چین رکورددار ثبت پتنتها در حوزه نانو الکترونیک و نانو مواد
ثبت پتنت یکی از شاخصهای ارزیابی فناوری در کشورها است و بر این اساس آمار پتنت انعکاسدهنده نوآوریهای فناورانه بشمار میرود و حتی از این آمار میتوان برای بررسی رقبای بازار در یک حوزه استفاده کرد.
USPTO و SIPO به ترتیب دفاتر ثبت پتنت آمریکا و چین بوده که هر ساله پذیرای خیل عظیمی از پتنتها هستند. در سال 2015 دفتر ثبت اختراع چین رکورد بالاترین درخواست ثبت پتنت در جهان را به نام خود ثبت کرد، در حالی که پیش از این،USPTO این جایگاه را به خود اختصاص داده بود.
SIPO در سال 2015 به میزان 1.102 میلیون درخواست ثبت پتنت را دریافت کرد که نسبت به سال قبل از آن، 18.7 درصد رشد را تجربه کرده بود. این در حالی است که این رقم در آمریکا 589 هزار و 410 درخواست بوده است.
بررسی پتنتهای این دو دفتر نشان میدهد که USPTO میزبان بیشترین درخواست ثبت پتنت از خارج (خارج از امریکا) است. تعادل جالبی میان درخواست ثبت پتنت از داخل و خارج آمریکا وجود دارد به طوری که معمولا نوسانات این درخواستها تا حد زیادی به هم شبیه است.
در SIPO کاملا شرایط متفاوت است، تا سال 2004، تعادلی مشابه USPTO میان درخواستهای داخلی و خارجی در این دفتر ثبت پتنت بوده است؛ اما از سال 2004 به بعد نرخ درخواستهای داخلی برای ثبت پتنت به سرعت افزایش یافته و تا سال 2015، این رقم 12 برابر میشود، در حالی که نرخ درخواست ثبت اختراعات خارجی در مدت مشابه تنها دو برابر افزایش مییابد.
از نظر تعداد درخواست دفاتر ثبت پتنت چین، آمریکا، ژاپن، کره جنوبی، اتحادیه اروپا، آلمان، هند، روسیه، کانادا و برزیل به ترتیب رتبههای اول تا دهم را در سال 2015 داشتهاند. نکته جالب توجه در این است که تنها در آمریکا و اتحادیه اروپا، تعادل میان درخواستهای داخلی و خارجی وجود داشته و در بیشتر کشورها، میزان یکی از درخواستها بیشتر از دیگری است که در چین، ژاپن، کرهجنوبی، آلمان و روسیه میزان درخواستهای داخلی بیش از درخواستهای خارجی بوده و در هند، کانادا و برزیل درخواستهای خارجی بیشتر است.
در حوزه فناورینانو، رشد تعداد پتنتهای خارجی در SIPO از سال 2000 آغاز شد و رشد نمایی را طی سالهای گذشته بدست آورده است. آمریکا، ژاپن و کرهجنوبی را باید از جمله کشورهایی دانست که بیشترین پتنت خارجی را در SIPO در حوزه فناورینانو به ثبت رساندهاند.
ثبت پتنتهای خارجی در یک کشور را میتوان نمادی از بازار آن کشور دانست. بررسی پتنتهای خارجی SIPO نشان میدهد که تا سال 2009، نانوالکترونیک 42 درصد از پتنتهای خارجی SIPO را به خود اختصاص داده و بعد از آن نانومواد با 41 درصد بیشترین سهم را در میان پتنتهای خارجیSIPO داشته است.
در واقع نانومواد و نانوالکترونیک را میتوان بازاری جذاب در چین دانست که شرکتهای خارجی به دنبال ثبت پتنتهای خود در این حوزهها در چین هستند تا از مالکیت فکری خود در این منطقه دفاع کنند.
نانوزیستشناسی و پزشکی با 9 درصد، اندازهگیری و شناسایی با 5 درصد در رتبههای بعدی هستند. آلمان و آمریکا بیشتر در حوزه نانومواد و ژاپن، کرهجنوبی و تایوان با تمرکز بیشتر روی نانوالکترونیک پتنتهای خود را در SIPO به ثبت رساندهاند.
No tags for this post.