برگزاری کنگره بین المللی اخلاق در علوم و فناوری با 5 محور
![](https://sinapress.ir/wp-content/uploads/2022/09/1506324424397657923-780x470.jpg)
به گزارش سیناپرس به نقل از روابط عمومی کنگره بین المللی اخلاق در علوم و فناوری دکتر تقی شامخی در مورد محورهای این کنگره، مهلت فراخوان آن و داوری خلاصه مقالات گفت: برای ارائه بهتر مباحث برنامه ریزی در هر یک از محورها به استادان و پژوهشگران نام آشنا سپرده شده است.
وی ادامه داد: برنامهریزی محور نخست یعنی مبانی و مبادی اخلاق در علوم و فناوری با دکتر جوادی، از استادان مطرح حوزه اخلاق است. اخلاق حرفهای در علوم و فناوری دومین محور این کنگره با مسئولیت دکتر باقری، از پژوهشگران اخلاق پزشکی و زیستی است.
استاد دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران افزود: محور سوم اخلاق و مدیریت علوم و فناوری است که در این محور مسائل عمده سیاستگذاری و مدیریتی در حوزه اخلاق علم و فناوری بررسی می شود و دکتر رضا فرجیدانا، از استادان برجسته دانشگاه مسئولیت آن را پذیرفته است. اخلاق در علوم و فناوری و سیاست عمومی چهارمین محور کنگره است که دکتر سراج زاده، از جامعهشناسان مطرح کشور مسئولیت را به عهده دارد و در آخرین محور که مسئولیت آن با خانم دکتر ایرجیزاد، از استادان فعال در حوزه اخلاق فناوری از دانشگاه صنعتی شریف است، موضوع اخلاق در علوم و فناوریهای نوین مد نظر قرار میگیرد.
وی خاطرنشان کرد: در نظر داشتیم به موضوع اخلاق و محیطزیست به عنوان یک محور مستقل بپردازیم، اما در نهایت این موضوع در زیرشاخه سیاست عمومی قرار گرفت.
استاد پیشکسوت دانشگاه تهران و عضو پیوسته انجمن ایرانی اخلاق در علوم و فناوری تاکید کرد: با توجه به اینکه کنگره بینالمللی است، سعی کردهایم شرایط استفاده از پژوهشگران و استادان خارجی را تا حد ممکن فراهم کنیم.
تقی شامخی در باره نحوه استقبال از فراخوان کنفرانس بیان کرد: با ارتباطاتی که با مجامع مختلف برقرار شد و اطلاعرسانیها، خلاصه مقالات قابل توجهی به دبیرخانه کنگره رسیده است؛ با این حال انتظار ما بیش از این است.
دبیر علمی کنگره بینالمللی اخلاق در علوم و فناوری در مورد زمان تمدید ارسال مقالات گفت: از آنجا که کنگره در نیمه آذر برگزار میشود، امکان تمدید مهلت ارسال خلاصه مقالات تا نیمه مهر وجود دارد و البته باید زمان کافی برای داوری و آماده کردن شرایط ارائه مقالات برتر در نظر گرفته شود.
شامخی با بجا توصیف کردن دغدغۀ داوری مناسب در بارۀ خلاصه مقالات چنین ادامه داد: در کنگره بینالمللی اخلاق در علوم و فناوری از مسئولان هر محور خواسته شد 10داور معرفی کنند تا داوری خلاصه مقالات در دقیقترین سطح انجام شود. به این ترتیب هر خلاصه مقاله برای 3 داور ارسال میشود تا پس از ارزیابی، بر اساس پرسشهای درخواست شده، مقالات برتر انتخاب شوند.
به گفته دکتر شامخی دکتر سیدمصطفی محقق داماد، دکتر حبیبی، دکتر فنایی، خانم دکتر شهین اعوانی، خانم دکتر پارساپور از اساتید حوزه الهیات و فلسفه دکتر هادی خانیکی، دکتر مقصود فراستخواه، دکتر جوادییگانه و خانم دکتر جواهری از استادان حوزه جامعهشناسی؛ دکتر عشایری از استادان حوزه روانشناسی و علوم عصبی؛ آقای مصطفی ملکیان، آقای منصوری و دکتر فلاح از پژوهشگران اخلاق کاربردی و حرفهای؛ دکتر فیرحی و دکتر فرشاد مومنی از استادان علوم سیاسی و اقتصاد؛ همچنین دکتر جعفر میلی منفرد و دکتر حسین سالار آملی از مسئولان ارشد سیاستگذاری علمی کشور و در نهایت دکتر مصطفی معین در سمت ریاست کنگره، همچنین دکتر تابعی و دکتر شمسی از پزشکان پژوهشگر در زمینه اخلاق زیستی و پژشکی در قالب مصاحبه یا عضویت در کارگروههای مختلف به کنگره مشاوره داده و در برگزاری آن دست یاری رسانده اند.
بر پایه این خبر دبیر علمی کنگره بین المللی اخلاق در علوم و فناوری از پژوهشگران حوزههایی مانند نانو و محیطزیست و اخلاق زیستی درخواست مشارکت بیشتر کرد و یادآور شد که با تغییرات چشمگیر در زمیه فناوریهای مرتبط با ژنتیک، چالشهای اخلاقی این حوزه فراوان است، اما کمتر در این زمینه شاهد ارسال مقاله بودهایم.
وی ادامه داد: در حوزه علوم انسانی و اجتماعی به صورت معمول تعداد مقالات بیشتر بود؛ انتظار داریم با توجه به نیاز بسیار حوزههای مختلف اخلاق مهندسی، محققان این حوزه هم اقبال لازم را نشان دهند.
دبیر علمی کنگره، درباره پیش همایشهای برگزار شده گفت: سمینارهایی با هدف جلب توجه مجامع علمی و آشنایی با کنگره و مشارکت هر چه بیشتر محققان تا کنون اجرا شده که از جمله آن میتوان به اجرای برنامههایی در دانشگاه مفید قم، دانشگاه بوعلی همدان و دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی و یک برنامه ویژه در مؤسسه تحقیقات سیاستهای علمی کشور اشاره کرد.
کنگره بینالمللی اخلاق در علوم و فناوری به همت انجمن ایرانی اخلاق در علوم و فناوری و با محوریت مهمترین موضوعات و مسائل اخلاق علم و فناوری با حضور پژوهشگران این حوزه آذرماه جاری برگزار می شود.