برگزاری اجلاس رؤسای دانشگاههای برتر ایران و روسیه به میزبانی دانشگاه تهران
رییس دانشگاه تهران از برگزاری هفتمین اجلاس رؤسای دانشگاههای برتر ایران و روسیه در سال جاری به میزبانی دانشگاه تهران خبر داد و گفت: پایدارسازی و تقویت روابط همه جانبه ایران و روسیه باید از طریق دیپلماسی علمی مورد توجه قرار گیرد.
به گزارش سیناپرس ، سید محمد مقیمی در دیدار با سفیر فدراسیون روسیه در ایران که در محل دفتر رییس دانشگاه تهران برگزار شد، با اشاره به رو به جلو بودن روابط بین جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه بویژه پس از پیروزی انقلاب اسلامی، گفت: بر اساس آنچه که در عرصه دیپلماسی میگذرد، شاهد هماهنگی بسیار خوب بین دیپلماتهای ایران و روسیه هستیم و معتقدیم که این دیپلماسی باید در بخش علمی هم به همین میزان از اهمیت و قوت برخوردار باشد تا بتوانیم روابط سیاسی خوبی که بین دو کشور شکل گرفته است را از طریق دیپلماسی علمی پایدار و تقویت کنیم.
وی با ابراز خرسندی از برداشته شدن قدمهای مثبت در سالهای اخیر در مسیر تقویت دیپلماسی علمی و گسترش روابط علمی دانشگاههای ایران و روسیه، تاکید کرد: در کنار روابطی که هر یک از دانشگاههای ایران با دانشگاههای روسیه دارند، قریب یک دهه است که اجلاس مشترک رؤسای دانشگاههای برتر ایران و روسیه شکل گرفته است و شاهد برگزاری اجلاسیههای رؤسای دانشگاههای برتر ایران و روسیه به صورت حضوری و مجازی و به میزبانی هر دو کشور بودهایم.
رییس دانشگاه تهران با یادآوری اینکه آخرین اجلاس رؤسای دانشگاههای برتر ایران و روسیه سال گذشته به میزبانی دانشگاه دولتی مسکو در روسیه برگزار شد، گفت: این اجلاس قرار است در سال جاری در ایران برگزار شود و دانشگاه تهران در حال تدارک این برنامه در تهران است.
مقیمی در ادامه به تشریح سابقه درخشان فرهنگ و تمدن ایران پرداخت و بیان داشت: یونسکو در سال ۲۰۱۷ میلادی دانشگاه جندی شاپور ایران را به عنوان قدیمیترین نهاد علم در جهان معرفی کرد و در آن سال، قدمتی ۱۷۵۰ ساله را برای دانشگاه جندی شاپور ثبت نمود. این درحالی است که قبل از آن، رکورد قدیمیترین دانشگاه دنیا برای دانشگاه بولونیا در ایتالیا با بیش از ۱۲۰۰ سال قدمت ثبت شده بود.
وی یادآور شد: هر چند ۹۰ سال از قدمت مجموعه فضاهای فیزیکی حال حاضر دانشگاه تهران میگذرد اما با توجه به قدمت سنت دانشگاهی در ایران، پیشینه دانشگاه تهران به عنوان نماد آموزش عالی ایران محدود به این ۹۰ سال نیست. شورای عالی انقلاب فرهنگی در اواخر فروردین ماه مصوبهای گذراند که طی آن زمینه اتصال قدمت جندی شاپور به دانشگاه تهران مهیا شد. بنابراین دانشگاه تهران که به عنوان میراثدار دانشگاه جندی شاپور شناخته میشود و از طرفی نماد آموزش عالی ایران نیز است، با ۱۷۵۷ سال قدمت و پیشینه، آموزش عالی ایران را در جهان نمایندگی میکند.
رییس دانشگاه تهران به انتظار نهادهای تصمیمگیر در جمهوری اسلامی ایران به منظور ایفای نقش محوری دانشگاه تهران در تعاملات علمی داخلی و بینالمللی، گفت: فرصت خوبی فراهم شده است تا علاوه بر روابطی که در سالهای اخیر با دانشگاههای روسیه برقرار کردهایم، از منظر جایگاه و مأموریت جدیدی که به دانشگاه تهران در زمینه تدوین سند دانشگاه تمدنساز سپرده شده است، بتوانیم نقطه عطف جدیدی را بین دانشگاههای ایران و روسیه ایجاد کنیم.
وی با اشاره به دعوت از رؤسای دانشگاههای برتر کشورهای مختلف از جمله روسیه به منظور حضور در آئین افتتاح بزرگداشت ۱۷۵۷ سال سنت دانشگاهی در ایران همزمان با نودمین سال تصویب قانون تأسیس دانشگاه تهران در ۸ خرداد ماه ۱۴۰۳، گفت: در کنار این آئین میتوانیم نشستهای دوجانبه با رؤسای دانشگاههای جهان داشته باشیم.
مقیمی در این دیدار که رئیس دانشکده هوافضای دانشگاه تهران نیز حضور داشت، با اشاره به انعقاد تفاهمنامه همکاری تحقیقاتی مشترک بین دانشگاه تهران و دانشگاه دولتی مسکو برای ساخت و بهرهبرداری از یک ماهواره تحقیقاتی مشترک، گفت: کارهای مطالعاتی و عملیاتی این پروژه تحقیقاتی آغاز شده و در جریان است، البته انتظار داریم که کار با سرعت بیشتری پیش برود.
الهام امینزاده معاون بینالملل دانشگاه تهران نیز در این دیدار که با حضور دکتر مهدی فکور معاون پژوهش و فناوری دانشگاه تهران و دکتر دلاور مدیرکل امور اعضای هیأت علمی و دانشجویان بینالملل دانشگاه تهران برگزار شد، در برشمردن دیگر زمینههای علمی برای همکاری مشترک بین دانشگاه تهران و دانشگاههای برتر روسیه، از جمله در حوزههای مدیریت رسانه، حکمرانی و غیره اعلام آمادگی کرد و گفت: دانشگاه تهران در آئین افتتاح بزرگداشت سنت ۱۷۵۷ ساله سنت دانشگاهی که ۸ خرداد ماه در دانشگاه تهران برگزار میشود، میزبان رؤسا و هیأتهای بلندپایه دانشگاهی از کشورهای مختلف از جمله روسیه است.
«الکسی ددوف» سفیر فدراسیون روسیه در تهران نیز که به همراه «ایگور دمکین» رایزن سفارت فدراسیون روسیه در جمهوری اسلامی ایران در این دیدار حضور پیدا کرده بود، با ابراز خرسندی از بازدید مجموعهای دانشگاهی به قدمت دانشگاه تهران، همکاری علمی را یکی از مؤلفههای اصلی در روابط بین دولتها دانست و برای گسترش همکاریها و اقدام ویژه به منظور اجراییسازی تفاهمنامههای موجود بین دانشگاه تهران و دانشگاههای روسیه اعلام آمادگی کرد و درخواست نمود تا زمینهای به منظور سفر دانشجویان زبان و ادبیات فارسی دانشگاه مسکو از دانشگاه تهران و آشنایی با ظرفیتهای تمدنی ایران فراهم شود.