مدتی است در ناحیه مچ دستم احساس ناراحتی و درد می کنم. بنابر تشخیص یکی از پزشکان متخصص ارتوپدی، به بیماری کین باخ مبتلا شده ام. او برای مداوای این مشکل، عمل جراحی را توصیه کرده است. منتها من ترس فراوانی برای انجام عمل جراحی دارم. شما چه زمانی انجام عمل جراحی را توصیه می کنید؟
بیماری کین باخ( Kienbock) نوعی درگیری ناشایع استخوان لونیت( یکی از استخوان های مچ دست) است که با نرم شدن، تکه تکه شدن و تغییر شکل این استخوان مشخص می شود و مفصل مچ دست را برای ابتلا به استئوآرتریت( آرتروز) مستعد می سازد.
اختلال در خونرسانی( احتمالا به دنبال ترومبوز یا لخته خونی یکی از عروق تغذیه کننده) را مسئول ایجاد این بیماری می دانند؛ آسیب های مکرر می تواند در ایجاد بیماری نقش داشته باشند.
بیماری کین باخ شبیه به بیماری پرتز در کودکان (سیاه شدن سر استخوان ران در لگن کودکان) است و در حقیقت نوعی نکروز آواسکولر( بافت مردگی بی خونی) به شمار می رود.
در این بیماری، فرد از درد مچ دست که در مرکز مفصل و به روی استخوان لونیت شدیدتر است، شکایت دارد. درد در هنگام استفاده از مچ دست تشدید می شود. در معاینه در اثر فشار روی استخوان لونیت، بیمار احساس ناراحتی می کند و حرکات مچ دست وی با درد توام بوده و محدود است.
رادیوگرافی تشخیص بیماری را مسجل می کند. در مراحل اولیه بیماری، استخوان لونیت مختصری متراکم تر از استخوان های اطراف به نظر می رسد. در مراحل بعد، استخوان درگیر حالتی قطعه قطعه پیدا می کند و مسطح شدن آن به چشم می خورد.
درمان اغلب رضایت بخش نیست و بر اساس مدت علایم و نیز میزان آسیب دیدن مچ دست صورت می گیرد. در مراحل اولیه ممکن است با گچ گرفتن مچ دست برای 2تا 3 ماه بتوان خونرسانی استخوان را برقرار ساخت و عارضه را بهبود بخشید اما زمانی که بیماری کاملا مستقر شود، عمل جراحی توصیه می شود.
*دکتر علی یگانه، جراح و متخصص ارتوپدی، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران
No tags for this post.