پالایش دائمی شرکت های دانش بنیان، ضرورتی برای تقویت نوآوری و فناوری
لایحه قانون حمایت از شرکت های دانش بنیان در سال 86 به منظور تقویت اقتصاد دانش بنیان و توسعه نوآوری و فناوری در کشور تهیه و در سال 88 این لایحه به تصویب هیات وزیران رسید و سپس برای تایید نهایی به مجلس شورای اسلامی ارسال شد که در نهایت در سال 89 با یک وقفه به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید.
به دنبال تصویب این لایحه، آیین نامه های قانونی این حوزه جدید در سال های 90 و91 به تصویب هیات وزیران رسید، در قانون حمایت از شرکت های دانش بنیان مهمترین مسئله این بود که چه شرکت هایی، دانش بنیان هستند به همین منظور کارگروه ارزیابی این شرکت ها با ریاست معاون علمی وفناوری ریاست جمهوری و نماینده تام الاختیار چندین وزارتخانه تشکیل شد، کارگروهی که فرا وزارتخانه ای عمل می کند و شناسایی شرکت های دانش بنیان و حمایت از آنان را مد نظر دارد.
بر اساس آیین نامه این قانون، حمایت از شرکت های دانش بنیان، تنها در صورت داشتن نوآوری انجام می شود، معمولا برای شرکت های دانش بنیان، تاییدیه یک تا دو ساله توسط کارگروه ارزیابی شرکت های دانش بنیان صادر می شود که بعد از این مدت نیز شرکت برای حفظ دانش بنیان بودن خود و استفاده از حمایت های درنظر گرفته، باید نسبت به ارتقای سطح فعالیت هایش اقدام کنند.
مجوزهای کارگروه تشخیص صلاحیت و ارزیابی شرکت های دانش بنیان مادام العمر نیست و تاکنون به هیچ شرکتی مجوز مادام العمر داده نشده است.
بنابراین بر اساس قانون حمایت از شرکت های دانش بنیان در کشور، این دسته از شرکت ها همواره مورد پالایش و ارزیابی قرار می گیرند، به طوری که در ارزیابی های انجام شده، همواره تعدادی به لیست این شرکت ها افزوده و برخی از لیست شرکت های دانش بنیان حذف شده اند.
'سیدمحمد صاحبکار خراسانی' سرپرست امور شرکت ها و موسسات دانش بنیان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به ایرنا گفت: منطق قانون شرکت های دانش بنیان این است که شرکت های دارای توانمندی بالاتر را شناسایی و از آنها حمایت کنیم و کسانی را که توانمندیشان بالا است، به سمت بهتر شدن حرکت دهیم.
وی بیان کرد: تاکنون بیش از 9 هزار شرکت دانش بنیان در سامانه شرکت های دانش بنیان با ثبت اطلاعات خود نام نویسی کرده اند و از این تعداد بیش از چهار هزار شرکت با تکمیل اطلاعات خود وارد فرآیند ارزیابی شده اند.
صاحبکار خراسانی با بیان این که براساس ارزیابی های انجام شده، حدود هزار و 700 شرکت مشمول قوانین شرکت های دانش بنیان شده اند، افزود: یکی از کارهای مهمی که رمز بقای قانون حمایت از شرکت های دانش بنیان و نیز حفظ جذابیت این قانون می باشد، این است که دائما شرکت ها و فهرست فعالیت آن ها پالایش شوند، به طوری که همواره یک عده حذف می شوند و عده ای با کارآیی بالاتر که جدید وارد فرهنگ دانش بنیان شده اند، به لیست اضافه شوند.
صاحبکار خراسانی یادآور شد: کارگروه ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکت ها و موسسات دانش بنیان، در یک سال یک محصول و یا فرآیند را پیشرفته و یا خوب معرفی می کند و احتمال دارد در سال دیگر این کار، جزء کارهای معمولی تلقی شده و از حمایت های دانش بنیان بهره مند نشود.
وی گفت: قانون شرکت های دانش بنیان، شرکت ها را به نوآوری و خلاقیت وادار کرده و همواره از فناوری های در سطح بالاتر حمایت می کند که این امر نیز به تشخیص کارگروه ارزیابی شرکت های دانش بنیان بر می گردد.
صاحبکار خراسانی بیان کرد: اکنون در حوزه نرم افزار وضعیت به این صورت است که نرم افزارهای معمولی و یا راه اندازی سایت ها و فعالیت های مشابه، جزء کالاها و یا فعالیت های دانش بنیان در حوزه نرم افزار محسوب نمی شوند و فقط کارهای نو مورد حمایت قرار می گیرند. اگر کارهای ارایه شده در حوزه نرم افزار، جدید باشد، یعنی نرم افزار حسابداری آنلاین ارایه دهند و یا با رایانش ابری کار ارایه شود، این ها جزء موارد دانش بنیان بوده و حمایت می شوند.
وی در رابطه با کارگروه ارزیابی شرکت های دانش بنیان گفت: این کارگروه از نمایندگان شش وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت، دفاع، جهاد کشاورزی، ارتباطات، علوم، بهداشت و معاونت علمی و فناوری تشکیل شده است و افراد این کار گروه تشخیص می دهند که چه محصولی در فهرست کالای دانش بنیان قرار گیرد و چه محصولی از فهرست خارج شود.
به گفته صاحبکارخراسانی، اکنون بر اساس پالایش انجام شده، حدود هزار و700 شرکت در کشور دانش بنیان شده اند و حدود 120 شرکت نیز از فهرست دانش بنیان ها خارج شده اند.