده است.
این عضو هیات علمی بیمارستان پوست رازی افزود: در حال حاضر سرطان پوست به سه دسته سرطان های پايه ای (BCC)، سرطان سلول های سنگفرشی (SCC) و ملانوما یا سلول های رنگدانه ای پوست تقسیم بندی می شوند که شایع ترین آنها سرطان های پایه ای است. این نوع سرطان هم اکنون به علت عوامل مختلف در ایران بسیار شایع است.
وی به مهمترین عوامل ایجاد این نوع سرطان در ایران اشاره کرد و در این خصوص گفت: یکی از این عوامل به علت عدم مراقبت بسیار خوب کسانی که در معرض آفتاب قرار دارند(مانند کشاورزان) ایجاد می شود. معمولا این افراد پس از گذشت سی الی پنجاه سال دچار سرطان از نوع پایه ای می شوند.
وی اظهارداشت: متاسفانه چهل الی پنجاه سال پیش عده ای به روی سرشان برق می گذاشتند. این مساله سال ها بعد باعث ایجاد سرطان این افراد شده است.
وی خاطرنشان کرد: معمولا سرطان های پوست به جز سرطان ملانوما با ایجاد یک ضایعه پوستی ساده و بدون علامت در نواحی که در معرض نور خورشید قرار دارند، به وجود می آیند؛ سرطان ملانوما حتی در نواحی پشت تنه و پوشیده که در معرض آفتاب قرار ندارند نیز ایجاد می شود.
به گفته وی، اغلب سرطان ها در ابتدا با یک ضایعه خیلی کوچک شروع می شوند. پس از آن به تدریج بزرگتر و زخمی می شوند و خونریزی می کنند و به ندرت دردناک می شوند. برخی از افراد مبتلا به سرطان ها به خصوص مبتلایان به سرطان های پایه ای ممکن است، به مدت ده سال دارای عارضه باشند اما پس از گذشت چند سال به علت خونویزی و تهاجم یافتن به نزد پزشک مراجعه کنند و متخصصان پوست پس از نمونه برداری سرطان پوست را تشخیص دهند.
احسانی به راه های درمانی سرطان پوست اشاره کرد و گفت: بنابر نوع و میزان پیشرویی سرطان، جراحی به صورت محدود یا وسیع انجام می شود. اغلب سرطان های پوست با عمل جراحی بهبود پیدا می کنند و احتمال بازگشت سرطان در این افراد بسیار کم است. البته کسانی که یکبار سرطان پوست گرفته اند، احتمال ابتلای مجددشان به سرطان پوست بیشتر از افراد دیگر است.
این عضو هیات علمی بیمارستان پوست رازی به راه های پیشگیری از ابتلای سرطان پوست اشاره کرد و در این خصوص به سیناپرس گفت: در حال حاضر مراقبت داروی خاصی برای پیشگیری از این مساله وجود ندارد. تنها راه پیشگیری از ایجاد سرطان پوست، مراقبت از پوست، قرار نگرفتن طولانی مدت در معرض آفتاب، استفاده از ضد آفتاب، دستکش و کلاه است.
وی به عوامل تاثیرگذاریی مانند شرایط جغرافیایی و جنسیت و سن در ایجاد سرطان پوست اشاره کرد و گفت: معمولا افرادی که پوست روشن تری دارند و در مناطق آفتاب خیز زندگی می کنند، شانس بیشتری برای ابتلا به سرطان پوست دارند. در این بین مردان بیشتر از زنان دچار سرطان پوست می شوند. همچنین شانس ابتلای افراد بالای شصت سال به این نوع سرطان بیشتر از سایر گروه های سنی است.
گفتگو: فرزانه صدقی
No tags for this post.