توسعه کمیّ و نزول کیفی رشته حقوق
دکتر حسین آقایی جنتمکان در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه رشته حقوق در یک قرن فعالیت خود با موفقیتهای زیادی همراه بوده است، اظهارکرد: این رشته در سالهای اخیر از نظر کمّی توسعه فراوانی داشته، بهطوری در ایران طی یک دهه گذشته بیش 20 گرایش حقوقی اضافه شده است؛ با توجه به وجود نزدیک به 100 گرایش حقوقی در جهان، این رشته در ایران هنوز جای پیشرفت دارد.
وی با اشاره به توسعه کمّی این رشته و تدریس آن در برخی شهرستانها، عنوان کرد: در بسیاری از شهرها که نیازی به این رشته ندارند، توسعه کمّی آن بهویژه در دانشگاههای غیردولتی سبب اُفت کیفیت شده است. در این دانشگاهها ناگزیر افرادی با دانش حقوقی نهچندان قوی برای تدریس بهکار گرفته میشوند و این در حالی است که رشته حقوق سرآمد رشتههای علوم انسانی و اولین رشته انتخابی داوطلبان ورود به دانشگاه در رشته علوم انسانی است.
عضو هیأتعلمی دانشگاه شهید چمران اهواز خاطرنشان کرد: در حالی که در تمام دنیا افراد مستعد و نخبه در این رشته تحصیل میکنند، در سالهای گذشته در ایران سطح کنکور نیز سبب نزول شدید کیفیت این رشته شده است.
آقایی افزود: دانشگاههایی در کشور وجود دارند که از اعضای هیأتعلمی درخور و به تعداد مناسب، امکانات آموزشی و کتابخانه حقوقی خوب برخوردار نیستند و برخی دانشگاهها حتی یک عضو هیأتعلمی حقوق نیز ندارند اما این رشته را ارائه میدهند.
وی با تأکید بر لزوم بازنگری در مفاهیم و بسیاری از گرایشهای رشته حقوق، تصریح کرد: در حال حاضر در سرفصلهای وزارت علوم عناوینی دیده میشود که در جامعه حقوقی کاربرد نداشته، کهنه شده و نیاز به جایگزینی با مفاهیم جدید دارند. بهطوری که بسیاری از مفاهیم و واژگان حقوقی مورداستفاده در دنیا ممکن است حتی به گوش وکلا و جامعه حقوقی ایران نخورده باشد.
این استاد دانشگاه تأکید کرد: این بازنگری بسیار ضروری است و امیدواریم وزارت علوم، تحقیقات و فناوری مبادرت به تغییر عناوین رشتهها، اضافهکردن واحدهای جدید و حذف یا کاهش ساعات برخی واحدها کند تا تغییر کیفی و توسعه بهینه این رشته در ایران حاصل شود.
No tags for this post.