دانشگاه شریف و ۱۳ شرکت دانش‌بنیان سکوی پرتاب هوش مصنوعی کشور را می‌سازند

 

 

با آغاز فاز جدید از توسعه سکوی ملی هوش مصنوعی، همکاری گسترده‌ای میان معاونت علمی و بیش از ۱۳ شرکت دانش‌بنیان کلید خورده است؛ پروژه‌ای که قرار است با ایجاد یک اکوسیستم بومی، زیرساخت‌های لازم برای طراحی، آموزش و استقرار مدل‌های هوش مصنوعی در کشور را فراهم کند.

 

دکتر حسین اسدی نماینده دانشگاه صنعتی شریف در پروژه سکوی ملی هوش مصنوعی با اشاره به مشارکت شرکت‌های دانش بنیان در این پروژه گفت: در اوایل اسفند سال گذشته فراخوانی از سوی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری منتشر و از شرکت‌های دانش بنیان توانمند فعال در حوزه هوش مصنوعی دعوت شد و از آنها درخواست شد تا لیست توانمندی‌های خود در حوزه‌های «هسته سکو» و «استودیو» را ارسال کنند.

وی افزود: در این فراخوان حدود ۳۸ شرکت تا هفته دوم اسفند سال گذشته لیست توانمندی‌های خود را برای معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری ارسال کردند و این لیست به دانشگاه صنعتی شریف ارجاع داده شد.

اسدی اظهار کرد: ما برای ارزیابی و بررسی توانمندی‌های شرکت‌ها، کمیته فنی در دانشگاه تشکیل دادیم و از این تعداد شرکت، ۱۲ که یکی از این شرکت‌ها به صورت کنسرسیوم است  که انتخاب شد که بر این اساس تعداد شرکت‌های همکار در این طرح بالغ بر 13 شرکت می‌شود. جلسات هماهنگی با این شرکت‌ها از هفته سوم فروردین ماه تشکیل شد.

نماینده دانشگاه صنعتی شریف در پروژه ملی سکوی ملی هوش مصنوعی، با بیان اینکه با تک تک شرکت‌های منتخب به صورت جداگانه جلساتی برگزار شد، ادامه داد: این جلسات با این رویکرد بود که از یک سو توانمندی‌های این شرکت‌ها ارزیابی شود و از سوی دیگر زمینه‌های علاقمندی آنها برای همکاری با سکو ملی هوش مصنوعی دریافت شود.

وی خاطر نشان کرد: از سوی دیگر از سمت سکو هم، باید پازل‌های خالی مانده و ماژول‌هایی که نیاز به کمک دارد را مشخص کنیم. مبتنی بر سه پارامتر، همچنین ما محدوده شرح خدمات و توافق با شرکت‌ها را مشخص کردیم و مبتنی بر این محدوده، از شرکت‌ها درخواست شد تا شرح خدمات خود برای همکاری با سکو را ارائه دهند.

این محقق حوزه هوش مصنوعی با بیان اینکه با رفت و برگشت شرح خدمات ارائه شده از سوی شرکت‌ها، نهایی شد، خاطر نشان کرد: در نهایت کاری که ما از اواخر مهرماه سال گذشته بر روی سکوی ملی هوش مصنوعی در دانشگاه شریف شروع کردیم، به زودی به سایر شرکت‌ها تسری می‌دهیم و این ۱۳ شرکت هم در توسعه سکو و هم در توسعه ابزارهای سکو و استودیوهایی که رو سکو قرار می‌گیرد، مشارکت دارند.

اسدی با بیان اینکه بعضی از شرکت‌ها در لایه اپلیکیشن‌هایی که در سکو استفاده می‌شود، قرار می‌گیرند، افزود: این اکوسیستم کم کم در حال شکل گیری است و انتظار داریم که ظرف سه تا چهار ماه آتی این تعداد شرکت به دو برابر افزایش یابد و به تدریج اکوسیستم سکو به سرعت توسعه دهیم.

نماینده دانشگاه شریف در خصوص زمینه‌های همکاری با شرکت‌های منتخب گفت: این همکاری مبتنی بر علاقه مندی و توانمندی‌ها و سوابق کاری شرکت‌ها است و مبتنی بر این علاقه‌مندی‌ها، شرکت‌ها شرح خدمات خود را ارائه دادند.

