روز گفت و گوی تمدنها

روز گفت و گوی تمدنها
30شهریور ماه هر سال در تقویم رسمی ایران به نام روز گفت و گوی تمدنها نامگذاری شده است.ارتباط تمدنها و فرهنگ میان نسلهای مختلف در غنیسازی فکر، تمدن و فرهنگ انسانها سهیم بوده است. گفت و گوی میان فرهنگها و تمدنها در نزدیک ساختن ملتها و دولتها و از بین بردن موانع ارتباط آنها با یکدیگر نقش بسزایی دارد
ساخت نخستین اتوبوس بخاری
در بيستم سپتامبر 1831م، اولين اتوبوس بخاري توسط يك مبتكر انگليسي به نام گوردون برانز ساخته شد. ساخت و اختراع اين اتوبوس كه از نيروي بخار براي حركت آن استفاده ميشد، درست دو سال پس از اختراع اتوبوس اسبي صورت گرفت. برانز پس از مشاهده اتوبوس اسبي به فكر اختراع اتوبوس بخاري افتاد و آنرا در اين روز به كار انداخت. اتوبوس جديد ظرفيت 30 نفر را داشت و سرعتِ آن بسيار كم بود. امروزه اتوبوسها با استفاده از سوختهاي جديد و تجهيزات پيشرفته، در شمار مهمترين وسايط نقليه عمومي تبديل شدهاند.
درگذشت بنیان گذار كتابشناسی ایران
خانبابا مشار از پايه گذاران كتابشناسي كتابهاي چاپي فارسي به شمار ميرود. برجسته ترين اثر او كتابي است كه به فهرست مؤلفان كتابهاي چاپي عربي و فارسي اختصاص دارد. از ميان خدمات مشار بهنظر ميرسد که فهرست كتابهاي چاپي فارسي بيشتر مورد مراجعه و محمل شهرت مشار است، اما تأليف اصلي او، مؤلفين كتب چاپي فارسي و عربي است كه يك زندگينامه – كتابشناسي به سبك معجم المطبوعات العربيه و المعربه (۱۳۳۹ق / ۱۲۹۹ش)، تأليف يوسف اليان سركيس است. مشار براي گردآوري مواد اثر خود ۱۵ سال در ايران و عراق سفر كرد و از موجودي كتابخانهها و كتابفروشيهاي بسياري در شهرهايي همچون تهران، قم، اصفهان، مشهد، تبريز، نجف، و كربلا صورتبرداري كرد.
اثر ديگر مشار، يعني فهرست كتابهاي چاپي فارسي، حاصل ابراز علاقه انجمن ايراني فلسفه و علوم انساني به سرپرستي سيدحسن تقيزاده نسبت به تهيه كتابشناسي جامع انتشارات فارسي در رشتههاي مورد علاقه انجمن بود. انجمن مذكور پس از اطلاع از كار مشار، به وي پيشنهاد كرد از دستنويسهايي كه براي مؤلفين كتب چاپي و عربي گردآوري كرده بود، يك فهرست الفبايي از نام كتابهاي چاپي فارسي تهيه كند. مشار اين پيشنهاد را پذيرفت و حاصل كار خود را به رايگان در اختيار انجمن ايراني فلسفه و علوم انساني گذارد.
ويرايش نخست فهرست كتابهاي چاپي فارسي (۱۳۳۷-۱۳۴۲ش)، حاوي مشخصات حدود ۱۴۰۰۰ (از بين ۲۰۰۰۰) عنوان كتاب فارسي انتشار يافته تا آن زمان است و نخستين فهرست نسبتاً جامع كتابهاي چاپي فارسي محسوب ميشود. ويرايش ديگر آن را مشار به هزينه خود در ۱۳۵۰ش منتشر كرد و انتشارات كشور تا ۱۳۴۵ش را به آن افزود. ويرايش بعدي كه در دو جلد و يك ذيل در ۱۳۵۲ش منتشر شد، حاصل درآميختن فهرستهاي ديگري چون كتابشناسي ده ساله كتابهاي ايران با فهرست مشار بود. • مشار پس از آنكه ناشري نيافت، اثر گرانقدر خود، مؤلفين كتب چاپي فارسي و عربي را به هزينه شخصي در ۶ جلد منتشر كرد.
در اين زندگينامه – كتابشناسي ذيل نام افراد – كه در موارد بسياري اثر با زندگينامه مختصر آنها نيز همراه است – آثار چاپ شده آنها نيز ذكر شده است. در اين اثر، به پيروي از سبك معجم المطبوعات العربيه، افراد به ترتيب نام كوچك و سپس نام پدرشان معرفي شدهاند و نام خانوادگي در آن نقشي ندارد. البته اين سنت رايج عربي براي فارسيزبانان معاصر نامأنوس است و اشكالي است كه لازم است با تهيه نمايه الفبايي از شكل اشهر نام كسان برطرف شود.
خانبابا مشار در سال ۱۳۵۹ هجري شمسي درگذشت. اهميت كار وي براي كتابشناسي ايران از آنرو است كه وي پايه كتابشناسي كتابهاي چاپي فارسي را نهاد، كاري كه پيش از او كسي به آن اقدام نكرده بود. كتاب او، جامعترين كتابشناسي كتابهاي چاپي فارسي تا زمان انتشار آنهاست..
تولد فریدون مشیری
فریدون مشیری متولد ۳۰ شهریور ۱۳۰۵بود .او از شاعران معاصر کشورمان بود. او سرودن شعر را تقریبا از سنین نوجوانی ( ۱۵ سالگی ) شروع کرده است. اولین مجموعه شعرش را در سن ۲۸ سالگی با نام تشنه توفان به چاپ رساند.نکته جالب در مورد این مجموعه شعر این است که این مجموعه با مقدمه استاد شهریار به چاپ رسیده است. در سال ۱۳۳۳ با خانم اقبال اخوان ازدواج کرد و حاصل این ازدواج دو فرزند به نام های بابک مشیری و بهار مشیری است. فریدون مشیری پس از سال ها تحمل رنج بیماری در بامداد روز جمعه سوم آبان ماه ۱۳۷۹ در سن هفتاد و چهار سالگی درگذشت.
درگذشت احمد عطایی زاده
احمد عطایی متولد ۱۲۹۸ در تهرانبود . وی از پیشگامان صنعت نشر در ایران و مؤسس انتشارات عطایی بود.- عطایی ۳۰ شهریور ۱۳۹۲ در تهران درگذشت.
درگذشت گرمان ستپانوویچ تیتوف
گرمان ستپانوویچ تیتوف متولد ۱۹ شهریور ۱۳۱۴ در آلتایی بود. وی کیهاننورد روسی، دومین فضانورد روسیه و جهان است. گرمان تیتوف جوانترین فضانورد تاریخ و نخستین فضانوردی بود که سفر فضاییاش با فضاپیمای وستوک –۲ به مدت یک شبانه روز به طول انجامید. وی به عنوان فضانورد ذخیره در کنار یوری گاگارین انتخاب شده بود.وی ۳۰ شهریور ۱۳۷۹ در مسکو درگذشت.
No tags for this post.