جلوگیری از انتشار عفونت های ویروسی با استفاده از یک ابرمولکول

 ویروس زیکا، ابولا و تب دانگ به سرعت جهش می یابند و به همین علت علاوه بر مقاومت در برابر درمان دارویی و واکسن، جلوگیری از انتشار آن ها در محیط نیز بسیار دشوار است.اما گروهی از محققان شرکت IBM با کمک موسسه Bioengineering and Nanotechnology واقع در سنگاپور، توانستند راهکار مناسبی برای مقابله با این ویروس ها بیابند.

این محققان نوعی ابرمولکول ضدویروس طراحی کردند که صرفنظر از جهش و تغییر شکل این ویروس ها، قادر است از آلوده شدن سلول های بدن توسط آن ها، ممانعت کند. این ابرمولکول برای سلول های سالم بدن هیچ ضرری ندارد.
محققان در این شیوه، به جای هدف قرار دادن DNA یا RNA که در ویروس دائما تغییر شکل می دهند، گلیکوپروتئین موجود در دیواره خارجی تمام ویروس ها را هدف قرار داده اند. ویروس ها با استفاده از گلیکوپروتئین ها به سلول های بدن انسان متصل می شوند و به بافت سلول ها آسیب وارد می کنند.
ابرمولکول جدید که در واقع یک مولکول بسیار بزرگ حاوی اجزای کوچکتر است، ابتدا با استفاده از شارژ الکتریکی، ویروس ها را جذب می کند و پس از این که ویروس به فاصله مناسبی رسید، به گلیکوپروتئین های آن متصل می شود؛ بدین ترتیب ویروس قدرت اتصال به سلول های سالم انسان را از دست می دهد. سپس ساختارهای اسیدی ویروس را خنثی می کند تا ویروس قدرت تولید مثل خود را در بدن از دست بدهد.
این ابرمولکول در مرحله پایانی کار، نوعی قند طبیعی موسوم به مانوز را آزاد می کند که به سلول های ایمنی سالم در بدن می چسبد. این اقدام موجب سرازیر شدن ارتشی از سلول های ایمنی به محل عفونت ویروسی می شود.
این ابرمولکول مانند عسل چسبناک است و قبل از این که ویروس ها بتوانند به سلول های بدن برسند، آن ها را به دام می اندازد. محققان در تلاشند تا صابون هایی را تولید کنند که با استفاده از همین راهکار، ویروس ها را روی پوست بدن از بین ببرند.
با وجود این که آزمایشات اولیه این ابرمولکول موفقیت آمیز بوده است، تا عرضه تجاری داروها و صابون هایی که با استفاده از این ابرمولکول ساخته می شوند، مدتی زمان لازم است. به گزارش ایرنا، این تحقیقات در نشریه Macromolecules منتشر شده است.

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا