واکسن های کرونا نیاز به دمای منفی ۸۰ درجه دارند
این روزها جهان در تب و تاب کشف واکسن کرونا است و فارغ از جهت گیری های سیاسی و موضع گیری کشورهای مختلف نسبت به این موضوع، میلیاردها انسان در گوشه و کنار جهان چشم انتظار ارائه واکسنی هستند که بتواند ویروس کرونا را که زمینه ساز صدها هزار مرگ، میلیون ها مورد ابتلا و مشکلات متعددی شده بود، شکست دهد.
در خوش بینانه ترین حالت ممکن، فریزرهای ویژه نگهداری واکسن کرونا طی چهار ماه آینده تولید خواهد شد و از سوی دیگر کارشناسان تخمین می زنند که قیمت هر یک از این فریزرهای ویژه بسیار گران بوده و بین هشت هزار و پانصد تا بیست هزار دلار باشد.
فارغ از اخبار خوشایندی که نسبت به موفقیت آمیز بودن برخی نامزدهای این واکسن منتشر می شود، باید به یک موضوع بسیار مهم توجه داشت که احتمالا موجب می شود توزیع واکسن کرونا در بسیاری از کشورهای جهان با دشواری همراه شود.
متاسفانه گزارش های رسمی شرکت های سازنده واکسن خبر از نیاز به شرایط ویژه برای نگهداری این محصولات داده اند. برای نمونه طی روزهای گذشته اعلام شد واکسن های مدرنا و فایزر هر دو باید در دمای بسیار سرد نگهداری و منتقل شوند.
این موضوع چالش های زیادی را در حوزه خرید، نگهداری، توزیع و تزریق این واکسن ها ایجاد می کند زیرا در حال حاضر کمتر کشوری دارای تجهیزاتی این چنینی است که بتوان از آن برای انتقال و نگهداری واکسن استفاده کرد. به همین دلیل برخی شرکت های سازنده تجهیزات سرمایشی در آمریکا، کانادا و اروپا در حال راه اندازی خط تولیدی برای ساخت فریزرهای ویژه و کوچکی هستند که قادر است بیست هزار قطعه واکسن را در خود جای داده و دمای منفی هشتاد درجه سانتیگراد را تامین کند.
در خوش بینانه ترین حالت ممکن، این محصولات طی چهار ماه آینده تولید خواهد شد و از سوی دیگر کارشناسان تخمین می زنند که قیمت هر یک از این فریزرهای ویژه بسیار گران بوده و بین هشت هزار و پانصد تا بیست هزار دلار باشد.
این خبر در حالی منتشر می شود که روند شیوع بیماری کووید ۱۹ در بسیاری از نقاط جهان با افزایش رو به رو شده و به نظر می رسد چالش تولید و توزیع واکسن کرونا برای میلیون ها نفر در این کشورها با جمعیت پراکنده ، بسیار زیاد خواهد بود.
به طور عادی این واکسن باید در مناطق مختلف کشورهای جهان تا دورافتاده ترین روستاها حمل شود و در حال حاضر به نظر می رسد چالش پیش روی بسیاری از مردم جهان دیگر کشف واکسن نیست بلکه دولت ها باید راهکاری برای نگهداری و حمل و نقل این واکسن بیاندیشند.
در ایران اما در حالی که هنوز مشخص نیست کدام یک از واکسن های کرونا توزیع و استفاده خواهند شد و این واکسن ها چه زمانی قرار است به دست مردم برسد؟
در هر صورت اما مسوولان وزارت بهداشت باید اندیشه ای اساسی برای این مشکل در نظر بگیرند زیرا به نظر نمی رسد در ایران تجهیزات مناسب و کافی برای حمل و نقل میلیون ها دوز واکسن کرونا در دمای منفی هشتاد درجه وجود داشته باشد و از سوی دیگر بعید به نظر می رسد کارخانه های یخچال و فریزرسازی ایرانی توانایی ساخت چنین محصولاتی را داشته باشند.
برای درک بهتر این موضوع کافی است در نظر داشته باشیم که حداکثر دمای تامین شده توسط فریزرهای عادی، ۱۸ درجه زیر صفر است و این رقم با میزان حرارت مورد نیاز جهت نگهداری واکسن کرونا بسیار فاصله دارد. از سوی دیگر کار کردن با این دمای بسیار پایین می تواند آسیب رسان بوده و پرسنل کادر درمانی باید پیش از استفاده احتمالی از این فریزرها، آموزش های لازم را ببینند.
در خاتمه گفتنی است برخی کارشناسان بهداشتی ابراز امیدواری کرده اند که ممکن است واکسن های بعدی نیاز به این شرایط دمای بسیار سرد را نداشته باشد.
گزارش: احسان محمدحسینی
No tags for this post.