یافتههای تحقیقاتی جدید توسط دانشمندان دانشکده پزشکی Weill Cornell آمریکا که بر اساس تشخیص به کمک تصویربرداری به دست آمدهاند، حاکی از آن هستند که زنان میانسال در مقایسه با مردان، شانس بیشتری برای بروز تغییرات مغزی مرتبط با بیماری آلزایمر دارند.
این درحالی است که این دو گروه از افراد ممکن است هیچگونه تفاوتی در تفکر و حافظه نشان ندهند. چنین موضوعی میتواند به تغییرات هورمونی مرتبط با پدیده یائسگی بهویژه کاهش هورمون استروژن مربوط باشد.
به گفته محققان فوق، «تقریباً دوسوم از افرادی که با بیماری آلزایمر زندگی میکنند، زن هستند و تصور عموم از دلیل این موضوع آن است که زنان به دلیل متوسط طول عمر بیشتر، این بیماری را تجربه میکنند».
آنها میگویند: «یافتههای ما نشان میدهند که عوامل هورمونی میتوانند ایجاد تغییرات در مغز را پیشبینی نمایند. بر اساس این نتایج، تغییرات مشاهدهشده در مغز که با استفاده از تصویربرداری یا با بهکارگیری مارکرهای زیستی مشخص میشوند، نشانگر آن هستند که یائسگی ممکن است دلیل این اتفاقات باشد».
در این پژوهش 85 زن و 36 مرد با سن متوسط 52 سال که هیچیک دچار مشکلات شناختی نبودند، مشارکت داشتهاند. این افراد، در آزمایشهای مربوط به تفکر و حافظه، نمرات مشابهی کسب کردند و همچنین ازلحاظ مواردی نظیر فشارخون و سابقه آلزایمر در خانواده نیز، شبیه به هم بودند.
محققان برای بررسی وضعیت آلزایمر در این افراد و تشخیص پلاکهای بتا آمیلوئید، از روشهای MRI و PET یا توموگرافی انتشار پوزیترون استفاده کردند.
بررسیهای این تحقیق نشان داد که برای تمام شاخصهای مربوط به بیماری آلزایمر، زنان وضعیت نامناسبتری نسبت به مردان داشتند. برای مثال میزان پلاکهای بتاآمیلوئید در مغز زنان، 30 درصد بیشتر از مردان بود.
بنا به گفته مجریان این پژوهش، «یافتههای ما نشان میدهند که زنان میانسال به مقدار بیشتری تحت خطر ابتلا به بیماری آلزایمر قرار دارند و این موضوع احتمالاً به دلیل پایین آمدن سطوح هورمونهای جنسی بهویژه هورمون استروژن در طول یائسگی و بعدازآن است».
شایان ذکر است این یافتهها در نشریه Neurology متعلق به آکادمی عصبشناسی آمریکا منتشر شدهاند.
نویسنده: محمدرضا دلفیه
با اقتباس از: نشریه Neurology
No tags for this post.