شیر مادر عاری از ویروس کروناست
دکتر سارا مختار، جراح و فلوشيپ زنان، زايمان و ناباروری در این خصوص به سیناپرس گفت: در حال حاضر به دلیل اینکه کووید- 19 ، ویروس جدیدی است، مطالعات اندکی به ویژه در مورد زنان باردار صورت گرفته است اما طبق نتایج مطالعاتی که تاکنون انجام شده، این ویروس در شیر مادر وجود ندارد بنابراین مادری که زایمان کرده است می تواند به نوزاد خود شیر دهد.
این متخصص مركز فوق تخصصی درمان ناباروری و سقط مكرر ابن سينا اظهارداشت: مهمترین مساله و نگرانی در زمان ابتلا مادر به کووید-19، هنگام شیردهی و تماس پوستی مادر با نوزاد است که پس از تولد برای شکل گیری ارتباط رخ می دهد. این ارتباط پوستی ممکن است برای نوزاد خطرناک باشد.
وی به فواید و اثرات شیر دهی اشاره کرد و افزود: هم اکنون اثرات و فواید شیردهی ثابت و شناخته شده است و ما می دانیم که شیر دهی به غیر از برقراری ارتباط خوب و موثر میان مادر و کودک، نوزاد را نسبت به بیماری ها ایمن می کند اما ممکن است مادر هنگام شیر دادن به فرزندش عطسه یا سرفه کند و ترشحات تنفسی او موجب بیماری و آلودگی نوزاد شود بنابراین هنگام شیردهی باید سودها و فواید و همچنین خطرات و ریسک های آن برای سلامت جنین و نوزاد سنجیده شود.
وی تصریح کرد: تصمیم گیری در مورد شیر دهی کاملا برعهده مادر است؛ مادران مبتلا به کرونا می توانند با مشاوره پزشکان زنان و زایمان و متخصصان کودکان و نوزادان تصمیم بگیرند که آیا شیردهی داشته باشند یا خیر.
مختار خاطرنشان کرد: هم اکنون متخصصان توصیه های بهداشتی برای شیردهی مادران در نظر گرفته اند؛ نخست، مادران باید پیش از شیردهی و تماس با نوزاد دست های خود را شست و شو دهند. دوم، پیش از شیردهی باید پستان ها و نوک پستان خود را تمیز کنند. سوم، هنگام شیردهی باید از انجام عطسه و سرفه پرهیز کنند. ترجیحا هنگام شیردهی نیز ماسک استفاده کنند. چهارم، شیر خود را پمپاژ کنند و با شرایط کاملا استریل شده و با رعایت اصول بهداشتی، به فرزند خود شیر دهند؛ وسیله پمپاژ شیر نیز باید تمیز باشد. شیشه شیر کودک نیز اگر تمیز باشد، هیچ گونه مشکلی ایجاد نمی کند.
وی یادآور شد: برخی از مادران ترجیح می دهند پس از پمپاژ کردن شیر، فرد سالم دیگری با رعایت اصول بهداشتی شیشه شیر را به کودک دهد اما بهتر است خود مادر این کار را انجام دهد.
این جراح و فلوشيپ زنان، زايمان و ناباروری به سیناپرس گفت: شیردهی برای نوزاد نیز در این ایام بسیار اهمیت دارد. اگر کودک نیز مبتلا به ویروس شود، باید مایعات فروان به بدنش برسد بنابراین باید با شیردهی مایعات بدنش تامین شود و خوب وزن گیرد از اینرو اگر مادر موافق باشد می تواند شیرش را پمپاژ کند و در شرایط کاملا بهداشتی به فرزندش شیر دهد.
باید با مشورت پزشک دارو مصرف شود
عضو تیم تخصصی پژوهشگاه ابن سینا در پاسخ به این سوال که آیا مصرف قرص و دارو مادر در این دوران برای نوزاد مضر است، به سیناپرس گفت: تمام مادران هنگام ابتلا به کووید-19 دارو مصرف نمی کنند اما اگر چنانچه مجبور به استفاده دارویی هم باشند، باید تحت نظر پزشک متخصص شان، داروهای تجویز شده را مصرف کنند. همچنین اگر آنها قصد شیردهی دارند باید با مشاوره تیم پزشکی( اعم از متخصصان زنان و زایمان و متخصصان کودکان و نوزادان) داروهایشان را استفاده کنند تا ضرری متوجه نوزادان نشود.
وی افزود: شیردهی حتما باید با نظر و مشورت پزشک تیم پزشکی انجام شود؛ تیم متخصص پزشکی بنابر شرایط نوزاد، مادر، همسر و خانواده، خطرات، ریسک ها و فواید انجام این کار را می سنجند، سپس دستورات لازم برای استفاده از دارو را به مادر می دهند. اگر استفاده از داروی مادر برای کودک ضرر داشته باشد، این مساله باید با مادر در میان گذاشته و در مورد آن دستورات لازم گرفته شود.
با مصرف سبزی ها و میوه ها با کرونا مقابله کنید
مختار گفت: مادرانی که زایمان کرده اند نباید نگران باشند. اغلب زنان بارداری که زایمان کرده اند، نگران هستند که پس از زایمان مبتلا به ویروس کرونا شوند، این در حالی است که ایمنی زنانی که زایمان کرده اند کاملا طبیعی است و مشکلی وجود ندارد.
این جراح و فلوشيپ زنان، زايمان و ناباروری اظهارداشت: شانس ابتلا زنان پس از زایمان به کووید- 19 بیشتر نیست. این افراد تنها باید تغذیه مناسب داشته باشند و مایعات فراوان بنوشند. همچنین آنها باید از میوه ها، سبزی های تازه ای و پروتئین هایی که سرشار از ویتامین هستند، استفاده کنند. از سوی دیگر توصیه می شود، آنها نرمش و ورزش ملایمی در این ایام داشته باشند و فاصله اجتماعی شان را هم حفظ کنند.
این متخصص مركز فوق تخصصی درمان ناباروری و سقط مكرر ابن سينا ادامه داد: نوزادی هم که در چنین شرایطی به دنیا می آید، شانس ابتلای بیشتری به ویروس کرونا ندارد یا عارضه وخیم و جدی برای او ایجاد نمی شود. هرچند گزارش هایی از ابتلا نوزاد از مادر مبتلا به کووید-19 وجود دارد اما مطالعات در این زمینه اندک و ناقص است از اینرو به طور قطع نمی توانیم نتیجه گیری کنیم که این ویروس از رحم مادر در دوران جنینی یا هنگام یا پس از زایمان به نوزاد منتقل شده است. البته بعید می دانیم که نوزادان در رحم مادر به کرونا مبتلا شوند اما نمی توانیم به طور قطعی هم این قضیه را اعلام کنیم.
وی تصریح کرد: خوشبختانه نوزادانی که مبتلا به کووید-19 شده اند، پس از مرخصی از بیمارستان حال جسمانی خوبی داشته و عارضه ای نیز متوجه آنها نبوده است. این مساله باعث می شود نگرانی ها و استرس های زنان باردار کاسته شود.
وی در پایان گفت: تغذیه مادر و جنین تنها مساله ای است که در چنین شرایطی اهمیت زیادی دارد. مادران حتی اگر مبتلا به کرونا هم نباشند باید از تغذیه سالم و خوبی برخوردار باشند تا کودک شان وزن خوبی بگیرد؛ تغذیه خوب در چنین شرایطی، سیستم ایمنی نوزاد را افزایش می دهد و شانس ابتلا نوزاد به ویروس کرونا را کمتر می کند.
گزارش: فرزانه صدقی
No tags for this post.