تجزیه ناپذیری مواد مورد استفاده در بسته بندی های مواد غذایی از یک طرف و آلودگی های میکروبی ناشی از آن ها از طرف دیگر، مشکلاتی را برای جامعه امروزی ایجاد کرده است. از این رو استفاده از موادی که قابلیت تجزیه پذیری زیستی دارند و دارای خاصیت ضدمیکروبی نیز هستند، مورد توجه دانشمندان قرار گرفته است.
بر اساس تحقیقات گروه میکروبیولوژی، دانشکده زیست شناسی، دانشگاه الزهرا (س)، کیتوزان یکی از پلیمرهای زیستی است که در جهت حذف این مشکلات در نظر گرفته شده است.در این پژوهش ابتدا نانوذرات و فیلم کیتوزان را ساخته و بعد از بررسی ویژگی های فیزیکی و شیمیایی آنها به بررسی اثر ضدمیکروبی آن ها بر باکتری های بیماری زا با منشا غذایی که شامل Staphylococcus aureus PTCC 1431 و Listeria monocytogenesاست ، با روش های مختلف پرداخته شد
در این پژوهش ،نانوذره کیتوزان با اندازه 273 نانومتر ساخته شد و میزان MIC و MBC روی دو باکتری فوق الذکر 3.5 میکروگرم در میلی لیتر تعیین شد. فیلم کیتوزان نیز ساخته شد که دارای ضخامت 4.2±69.33 میکرومتر، میزان رطوبت درحدود 1% و میزان حلالیت فیلم 52% بود که سبب کاهش 100% تعداد باکتری های بیماری زا در مدت 24 ساعت در دمای 30 درجه سانتی گراد گردید.
در نتیجه براساس تحقیقات انجام گرفته، با توجه به قابلیت تجزیه پذیری کیتوزان، از آنجا که خاصیت ضدمیکروبی کیتوزان چه به صورت نانوذره ای و چه به صورت فیلمی برروی باکتری های بیماری زا با منشا غذایی مذکور به اثبات رسید، می توان گفت که در بسته بندی های ضدمیکروبی مواد غذاییاز کیتوزان استفاده شود.
علوم غذایی و تغذیه ، تابستان 1394 , دوره 12 , شماره 3 (پیاپی 47) ; از صفحه 5 تا صفحه 12 نشریه
نویسندگان: رضایی پرستو, کسری کرمانشاهی روحا*
