کاهش وزن حتی از طریق جراحی مفید است
امروزه در سطح جهان حدود ۳۰ درصد مردم به چاقی مبتلا هستند و با بیماریها و مشکلات آن دست و پنجه نرم میکنند. این رقم در ایالات متحده آمریکا ۴۰ درصد را در بر میگیرد و ده درصد مردم به شدت چاق هستند و هرساله بیش از ۲۵۰ هزار نفر برای کمک به کاهش وزن، تحت عمل جراحی قرار میگیرند.
به همین علت، پژوهشگران آمریکایی تلاش کردند در یک پروژه تحقیقاتی مشخص کنند که اثرات کاهش وزن با جراحی یا با رژیم غذایی بر متابولیسم بدن چه تفاوتهایی با هم خواهند داشت.
کاهش وزن دلیل بهبود عملکرد متابولیک و برگشت دیابت است. كاهش وزن از طریق رژیم غذایی همان اثرات متابولیک مفید را که در كاهش وزن بعد از عمل جراحی نشان میدهد، خواهد داشت.
محققان از دانشکده پزشکی دانشگاه واشنگتن در سنت لوئیس، ۱۱ بیمار مبتلا به دیابت با میانگین ۴۹ سال را که با جراحی معده وزن خود را به مقدار زیاد کاهش دادهاند با ۱۱ بیمار دیابتی که با رژیم غذایی عمده وزن خود را کم کردند و میانگین سنشان ۵۵ سال بود، مورد بررسی و مقایسه قرار دادند. گروهی که برای کاهش وزن از جراحی استفاده کردند، موفق به کم کردن ۲۳ کیلوگرم از وزن خود بودند اما آنهایی که رژیم غذایی را برای کم کردن وزن انتخاب کردند، ۲۱ و نیم کیلوگرم کاهش وزن داشتند.
محققان طی یک دوره ۲۴ ساعته، از تکنیکهای پیشرفته در بیمارستان استفاده کردند تا پاسخ متابولیک بدن این افراد به وعدههای غذایی را اندازهگیری کنند. آنها دریافتند که اعضای هر دو گروه در متابولیسم مانند پایین آمدن سطح قند خون، عملکرد بهتر انسولین در بافت کبد، ماهیچه و چربی و همچنین کاهش نیاز انسولین و سایر داروهای دیابتی، پیشرفت های مشابه را تجربه کردهاند.
ساموئل کلین (Samuel Klein)، مدیر مرکز تغذیه انسانی دانشگاه واشنگتن و سرپرست تیم تحقیقاتی فوق، در این رابطه گفت: «در برخی از فاکتورهای بدن در کاهش وزن با جراحی میتوان تفاوتهایی نسبت به کاهش از طریق رژیم غذایی مشاهده کرد و این مساله را میتوان در مواردی چون افزایش غلظت اسیدهای صفراوی، کاهش غلظت اسید آمینه با زنجیره شاخه دار و تغییر در میکروبیوم روده به طور خاص دید که احتمالاً دلیل آن اثرات درمانی جراحی روی معده خواهد بود. با این حال، تغییرات مشاهده شده با هیچ یک از مزایای مهم از نظر فیزیولوژیکی یا از نظر بالینی همراه نبودند.»
به اعتقاد پژوهشگران، کاهش وزن دلیل بهبود عملکرد متابولیک و برگشت دیابت است. كاهش وزن از طریق رژیم غذایی همان اثرات متابولیک مفید را که در كاهش وزن بعد از عمل جراحی نشان میدهد، خواهد داشت. بنابراین محققان توصیه میکنند که افراد چاق میتوانند هر کدام از گزینههای جراحی یا رژیم غذایی را برای کاهش وزن انتخاب کنند چرا که نتیجه آن بر بهبود و سلامت بدنشان یکسان خواهد بود.
شرح کامل این پژوهشها و نتایج حاصل از آن در آخرین شماره مجله پزشکی New England به چاپ رسیده و قابلدسترس است.
مترجم: نیروانا محمدحسینی
No tags for this post.