-
روز جهانی ماما
پنجم ماه می ميلادی، از سوی سازمان بهداشت جهاني و کنفدراسيون بين المللی مامايی، "روز جهاني ماما " نام گذاري شده است. برای اولین بار در سال ۱۹۸۰ این روز به عنوان روز جهانی ماما پیشنهاد و سپس از سال ۱۹۹۲ به صورت رسمی اعلام شد. هـدف از روز جهانـی ماما، بزرگداشت مامایی و افزایش آگاهی و تبادل اطلاعات در راستای سلامتی مادر و نوزاد و اهمیت کار مامایی است.
-
روزجهانی آسم
روز جهانی آسم (اولین سهشنبه ماه می برابر با اواسط اردیبهشتماه)، یک رویداد سالانه مهم در تقویم سلامت همه کشورهای دنیا است که از سوی دفتر برنامه جهانی آسم (GINA) سازماندهی میشود تا سطح آگاهی درباره بیماری آسم و مراقبتهای جهانی برای این بیماران را بهبود بخشد.
-
آغاز ساخت رصد خانه مراغه
بنای رصدخانه مراغه (۱۶ اردیبهشت ۶۳۸) برابر با شب تولد زینب دختر علی بن ابیطالب به سفارش خواجه نصیرالدین طوسی و به فرمان هولاکو -نوه چنگیزخان مغول- آغاز شد. هولاکو برای نگهداری این سازمان پژوهشی موقوفههای ویژهای درنظر گرفت.
کتابخانهای شامل ۴۰۰ هزار جلد کتاب و ابزارهای اخترشناسی، از جمله ذاتالربع دیواری به شعاع ۴۳۰ سانتیمتر، حلقهدار (ذاتالحلق)، حلقهٔ انقلابی، حلقه اعتدالی و حلقه سموت نیز فراهم شدند.
در همینجا بود که زیج ایلخانی بهسال ۶۷۰ هجری (۱۲۷۶ میلادی) فراهم شد.رصدخانه مراغه فقط مخصوص رصد ستارگان نبود و یک سازمان علمی گسترده بود که بیشتر شاخههای دانش درس داده میشد و مشهورترین دانشمندان آن عصر -از جمله قطبالدین شیرازی، کاشف علت اصلی تشکیل رنگین کمان- در آنجا جمع شده بودند.
-
آغاز نخستین نمايشگاه مطبوعات ايران
نخستین نمايشگاه مطبوعات در ارديبهشت 1371 و همزمان و پيوسته با «چهارمين نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران» برگزار شد.
-
نخستین مسافرت فضايی امريكا توسط آلن بارتلت شپرد
در طی اين سالها بشر، پرواز به كمك پرندگان، استفاده از بال های مصنوعی، ساخت بالن و اختراع و پرتاب راكت های موتوردار و… را آزمود. با اين حال، پس از جنگ جهانی دوم، دانشمندان روسيه به مطالعه و تحقيق در اين زمينه پرداختند و ابتدا با ساختن ماهواره اسپوتنيك، آن را به وسيله موشك در مدار زمين قرار دادند.
همزمان با روس ها، آمريكايی ها نيز به رقابت برخاستند و با ساختن فضاپيما، به دنبال برتری بر رقيب سياسي – نظامي خود در فضا برآمدند. يكی از طرح های امريكا در اين زمينه، طرح پرتاب فضا پيمای مركوری بود كه از سال 1959 در دستور كار قرار گرفت. در اجرای اين طرح برای نخستين بار در تاريخ امريكا در 5 مه 1961، اين كشور توانست آلن بارتلت شپرد را روانه فضا نمايد.
در جريان اين سفر فضايى، بارتلت شپرد به مدت 15 دقيقه و 22 ثانيه در فضا قرار گرفت و سپس همراه با فضاپيمای خود در اقيانوس اطلس فرود آمد. هدف اوليه از اين طرح، بررسي امكان زنده ماندن انسان در فضا بود. لازم به ذكر است كه 23 روز پيش از اين سفر فضانورد امريكايی، يوری گاگارين، فضانورد روسي در 12 آوريل 1961 برای اولين بار درتاريخ بشر با يك سفينه فضايی به دور كره زمين گردش كرده بود.
-
تولد ذبیحالله صفا
ذبیحالله صفا شهمیرزادی شناختهشده با نام ذبیحالله صفا متولد ۱۶ اردیبهشت ۱۲۹۰بود وی پژوهشگر، مترجم، مصحّح متون، استاد ممتاز دانشگاه تهران ، حماسه پژوه و شخصیت برجسته ادبی در ایران معاصر و ملقب به پدر تاریخ ادبیات ایران بود. از تألیفات مشهور او کتابهای تاریخ ادبیات در ایران و حماسهسرایی در ایران است. او از جمله نویسندگان اصلی دانشنامه ایرانیکا بود.وی ۹ اردیبهشت ۱۳۷۸ (۸۷ سال) درگذرشت.
-
تولد آرتور لئونارد شلاوو
آرتور لئونارد شالو متولد ۵ مه ۱۹۲۱ است.وی در ۲۸ آوریل ۱۹۹۹ فیزیکدان آمریکایی بود که به دلیل کارهایش بر روی لیزر و جایزه نوبل فیزیک که به واسطه آن به همراه نیکولاس بلومبرگر و کای مان برج سیگبان دریافت کرد، در یادها ماندهاست.
-
درگذشت حسین منزوی
حسین منزوی متولد ۱ مهر ۱۳۲۵ بود. وی شاعر ایرانی بود. او برگزیده اولین دوره جشنواره بینالمللی شعر فجر در بخش شعر کلاسیک بود. او که بیشتر بهعنوان شاعری غزلسرا شناخته شدهاست، در سرودن شعر نیمایی و شعر سپید هم تبحر داشت. نقش منزوی، در زنده کردن غزل معاصر، چشمگیر ارزیابی شدهاست و حتی بعضی از منتقدان کار او را انقلابی در غزل امروز میدانند و آنرا با کاری که نیما در تحول شعر فارسی کرد، مقایسه کردهاند.وی در ترانه سرایی نیز توانا بود. او. در ۱۶ اردیبهشت ۱۳۸۳درگذشت.
-
درگذشت تئودور هارولد میمن
تئودور هرولد تد میمن متولد ۱۱ ژوئیه ۱۹۲۷ است. وی در ۵ مه ۲۰۰۷ درگذشت. هرولد میمن فیزیکدان و مهندس برق آمریکایی سازندهٔ اولین لیزر جامد در جهان است.
-
تولد كارل ماركس
كارل ماركس، فيلسوف آلمانی و بنيانگذار مكتب ماركسيسم، در 5 مه 1818 در آلمان به دنيا آمد.وي پيش بيني ميكرد با سقوط سرمايه داری توسط پرولتاريا يا طبقه كارگر، ديكتاتوری پرولتاريا به وجود خواهد آمد و پس از آن، اين رژيم نيز به نفع يك جامعه بدون طبقه و دولت، كنار خواهد رفت.
كارل ماركس سرانجام در 14 مارس 1883 در سن 65 سالگی درگذشت، اما افكارش در قالب هاي گوناگون، تاحدود يك و نيم قرن در جهان مطرح بود تا آن كه در اوايل دهه 1990 ميلادي، با فروپاشي بزرگترين كشور كمونيستي جهان يعني شوروی، نادرستی افكار و پيش بينی های ماركس روشن شد. همچنين روند تحولات در جهان، بطلان برداشت های وی از تاريخ، اجتماع و انسان را به اثبات رساند.
No tags for this post.