توسعه علم و فناوری در گرو موقوفات خیرین
علی بحرینی با بیان اینکه در حوزه فناوری، جهان اسلام بیشتر مصرف کننده است، اظهار کرد: جهان اسلام صرفا به دلیل منابع خدادادی چون نفت، مصرف کننده محصولات فناورانه تولیدی دیگر کشورها است و به نظر میرسد برای برگشت به دوران طلایی علمی اسلام به تغییرات زیاد و در ابعاد گسترده نیازمند است.
وی این تغییرات را شامل تغییرات ساختاری، عملکردی، آموزشی، فرهنگی و نوع نگاه تولید ثروت از فناوری دانست و یادآور شد: برای رسیدن به جایگاه واقعی و اولیه جهان اسلام در حوزه علم راهکار سادهای وجود ندارد و برای حل آن باید بررسی دقیقی بر روی این موضوع صورت گیرد؛ چراکه وقتی از علم دور هستیم، از روشهای رسیدن به آن نیز دور میشویم.
بحرینی با تاکید بر اثرات وقف در توسعه فناوری یادآور شد: این که چه سیاستهایی در جایزه مصطفی وجود دار،د برای واقفان مهم است؛ از این رو اطلاعرسانی و دلیل انتخابها در این جایزه، منجر میشود که واقف احساس کند میتواند نظرات و پیشنهادات خود را ارائه دهد.
وی اطمینان بخشی به واقف در زمینه پایداری قواعد و سیاستهای این جایزه را یکی از راهکارهای پیشبرنده وقف دانست و ادامه داد: با نگاه اجمالی به وقف در دنیا متوجه خواهیم شد که توسعه علم و فناوری با موقوفات همراه هم بوده و حتی برخی از دانشگاههای بزرگ از همین حوزه درآمدزایی میکنند.
وی با بیان اینکه تمام جوایز دنیا همراه با برنامهریزی است، یادآور شد: تمام جوایز دنیا در گام نخست یک سناریوی بزرگ دارند که پشت ذهن گردانندههای آن وجود داشته است و جایزه مصطفی(ص) نیز تکه کوچکی از یک تصویر بزرگ است که اگر خوب طراحی شود، جایگاه آتی درخشندهای خواهد داشت.
مدیرعامل صندوق توسعه نانو به سودمندی فناوری و علم اشاره کرد و گفت: الزاما هر علمی به فناوری تبدیل نمیشود؛ ولی در این میان توسعه فناوری سودمند یا به عبارت دیگر توسعه علم سودمند مهمتر به نظر میرسد.
به گفته وی، جایزه مصطفی(ص) به دنبال علم و فناوری سودمند است و منظور از سودمندی این است که برای بشریت مفید واقع شود. جایزه مصطفی (ص)، جایزه عالی علم و فناوری است که هر دو سال یک بار به دانشمندان برتر جهان اسلام اعطا میشود. این جایزه به نام حضرت محمد(ص)، آخرین پیامبر و بنیانگذار اسلام و به دلیل تأکید بسیار او بر علمآموزی، به نام یکی از القاب او، مصطفی، به معنای برگزیده نامگذاری شده است. مبلغ پرداختی به برنده این جایزه ۵۰۰ هزار دلار است که از راههایی همچون وقف داراییهای مؤسسات بزرگ اقتصادی و دانشبنیان، صاحبان سرمایه یا عموم علاقهمندان به رشد علمی جوامع اسلامی تأمین میشود.
No tags for this post.