کشف شواهد جراحی مغز در قرون وسطی
یافته های جدید باستان شناسان نشان می دهد: جمجمه ای متعلق به یک زن دوره بیزانس در مرکز ایتالیا نشانه هایی از حداقل دو نوبت جراحی مغز را نشان می دهد.
به گزارش سیناپرس، باستان شناسان ایتالیایی بقایای یک زن را که در عصر بیزانس زندگی می کرد کشف کردند، روی آن آثار دست کم دو جراحی مغز وجود دارد. به باور محققان این عمل های جراحی احتمالا برای درمان یک شرایط پاتولوژیک سیستمیک انجام شده است، اگرچه دانشمندان نمی توانند دقیقاً بگویند چه مشکلی برای این زن وجود دارد یا اینکه آیا این جراحی ها بر بیماری وی تأثیر مثبتی داشته است یا خیر اما می توان ادعا کرد وی پس از جراحی زنده مانده و به شرایط زندگی بازگشته است.
گفتنی است، این جمجمه از گورستان لومبارد کاستل تروسینو که بین قرن ششم و هشتم به عنوان محل دفن استفاده می شد، به دست آمد. پس از سقوط امپراتوری روم، این مکان به یک دژ استراتژیک بیزانس تبدیل شده و برخی از ثروتمندترین خانواده های لومبارد در آن زندگی می کردند.
طی کاوش های انجام شده در این محل، قبرهای مجللی حاوی طلا و جواهرات یافت شده است. با این حال نویسندگان مطالعه می گویند کشف جدید شگفتانگیز آن ها نشاندهنده اولین شواهد تغییر استخوان صلیب شکل در یک انسان زنده است.
این صلیب که ظاهراً با استفاده از یک ابزار خراش دادن فلزی با لبههای تیز ساخته شده است، شامل یک ناحیه گرد استخوانی است که به خوبی ترمیم شده است. به گزارش سیناپرس، به گفته محققان، چنین بهبودی معمولاً حدود ۶ ماه طول می کشد که نشان می دهد زن از جراحی خود جان سالم به در برده است.
با این حال، مجموعه دوم از علامت های V شکل چنین بهبودی را نشان نمی دهد، به این معنی که زن احتمالا خیلی زود پس از این عمل دوم مرده است. با این حال، مشخص نیست که آیا او در نتیجه مستقیم این جراحی جمجمه جان خود را از دست داده است یا خیر.
به گزارش سیناپرس، ایلینا میکارلی (Ileana Micarelli) پژوهشگر ارشد این تیم مطالعاتی در رابطه با این کشف مهم گفت: ما دریافتیم که این زن از چندین عمل جراحی جان سالم به در برده و تحت درمان جراحی طولانی مدت قرار گرفته است. این جراحی ها شامل استفاده از یک سری مته های مختلف بود.
گفتنی است در ابتدا باستان شناسان تصور می کردند که احتمالا علائمی که روی جمجمه زن نشان داده می شود ماهیت نمادین دارد. با این فرضیه در نهایت رد شد، زیرا هیچ مدرک باستان شناسی برای حمایت از تشریفات مذهبی در این منطقه وجود ندارد.
محققان همچنین بررسی کردند که آیا این نشانه ها میتواند ناشی از یک نوع مجازات قضایی وحشیانه به باشد. اما شواهد حاکی از آن است که این مجازات نادر و شرم آور فقط برای سربازانی اعمال می شد که میدان جنگ را ترک کرده یا کسانی که بدون مجوز تجارت می کردند. علاوه بر این، شکل و توزیع نشانههای جمجمه زن با نشانه های مربوط به مجازات موسوم به دکالواتو مطابقت ندارد.
در خاتمه گفتنی است این یکی از معدود شواهد باستان شناسی است که نشان می دهد جراحی مغز روی مردم قرون وسطایی اولیه انجام شده است که این موضوع مسیر را برای تحقیقات آینده در مورد منطق پشت این روش جراحی خطرناک در روزگار باستان هموار میکند.
به گزارش سیناپرس، شرح کامل این مطالعه در آخرین شماره مجله تخصصی International Journal of Osteoarchaeology منتشر شده است.
مترجم: احسان محمدحسینی
No tags for this post.