ارتباط بین زمان و محل تولد با خطر ابتلا به سلیاک
بیماری سلیاک (celiac disease) یک اختلال خودایمنی روده باریک با زمینه ژنتیکی (ارثی) است. در این بیماری، پرزهای روده کوچک آسیب می بینند که این مسأله باعث اختلال در جذب مواد مغذی میشود. بیماران مبتلا به سلیاک درصورت مصرف پروتئینی از دسته گلوتن که در برخی غلات مانند گندم و جو وجود دارد، دچار علائم عدم تحمل می شوند.
در یک مطالعه طولانی مدت، ۲ میلیون کودک سوئدی متولد سال های ۱۹۹۱ تا ۲۰۰۹ را مورد بررسی قرار گرفتند. در مجموع، ابتلای ۶۵۶۹ کودک متولد شده در ۴۷ بیمارستان در سراسر این کشور به بیماری سلیاک پیش از سن ۱۵ سالگی گزارش شد.
به طور کلی، خطر تشخیص سلیاک در بین کودکان متولد بهار (مارس – مه)، تابستان (ژوئن – اوت)، پاییز (سپتامبر – نوامبر) حدود ۱۰ درصد بیشتر از کودکان متولد زمستان (دسامبر – فوریه) بود.
اما الگوهای فصلی با الگوهای جغرافیایی تفاوت داشتند. خطر ابتلا به بیماری سلیاک در بین کودکان متولد جنوب سوئد که در آنجا نور خورشید در فصل بهار و تابستان شدید است، بیشتر از کودکان متولد شمال سوئد است که فصل بهار خنک تر و تابستان کوتاه تری را تجربه می کنند.
سال تولد به سه دوره طبقه بندی شد: ۱۹۹۶-۱۹۹۱ که اپیدمی موارد جدید در این مقطع گزارش شد؛ ۲۰۰۲-۱۹۹۷ استمرار اپیدمی بیماری؛ ۲۰۰۹-۲۰۰۳ مقطعی که اپیدمی بیماری کاهش یافت. همچنین خطر ابتلا به بیماری سلیاک در بین دختران برای همه دوره های زمانی و فصل ها بیشتر از پسران گزارش شد.
جمع بندی نتایج بدست آمده نشان می دهند، یک فرضیه برای افزایش خطر ابتلا به بیماری سلیاک در بین متولدین بهار / تابستان، فصول پاییز و زمستان و مقطع زمانی قرار گرفتن در معرض عفونت های ویروسی فصلی است. عفونت های ویروسی، باکتری های روده را تغییر و نفوذپذیری پرزهای روده را افزایش می دهند که منجر به بروز بیماری سلیاک می شود.
در سوئد، همه گیری بیماری های ویروسی تنفسی، روتاویروس و آنفولانزا ابتدا از جنوب این کشور آغاز شده و سپس به سمت شمال حرکت می کند که می تواند علت آمار بالای بیماران سلیاک در جنوب سوئد را توضیح دهد.
همچنین سطوح پایین ویتامین D نیز با ابتلا به بیماری های سیستم ایمنی مانند ام اس، بیماری التهابی روده، دیابت نوع ۱ در ارتباط است. به نظر می رسد، ارتباطی بین نور خورشید و سطوح پایین ویتامین D در بین زنان بارداری که در فصل بهار زایمان می کنند، با ابتلای نوزادان آنها به مشکلات نقص سیستم ایمنی (از جمله خطر ابتلا به سلیاک) وجود دارد.
نتایج این پژوهش در Archives of Disease in Childhood منتشر شد.
منبع: eurekalert
ترجمه: معصومه سوهانی
No tags for this post.