سقط مکرر خودبهخودی شایعترین عارضه بارداری است
یک متخصص ایمونولوژی گفت: سقط مکرر خودبهخودی یا عادتی (RSA)، شایعترین عارضه بارداری است و استرس و هزینه های قابل توجهی را بر زوجها وارد میکند.
دکتر مجید احمدی، متخصص ایمونولوژی در گفتگو با سیناپرس اردبیل گفت: سقط مکرر خودبهخودی یا عادتی (RSA)، شایعترین عارضه بارداری است و استرس و هزینه های قابل توجهی را بر زوجهای طالب بچه وارد میکند. وی افزود: طبق تعریف، سقط خود به خودی به 3 و یا بیشتر از 3 مورد ختم حاملگی پشت سر هم با سن جنینی کمتر از 20 هفتگی و یا با وزن جنینی کمتر از 500 میلی گرم اشاره دارد. طبق آمار مقالات معتبر 25-15 درصد خانم ها تجربه سقط جنین دارند که در نزدیک به 10 درصد آنها سقط به صورت مکرر دیده می شود که البته در بعضی از نژادها به 15 درصد هم میرسد.
این متخصص ایمونولوژی و مجری لنفوسیت تراپی مرکز درمان ناباروری قفقاز جهاددانشگاهی اردبیل، علل سقط راجعه خود به خودی را چند عاملی عنوان و تصریح کرد: علت این سقط ها به دو دسته عمده جنینی (اختلالات کروموزومی) و مادری تقسیم میشود که در مورد علل مادری سقط راجعه میتوان به عوامل ایمونولوژیکی، اختلالات ژنتیکی، اختلالات انعقادی، نقصهای اندومتریال و آناتومیک رحم، نارسایی سرویکس و یا دهانه رحم، عفونتها و عوامل شیمیایی اشاره کرد.
دکتر احمدی با اشاره به این که در مواردی که دلیل خاصی برای سقط جنین شناسایی نمیشود عوامل ایمونولوژیک نظیر اختلالات خود ایمنی مادر، اختلالات سلول های ایمنی مادری، اختلالات سیستم HLA مادر و جنین، اختلالات گروه خونی، آنتی بادی ضد اسپرم و سایر عوامل ایمونولوژیک دخیل هستند، ادامه داد: در کل حدود نیمی از موارد سقط راجعه، غیرقابل توجیه میباشد که نقش علل ایمونولوژیک در این بین بیش از سایر علل مطرح میباشد.
این متخصص ایمونولوژی گفت: به دنبال لنفوسیت تراپی که طی آن لنفوسیت های خون پدری در شرایط کاملا استریل جدا شده و به مادر تزریق می شود، سیستم ایمنی مادر بر علیه HLA پدری تحریک شده و آنتیبادی تولید میکند که این آنتیبادیها با اتصال به آنتیژن پدری جنین، مانع اتصال آنتی بادیهای سیتوتوکسیک به این آنتیژنها شده و همین طور با کاهش فعالیت سیتوتوکسیتی سلولهای NK موجود در رحم باعث مهار سیستم ایمنی مادر بر علیه جنین شده و مانع از سقط جنین شود.
دکتر احمدی ادامه داد: شکست مکرر لانه گزینی جنین (RIF) یکی از مشکلات عمده در سیکلهای IVF/ICSI است و با وجود پیشرفت های فراوانی که در روش های درمان ناباروری و لقاح آزمایشگاهی به وجود آمده است، درصد قابل توجهی از زوج هایی که تحت روش های درمان ناباروری و لقاح آزمایشگاهی قرار می گیرند با شکست مواجه می شوند. دلایل متعددی به عنوان عامل شکست لانه گزینی مطرح می باشد که دلایل ایمونولوژیک در این مورد هم سهم به سزایی دارند.
این متخصص ایمونولوژی افزود: مطالعات ما نشان داده اند که سلول های ایمنی بدن مادر به ویژه سلول های کشنده طبیعی (NK cell) رحم در شکست لانه گزینی نقش موثری دارند. بنابراین می توان با روش های مختلف ایمونوتراپی به ویژه لنفوسیت تراپی میزان موفقیت سیکلهای IVF/ICSI را در بیمارانی که با شکست های متوالی لانه گزینی مواجه شده اند افزایش داد.