ساخت مجتمع تولید گاز طبیعی مایع با فناوری ایرانی
با حمایت معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران و به همت جمعی از فارغالتحصیلان دانشگاه صنعتی شریف، کلنگ احداث مجتمع تولید «گاز طبیعی مایع» با هدف تامین گاز مصرفی پایگاههای مرزی ارتفاعات شمال غرب کشور در ارومیه به زمین زده شد.
این شرکت دانش بنیان پیش از این و پس از سالها تلاش، موفق به بومیسازی دانش تولید گاز طبیعی مایع LNG شده و اولین مجتمع تولید ال ان جی در ایران را در تهران، طراحی، احداث و راهاندازی کرده بود.
سوخت مورد نیاز برای نخستین پایگاه مرزی از مجتمع تولید ال ان جی در تهران تامین شده است.
با کلنگزنی دومین مجتمع تولید ال ان جی بر اساس فناوری داخلی توسط این شرکت در شهرستان ارومیه، تامین سوخت سایر پایگاههای مرزی از طریق این مجتمع انجام خواهد شد.
ال ان جی (گاز طبیعی مایع)، یک راهکار نوین و ایمن جهت گاز رسانی به نقاط دور دست و صعبالعبور است. گاز طبیعی در فشار یک بار و در دمای تقریبی ۱۶۰- درجه سانتیگراد مایع میشود و حجم آن بیش از ۶۰۰ برابر کاهش مییابد. این حامل انرژی پرارزش به دلیل سهولت در استفاده، ارزش حرارتی بالا، به صرفه بودن و آلایندگی بسیار پایین در مقایسه با دیگر انواع سوختهای فسیلی، به طور گستردهای در اقصی نقاط جهان مورد استفاده قرار میگیرد. به همین دلایل استفاده از گاز طبیعی در سبد انرژی جهان یک روند فزاینده و رو به رشد است.
فرجالهی، مدیر مرکز طرحهای کلان معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری طی سخنانی در این مراسم ضمن تبریک ایام الله دهه فجر انقلاب اسلامی و تسلیت سالروز شهادت جانگداز حضرت امام موسی کاظم (ع) از اعتماد مجموعه سپاه پاسداران به شرکتهای دانش بنیان برای استفاده و توسعه فناوری داخلی تشکر کرد.
وی با بیان گزارشی از حمایتهای صورت گرفته توسط معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری از توسعه فناوریهای حوزه نفت و گاز در خصوص آینده روشن توسعه پلنتهای ال ان جی در کشور با فناوری بومی ابراز امیدواری کرد.
با سلام ودرود-ممنونم از خبر ارائه شده در خصوص تامین گاز نقاط صعب العبور بروش LNGلازم میدانم یاد اوری نمایم که این قبیل کارها در سطح کشور به صورت پراکنده در سطح چند دانشگاه و پژوهشگاه و اخیرا در چند شرکت تولیدی در جریان می باشد که منتج به نتیجه مورد نظر نشده است لازم به یاد اوری است بنده از سال ۹۵ تا ۹۷ در خصوص احداث سایت مینی ال ان جی در مازندران در قالب کنسرسیوم (شرکت های لینده،سوچیتس ژاپن، او تی سی ایران و شرکت گاز مازندران) برای تامین گاز سه منطقه صعب العبور و دستیابی به تکنولوژی ان فعالیت داشتم طرح تا مرحله FS مرحله دوم پیش رفت که در مرحله تهیه پکیچ قراردادی بود با خارج شدن ترامپ از برجام طرح ادامه پیدا نکرد. قرار شد طرح بصورت BOT برای مدت ۲۰سال بهره برداری برای تولید ۶۰۰تن در روز ساخته شود که طراحی اولیه ان توسط شرکت لینده انجام شد.و حمل به مناطق مصرف و تامین سرمایه مد نظر توسط شرکت سوجیتس انجام شود و تامین توربین و تجهیزات دیگر ان توسط او تی سی انجام گیرد. کارهای خوبی انجام شد حتی MOU بین طرفین به امضا رسیدمتاسفانه ادامه پیدا نکرد طرح بسیار خوبی بود همزمان جستا گریخته طرح های دیگری در این زمینه در دست بررسی بود انها هم به نتیجه نرسیده جای تاسف است صنعت نفت بااین همه سال سابقه نتوانسته حتی یک کیلوگرم LNGتولید کنه متاسفانه یک برنامه منسجم و متولی واحد برای اینکار در کشور وجود ندارد اخیرا با توجه به ناترازی گاز کارهای در این زمینه بصورت پراکنده در حال انجام است ولی کافی نیست نیاز به برنامه ریزی منسجم می خواهد بطور مثال در چین در عرض ۱۰ سال حدود ۵۰ پلنت LNGساخته شده در حالیکه صنعت نفت با اینهمه سال حتی نتوانسته یک پلنت بسازه واقعا جای بسی تامل هست با توجه به تحریم بهترین روش برای تامین گاز در دنیا برای ما بوده است،برای کاهش ناترازی بصورت موقت چند پیشنهاد دادم یکی از روش ها ذخیره سازی توسط تولید LNG برای تامین سوخت صنایع بود، چون در داخل کشور خیلی از تجهیزات از جمله توربین ها، مخازن کریوژونیک و… قابل ساخت و تامین می باشد.امیدواریم این کار شما باعث رونق این صنعت که مورد نیاز شدید کشور می باشد گردد،