نماد سایت خبرگزاری سیناپرس

ابعاد خشکسالی گسترده تر می شود

 همين كمبود ميزان نزولات جوي، باعث شده خشكسالي به صورت پديده اي خزنده و به اشكال مختلف زندگي ما را تحت تاثير قرار دهدخشكسالي به نبود يا كمبود باران در يك دوره طولاني گفته مي شود كه باعث عدم توازن در ميزان آب و در نتيجه آن كمبود آب، نابودي گياهان، كم شدن شدت جريان آب (براي نيروگاه هاي برق آبي)، كاهش عمق آب هاي سطحي و خاك مرطوب مي شود. اين اتفاق زماني رخ مي دهد كه تبخير سطحي و تبخير آب از گياهان از حد معمول در مدت معين بيشتر شود و همين موضوع باعث مي شود خشكسالي جدي ترين معضل فيزيكي براي كشاورزي در همه جاي دنيا باشد. البته اين موضوع روز به روز ابعاد گسترده تري پيدا مي كند تا آنجا كه طي دهه هاي اخير در بين حوادث طبيعي كه جمعيت هاي انساني را تحت تاثير قرار داده اند، فراواني پديده خشكسالي از نظر درجه شدت، طول مدت، مجموع فضاي تحت پوشش، تلفات جاني، خسارت هاي اقتصادي و اثرات اجتماعي درازمدت در جامعه، بيشتر از ساير بلاياي طبيعي بوده است.
    ابعاد گسترده خشكسالي باعث شده معاون وزير كشور و سرپرست سازمان مديريت بحران اعلام كند خسارت ناشي از خشكسالي در كشور 10 برابر خسارت زلزله هاي رخ داده تاكنون بوده است. حسن قدمي كه در نشست شوراي هماهنگي مديريت بحران چهارمحال و بختياري صحبت مي كرد، تاكيد كرد امسال بيش از 75 درصد مساحت كشور درگير به اين ترتيب بيشتر بخش هاي كشور ما با خشكسالي ـ كه به لحاظ محدوده تاثير به عنوان يكي از بلاياي طبيعي با پيچيدگي بسيار زياد محسوب مي شود ـ درگير هستند. البته اين اثرپذيري ممكن است مستقيم به خود خشكسالي مربوط باشد و به صورت كاهش توليد محصولات كشاورزي يا كاهش توليد محصولات دامي عمل كند يا اين كه به اثرات ثانويه يا اثرات غيرمستقيم خشكسالي برگشته و به صورت كاهش درآمد كشاورزان و مهاجرت آنان جلوه گر شود.
    در اين ميان نبايد فراموش كرد كه خسارت هاي ثانويه يا غيرمستقيم بر اثر رفتار مردم از تصميم گيري غلط مديران گرفته تا نحوه اجراي مجريان و در نهايت عكس العمل ذي نفعان ايجاد شده و شدت مي گيرد. در واقع اين رفتار خود مردم است كه حوادث طبيعي را به حوادثي تبديل مي كند كه بايد آنها را بحران هاي غيرطبيعي ناميد. بنابراين براي تخفيف و كاستن از اين خسارت ها مردم هم بايد به فكر چاره باشند و با طرح هاي مقابله با خشكسالي از گسترش آن جلوگيري كنند.
 
بهاره صفوی / روزنامه نگار علم
    
No tags for this post.
خروج از نسخه موبایل