وی گفت: چند شرکت هنوز شرح خدمات خود را ارائه نداده‌اند که این شرکت‌ها نیز ظرف سه تا چهار روز آینده لیست خدمات خود را نهایی می‌کنند.

وی ابراز امیدواری کرد که قراردادهای این شرکت‌ها تا یک هفته آینده آماده امضا شود که در این صورت از هفته آینده اجرای پروژه‌های این شرکت در زمینه توسعه سکوی ملی هوش مصنوعی آغاز خواهد شد.

ایجاد سکوی ملی به عنوان اصلی‌ترین زیرساخت توسعه هوش مصنوعی از بنیادی‌ترین و ضروری‌ترین اقداماتی است که در جهت پیشرفت این فناوری در کشور، با حمایت معاونت علمی و به کمک اساتید برجسته دانشگاهی و جمعی از متخصصان از مهر 1403 کلید خورده است.پروژه بومی‌سازی سکوی ملی هوش‌مصنوعی به عنوان زیرساخت اولیه و مورد نیاز برای تحلیل داده‌ها در جهت توسعه هوش مصنوعی با کاربردهای مختلف، بر اساس ضرورت‌ها و برنامه‌های راهبردی کشور با جدیت از سوی معاون علمی و فناوری رئیس‌جمهور پیگیری شد تا نسخه‌ای کاملا بومی با استفاده از توانمندی اساتید کشور فراهم شود.

روند پیشرفت این پروژه پیشتر در نمایشگاه «حسین اسدی» در محضر مقام معظم رهبری ارائه و روز شنبه 25 اسفند 1403 از اولین نسخه سکوی ملی هوش مصنوعی رونمایی شد.

سکوی هوش مصنوعی (AI Platform) محیطی است که ابزارها، فناوری‌ها و زیرساخت‌های لازم برای توسعه، آموزش، استقرار و مدیریت مدل‌های هوش مصنوعی و یادگیری ماشین را فراهم می‌کند. این سکوها به افراد، کسب‌وکارها و سازمان‌ها کمک می‌کنند تا فرایندهای مرتبط با هوش مصنوعی را بهینه‌سازی و ساده کنند.

«استودیو سکوی هوش مصنوعی» یا به‌طور کلی «AI Studio» که بخشی از این سکو محسوب می‌شود، به محیط‌های توسعه‌ای گفته می‌شود که ابزارها، زیرساخت‌ها و رابط‌های کاربری لازم برای طراحی، آموزش، استقرار و مدیریت مدل‌های هوش مصنوعی را در اختیار کاربران قرار می‌دهند. این محیط‌ها با هدف ساده‌سازی فرآیند توسعه مدل‌های هوش مصنوعی و کاهش نیاز به دانش فنی تخصصی، به کاربران امکان می‌دهند تا از طریق رابط‌های گرافیکی یا کدنویسی ساده، مدل‌های هوشمند را ایجاد و به کار گیرند.

Google AI Studio نمونه‌ای از این استودیو است که شامل یک محیط توسعه مبتنی بر فضای ابری است که توسط شرکت گوگل ارائه شده است. این پلتفرم به کاربران امکان می‌دهد تا بدون نیاز به دانش برنامه‌نویسی عمیق، مدل‌های هوش مصنوعی را طراحی، آموزش و استقرار دهند. ویژگی‌های اصلی این استودیو شامل رابط کاربری گرافیکی کاربرپسند، پشتیبانی از زبان‌های برنامه‌نویسی مختلف مانند Python و JavaScript، و ادغام با سرویس‌های دیگر گوگل مانند Google Cloud و TensorFlow است.

AI Studios نمونه دیگری و شامل یک ابزار هوش مصنوعی است که به‌عنوان دستیار متن و نوشتار عمل می‌کند. این ابزار به کاربران کمک می‌کند تا با سرعت بیشتری کارهای نوشتاری خود را انجام دهند و بهره‌وری خود را افزایش دهند. با استفاده از AI Studios، کاربران می‌توانند متون مختلفی را تولید کرده و در فعالیت‌های روزمره خود از آن بهره‌مند شوند.

استودیوهای هوش مصنوعی با فراهم کردن ابزارها و زیرساخت‌های لازم، فرآیند توسعه و به‌کارگیری مدل‌های هوش مصنوعی را برای کاربران ساده‌تر و کارآمدتر می‌کنند. این پلتفرم‌ها نقش مهمی در گسترش و تسهیل استفاده از فناوری‌های هوش مصنوعی در حوزه‌های مختلف دارند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا