رشد اقتصاد در سایه توسعه دانش بنیانها
فناوری و دانش همواره یکی از راهها و مبانی توسعه اقتصادی هر کشوری بوده و امروزه یکی از شاخصهای اصلی توسعهیافتگی، دستیابی به اقتصاد دانش بنیان است؛ بهترین دیپلماسی در دنیای امروز، دیپلماسی علم وفناوری است لذا توسعه پارکهای علم و فناوری و مراکز رشد بهترین روش برای افزایش تولید و صادرات است.
پارکهای علم و فناوری به عنوان یکی از زنجیرههای توسعه اقتصادی مبتنی بر فناوری شکل گرفتهاند و محلی برای جذب متخصصان، دانشمندان و فناوران علم نوین است که بستر لازم را جهت اشتغال و توسعه فناوری و ورود به بازارهای جهانی، توسعه اقتصادی و رشد تولید را فراهم میکنند.
با نامگذاری امسال به نام”مهار تورم و رشد تولید” لزوم حمایت از پارکهای علم و فناوری و شرکتهای دانش بنیان در جهت توسعه یافتگی و افزایش تولید احساس میشود.
جمیل عباس نژاد، مدیرعامل یک شرکت فناورانه و دانش بنیان در گفت وگو با ایسنا افزود: فعالیت این شرکت در حوزه تولید سامانههای هوشمند ضد سرما و گرمازدگی باغات و ساماندهی پایش و کنترل انرژی است و از سال ۹۶ فعالیت خود را شروع کردهاست.
وی با اشاره به اینکه پارک یکی از بسترهای مهم برای رشد اقتصادی کشور و استان است، تصریح کرد: این شرکت هر ساله بیش از ۱۰۰دستگاه از مدلهای مختلف ضد سرمازدگی باغات را تولید می کند و در تلاش است با توسعه محیط کارگاهی که یکی از دغدغههای شرکتهای مستقر در پارک است، میزان تولید خود را به ۱۰۰۰دستگاه در سال برساند.
عباس نژاد با اشاره به اینکه در این شرکت ۱۲ نفر به صورت تمام وقت و پاره وقت مشغول به کارهستند، خاطر نشان کرد: پارکهای علم و فناوری با ایجاد شرایط و محیط مناسب برای فعالیتهای فناورانه نقش بسیار بارزی در توسعه دانش بنیان ها و اشتغال زایی دارند، خوشبختانه پارک علم وفناوری استان نیز در انجام وظیفه خود در حوزه حمایت از شرکتها و واحدهای فناور دانش بنیان و اشتغالزایی موفق عملکرده است.
مدیرعامل این شرکت فناور با اشاره به اینکه عمده مشکل شرکتهای دانش بنیان و فناور استان، اخذ پروانه بهره برداری است، اظهار کرد: اکثر واحدها فعال در پارک با جواز تاسیس مشغول بکار هستند و در جدول واحدهای مجوزدار برای پروانه بهره برداری، جایگاهی برای بخش فناوری و پارک ها وجود ندارد در حالی که یک کرسی برای اتحادیههای صنفی توسط قانون مشخص شده اما سازمان صنعت، معدن و تجارت استان در این بخش کوتاهی بسیار عمدهای از خود نشان میدهد و عملا تمام واحدهای مستقر در پارک را به مشکل و انحلال سوق میدهد.
عباس نژاد یاد آور شد: متاسفانه سهم استان بخاطر ضعف ساختار مدیریتی برای خرید و ورود تکنولورژی هایتک و مکانیزاسیون نوین از سال ۹۴ تاکنون زیر ۲۰ دستگاه است در حالی که در همین مدت برای آذربایجانشرقی بالای ۲۵۰ دستگاه تولید و ارسال کرده ایم.
وی در خصوص وضعیت صادرات محصولات تولیدی شرکت به خارج از کشور نیز ادامه داد: در جائی که واحدها بخاطر مقررات و ضوابط بی پایه از دریافت پروانه بهره برداری رنج میکشند دیگر جایی برای صادرات باقی نمانده چرا که مؤلفه اول صادرات، داشتن پروانه است.
وی با اشاره به اینکه یکی از دغدغههای تولید و فروش ما، کسب نشان استاندارد است، افزود: این شرکت در مدت فعالیت خود توانسته استانداردهای متعددی نسبت به نیاز و بازار هدف از جمله استانداردISO ۹۰۰۱، ISO ۴۵۰۰۱ و استاندارد برینک ISO ۱۰۶۶۸ دریافت کند و در حال حاضر در تلاش برای دریافت استاندارد CE برای صادرات است.
جلالی، یک تولید کننده خازن صنعتی در گفت و گو با ایسنا با اشاره به اینکه خازنهای صنعتی تولید شده در ارومیه هیچ مشابه خارجی ندارند و ۹۰درصد محصول ایرانی است، تصریح کرد: با افزایش تولید و صادرات محصول توانایی گسترش واحدهای تولیدی و در نتیجه شاهد اشتغالزایی بیشتری خواهیم بود.
وی با اشاره به اینکه در جامعه امروز پارکها نقش مهمی در تولید و اشتغال دارند، اظهار کرد: تسریع در اخذ پروانه بهره برداری، فضای بیشتر و توسعه زیرساخت پارکها به ویژه پارک علم و فناوری استان می تواند در افزایش تولید و ایجاد بازار های فروش برای شرکت های دانش بنیان موثر واقع شود.
این تولید کننده با اشاره به اینکه خازنهای نسل قدیم دارای معایبی همچون افزایش تلفات انرژی هستند، خاطرنشان کرد: خازنهای نسل جدید نه تنها تلفات انرژی ندارند بلکه تا ۱۵ درصد از اتلاف انرژی نیز جلوگیری میکنند.
وی با اشاره به اینکه دنیا به سمت دانشهای فناور و دانش بنیان حرکت میکند، خاطر نشان کرد: در حال حاضر محصولات این شرکت دانش بنیان علاوه بر فروش در سراسر کشور به بازارهای خارجی همچون گرجستان، ترکیه و آذربایجان صادر میشود.
جلالی ادامه داد: حمایتهای دولت و بخش خصوصی از شرکتهای دانش بنیان، افزایش یابد تا بتوان با افزایش تولید و صادرات به رشد اقتصادی مطلوب در استان، دست یافت.
حمایتها از شرکتهای دانش بنیان توسط پارک انجام میشود
رئیس پارک علم و فناوری آذربایجانغربی افزود: کمبود فضا و مکان از مشکلات اصلی پارک علم و فناوری استان است که در حال رایزی با مقامات استانی و وزرات برای حل این مشکل هستیم.
جواد نوری نیا خاطر نشان کرد: راه حل اصلی پارک علم و فناوری استان برای توسعه مکان و فضای پارک، یکی اخذ مجوز برای ورود سرمایه گذاران در جهت توسعه فضای فیزیکی پارک و اجاره به شرکتها و دیگری واگذاری زمین به خود شرکت ها است که تاکنون به ۷واحد دانش بنیان، زمین واگذار شده و در حال ساخت مکان مورد نیازجهت استقرار شرکت هستند.
نوری نیا در خصوص حمایتهای مالی پارک علم وفناوری استان از شرکتها و واحدهای مستقر در پارک نیز یاد آور شد: ۳۰ درصد از بودجه ابلاغی پارک به صورت کمکهای کم بهره به شرکتها پرداخت میشود که سال گذشته از این محل مبلغ ۷ میلیارد تومان به شرکتها تسهیلات پرداخت شد.
وی ادامه داد: یکی دیگر از حمایتهای مالی پارک از شرکتها، برگزاری نمایشگاه ها و دورههای تخصصی، دادن مشاورههای حقوقی است که برای این کارها نیز سال گذشته یک میلیارد تومان هزینه صرف شد.
رئیس پارک علم وفناوری آذربایجانغربی با اشاره به اینکه برای وامهایی با مبلغ بالا مشکل وثیقه وجود دارد، خاطر نشان کرد: صندوق پژوهش و فناوری که صندوقی با ماهیت غیردولتی است، وامهایی با مبلغ بالا در اختیار شرکتها قرار میدهد و مشکلات مالی شرکت ها را حل می کند، بطوری که تاکنون ۸۰ درصد وامهای اعطایی به شرکتهای فناور مورد حمایت پارک در مسیر هدف و درست سرمایه گذاری شده است.
نوری نیا با اشاره به اینکه پارک علم و فناوری باید به مرجعی برای ارجاع شرکت ها و واحدهای فناور به واحدهای صنعتی و تولیدی مشکل دار تبدیل شود، تصریح کرد: در طول یک سال اخیر چند واحد صنعتی برای حل مشکل خود اعلام نیاز کردند و پارک علم و فناوری استان چند شرکت فناور و دانش بنیان را جهت عقد قرار داد به این واحدها ارجاع داده و هم اکنون نیز این واحدهای صنعتی با شرکتهای فناور مشغول به کار هستند.
وی افزود: هیچ اولویتی در حمایت از شرکت ها و جذب آنها در پارک وجود ندارد و هر شرکتی که محصول و ایده فناوری قابل قبولی داشته باشد، توسط پارک حمایت میشوند.
نوری نیا تصریح کرد: در سال گذشته شرکتهای مستقر در پارک علم و فناوری ،۷۳درصد در فروش سالانه خود رشد داشته اند و در مجموع فروش بیش از ۲میلیارد و ۹۳۹ میلیون ریال داشتند.
وی یاد آور شد: در سال گذشته میزان صادرات شرکتهای فناور و دانش بنیان استان در مجموع ۳۳هزار و ۹۵۰دلار و صادرت بیش از ۵۰محصول بود.
نوری نیا اظهار کرد: اخذ پروانه بهره برداری از طریق اداره صنعت، معدن و تجارت و سازمان غذا و دارو به دلیل برخی تنگ نظریها بسیاری از شرکتها را با چالش مواجه کرده که در حال رایزنی برای حل این مشکل و موانع هستیم.
وی ادامه داد: بحث استاندارد یک پروسه سخت است و کسب تمامی پروسههای استاندارد برای یک شرکت دانش بنیان نوپا سخت است لذا برای رفع مشکل به صورت مقطعی نشان “دانش نماد” توسط اداره کل استاندارد به شرکتها داده میشود تا محصول خود را وارد بازار کنند تا طی مدت زمان مشخصی بتوانند تمام پروسههای استاندارد را طی کرده و بعد از کسب نشان استاندارد به بازارهای جهانی وارد شوند.
اعطای نشان دانش نماد به شرکتهای دانش بنیان
مدیرکل استاندارد آذربایجانغربی افزود: یکی از چالشهای مهم شرکتهای دانش بنیان برای تولید و عرضه محصولاتشان کسب نشان استاندارد است که با پروسه سخت و خاصی همراه است.
وحید موسی پور در گفت و گو با ایسنا تصریح کرد: کسب نشان استاندارد برای صادرات محصولات در بازار جهانی و داخلی بسیار مهم است و متاسفانه بسیاری از شرکتها به دلیل کسب این نشان به کشورهای دیگر میروند لذا سازمان استاندارد برای حل مشکل شرکتهای دانشبنیان، نشان “دانش نماد” را به شرکتهای دانش بنیان اعطا میکند تا مشکل عرضه و فروش شرکتها حل شود.
موسی پور با اشاره به اینکه اقتصاد دنیا به سمت دانش بنیانها میرود و باید تعداد این شرکتها در استان نیز افزایش یابد، ادامه داد: اداره کل استاندارد ظرفیت این را دارد که در صورت آمادگی شرکتها به همه این واحدها و شرکتها نشان “دانش نماد” اعطا کند.
به گزارش ایسنا، در سالهای اخیر شاهد رشد و گسترش پارک علم و فناوری آذربایجانغربی بودیم که موجب شده فناوری های جدید رشد کنند و فرایند تبدیل ایده به محصول سرعت یابد، هرچند با شرایط مطلوب، فاصله بسیار است اما اقدامات خوبی در جهت توسعه یافتگی شرکتهای مستقر در پارک انجام شده است.
با توجه به شرایط و موقعیت منطقهای آذربایجانغربی، نیاز است حمایت از پارک علم و فناوری استان و شرکتهای دانش بنیان از جمله حمایت مالی و ارائه خدمات مشاوره ای و فنی و حل موانع تولید این شرکتها توسط دولت افزایش یابد، چرا که حمایت از دانش بنیانها ضمن تسهیل روند رشد علم و فناوری موجب توسعه در حوزه تجارت و اقتصاد، افزایش بهره وری، ایجاد صنایع با ارزش بالا و اشتغال در استان میشوند.