« برگزاری کمپین خانواده، تولیدمثل و فرزند پروری»
به همین مناسبت، دکتر علی ماهر، استاد دانشگاه در رشتۀ مدیریت خدمات بهداشت درمانی و اقتصاد سلامت، ضمن برشمردن ناباروری به عنوان یکی از اساسی ترین مشکلات خانواده ها گفت: یکی از دلایل اصلی نابسامانی های خانوادگی و جدایی ها در کشور ما ناباروری است که به دلایل مختلفی رخ می دهد. بسیاری از دلایل ناباروری قابل پیشگیری است و بسیاری از موارد نیز با روشهای دارویی یا غیر دارویی درمان میشود. بنابراین، تمرکز بر روشهای درمان ناباروری هم به تحقق سیاستهای جمعیتی مورد نظر مقام معظم رهبری کمک میکند و هم نابهسامانی ها و اختلالات روحی ـ روانی و اجتماعی را کاهش میدهد.
دکتر ماهر درباره لزوم پوشش بیمه برای درمان ناباروری بیان کرد: مطابق تعریف سازمان جهانی بهداشت، منظور از سلامت فقط سلامت جسمی نیست، بلکه سلامت روحی، روانی و اجتماعی را هم دربرمی گیرد. قطعاً ناباروری میتواند مشکلات روحی و اجتماعی ایجاد کند و تهدیدکننده این وجه از سلامت است. بنابراین ناباروری هم باید باید تحت پوشش بیمه قرار گیرد. در کشور ما هم در چند سال اخیر به بیمۀ درمان ناباروری توجه شده است. زیرا از یک سو، نابسامانی های اجتماعی ایجاد می کند و موجب تضعیف بنیاد خانواده می شود و از سوی دیگر، بسیاری از این موارد ناباروری قابل درمانند و روش های پیشرفته درمان ناباروری نیز در کشور ما وجود دارد.
وی یکی از مشکلات اساسی زوجهای نابارور را هزینههای سنگین درمان دانست و افزود: متأسفانه بسیاری از روشهای درمان ناباروری گرانقیمت هستند و خانواده ها باید هزینه های زیادی را برای درمان بپردازند. گاهی این هزینه ها خانواده را دچار مشکلات معیشتی شدید می کند، ولی با توجه به اینکه بسیار مطلوبیت دارد، خانواده حاضر است فرش زیر پایش را بفروشد، از زندگی روزمرهاش بزند تا بتواند دارای فرزند شود. این بار مالی ممکن است بهراحتی یک خانوادۀ متوسط را به یک خانوادۀ فقیر تبدیل کند. این دلایل لزوم پوشش هزینههای درمان ناباروری توسط بیمه ها را نشان میدهد و در شورای عالی بیمه هم مدتی است درباره پوشش بیمه درمان ناباروری بحث و گفتوگو میشود.
دکتر ماهر درباره مشکلات موجود در مسیر بیمه شدن درمانهای ناباروری گفت: هنوز در این زمینه از طرف بیمه ها کار خاصی انجام نشده است، زیرا باید تغییراتی در قانون و مقررات بیمهها ایجاد شود و به مصوبۀ شواری عالی بیمه نیاز داریم. متأسفانه درمان ناباروری در گذشته از استثسنائات پوشش بیمه های درمان بوده و هنوز هم شورای عالی بیمه نپذیرفته است که این درمانها وارد بسته بیمه کشور شوند. اما از سوی دیگر، وزارت بهداشت در طرح تحولات سلامت و بر اساس سیاستهای جدید جمعیتی کشور و فرمایشات مقام معظم رهبری، از ابتدای امسال این امکان را ایجاد کرد که چند روش اصلی درمان ناباروری تحت پوشش وزارت بهداشت قرار بگیرد. البته قبل از این کمیته امداد امام خمینی، ستاد اجرایی فرمان امام در مناطق محروم در قالب طرح برکت هم تسهیلاتی را برای درمان ناباروری در نظر گرفته بودند.
وی در خصوص مشکلات زوجها برای مراجعه به کمیته امداد و شرم آنها از بیان مشکل خود خاطر نشان کرد: همۀ کشورها یک مکانیزم شناسایی دارند. متأسفانه در کشور ما مکانیزم آزمون وسیع وجود ندارد و میزان هزینه و درآمد هر خانواده مشخص نیست بنابراین ما از این مکانیزم استفاده میکنیم زیرا گروهی که درآمد بالا دارند، قطعاً خودشان هزینهها را میپردازند و به کمیتۀ امداد مراجعه نمیکنند. گروهی هم که نیازمندند و تحت پوشش کمیتۀ امداد یا بهزیستی هستند، مشکلی ندارند. مشکل فقط در مورد یک گروه بینابین است که لازم نیست آنها مانند بقیهی نیازمندان تحت پوشش کامل قرار بگیرند. فقط با گرفتن معرفینامه، به مراکز درمان ناباروری مراجعه میکنند و ما هزینههایش را پرداخت میکنیم.
دکتر ماهر در پایان با اشاره به اقدامات وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برای حمایت از زوجهای نابارور گفت: از سال گذشته اداره درمان ناباروری ما زیر نظر مرکز پیوند وزارتخانه شکل گرفته که متشکل از استادان و متخصصان درمان ناروری، جنینشناسی و مامایی است. اعضای این اداره اسناد لازم را تهیه کرده و در اختیار شورای عالی بیمه قرار دادهاند. فرآیند درمان ناباروری و اعتباربخشی مراکز نیز کاملاً زیر نظر ادارۀ درمان ناباروری قرار گرفته است. همچنین با ایجاد یک نرمافزار کنترلی، عملکرد این مراکز به صورت متمرکز توسط وزارتخانه کنترل و نظارت میشود و به مراکز درمان ناباروری براساس ارزیابی عملکردشان اعتبار و بودجه داده می شود.
No tags for this post.