کنترل عوامل محیطی سرطان را کاهش می دهد
معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی علت اصلی سرطان را براساس تحقیقات انجام شده عوامل محیطی برشمرد و گفت: هرچند که عوامل ژنتیکی در بروز سرطان نقش دارند ولی به اندازه عوامل محیطی تعیین کننده نیستند، عمده دانشمندان سرطان نیز با این مسئله موافق هستند.
دکتر رضا ملک زاده در دومین کنگره بین المللی سرطان دستگاه گوارش افزود: سرطان یکی از مهمترین عوامل مرگ و میر و ناتوانی در سطح جهان و به ویژه در کشورهای در حال توسعه به شمار می رود.
وی اضافه کرد: مصرف آسپرین با توجه به تحقیقات انجام شده، در کاهش ابتلا به سرطان موثر بوده و تا 37درصد وضعیت مبتلایان را بهبود می بخشد.
ملک زاده اضافه کرد: هر سال حدود 8 میلیون سرطان جدید در دنیا اضافه می شود که 5.3 میلیون نفر به دلیل سرطان در سال فوت می کنند. این در حالی بوده که 65 درصد آنها در کشورهای در حال توسعه اند و در این میان یک چهارم در چین زندگی می کنند.
معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت ، درمان و آموزش با بیان این که بار اصلی سرطان در آسیا و جنوب شرق آسیا است، عنوان کرد: 25 درصد کل سرطان های دنیا در چین بوده و مرگ ناشی از این بیماری نیز در این کشور بیشتر است.
ملک زاده ادامه داد: پیش بینی می شود تا سال 2025 سرطان افزایش یابد و 20 میلیون نفر در سال مبتلا به سرطان شوند، همچنین 11 میلیون نفر بر اثر سرطان فوت می کنند که در کشورهای در حال توسعه بر این اساس از 59 درصد به 70 درصد می رسد.
وی افزود: در 140 کشور جهان سرطان سینه شایع ترین سرطان در میان زنان بوده و در مردها نیز سرطان ریه و پروستات جزء شایع ترین این مواردبیماری به شمار می رود.
معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت با اشاره به این که ایران جزء معدودترین کشورهاست که سرطان معده هنوز در آن شایع است، بیان کرد: طی 20 سال گذشته طبق مطالعات انجام شده مرگ ناشی از سرطان 20 درصد کاهش یافته است که این مسله موید افزایش مراقبت های بهداشتی و درمان سرطان در کشور است.
ملک زاده علت اصلی سرطان را براساس تحقیقات انجام شده عوامل محیطی برشمرد و اظهار کرد: هرچند که عوامل ژنتیکی در بروز سرطان نقش دارند ولی به اندازه عوامل محیطی تعیین کننده نیستند، عمده دانشمندان سرطان نیز با این مسئله موافق هستند.
وی با ذکر مثالی گفت: ژاپنی ها زمانی که به هاوایی مهاجرت کردند سرطان معده در آنها کاهش و سرطان کلون افزایش یافت. پس بر این اساس فقط تغییر محیط می تواند سرطان را به این روش تغییر دهد.
معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت ، درمان و آموزش پزشی گفت : در سال 1930 سرطان معده در آمریکا مشابه ایران کنونی بود و آنها بدون این که کاری انجام دهند سرطان معده در کشورشان کاهش یافت. براساس بررسی های انجام شده، مهمترین عامل کاهش سرطان معده در این کشور، استفاده از یخچال، بهبود وضعیت اقتصادی، اجتماعی و بهداشت گزارش شد.
ملک زاده ادامه داد: سرطان ریه در همان زمان به دلیل مصرف سیگار، دخانیات و آلودگی هوا در آمریکا با رشد همراه شد پس همه این عوامل نشان می دهد سرطان قابل پیشگیری است و 50 درصد سرطان ها را می توان پیش بینی و پیش گیری کرد.
وی مهمترین عوامل خطر در سرطان را اعلام کرد و گفت:براساس تحقیقات انجام شده، در صورتی که که استعمال سیگار و قلیان را حذف کنیم، 25 درصد سرطان ها کاهش می یابد.
معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت افزود:عفونت ها، رژیم غذایی نامناسب، عدم فعالیت بدنی، چاقی از جمله عوامل محیطی است که در بروز سرطان موثر بوده و همه این مسائل قابل کنترل و تغییر است.
ملک زاده با اشاره به این که در حال حاضر با اپیدمی چاقی روبرو هستیم، اضافه کرد: شانس ابتلا به سرطان به ویژه سرطان کلون، مری و رحم با بروز چاقی افزایش می یابد. بنابراین باید به دو عامل اصلی چاقی و استعمال دخانیات در جهت کاهش بروز سرطان توجه داشت.
وی گفت :برای سرطان هایی که درمان ندارند باید ریسک فاکتورها را شناسایی و آنها را بررسی کنیم، این مسئله نیاز به سرمایه گذاری دارد که دولت و سازمانهای مردم نهاد باید همکاری کنند. همچنین لازم است همه کشورها در کشف این ریز فاکتورها اقدامات لازم را انجام دهند.
ملک زاده با اشاره به تحقیقات انجام شده در شمال ایران در بازه زمانی 15 ساله گفت: براساس این تحقیق، تاثیر مصرف تریاک در بروز سرطان مورد بررسی قرار گرفت و نتایج اثبات کرد که مصرف تریاک سرطان ها را به ویژه سرطان دستگاه گوارش را افزایش می دهد.
وی با بیان این که لازم است تحقیقات بیشتری در زمینه شناسایی سرطان انجام شود، گفت: مطالعات متعددی در 12 نقطه کشور در حال انجام است تا مسائل مربوط به سرطان را در کشور شناسایی کنیم.
وی به تاثیر مصرف آسپرین در کاهش سرطان اشاره کرد و افزود: براساس تحقیقاتی که در برخی کشورها همچون هلند انجام گرفت، اثبات شد آسپرین در کاهش ابتلا به سرطان دستگاه های گوارش بسیار موثر است و می تواند تا 37 درصد وضعیت بیماران مبتلا به سرطان را نیز بهبود بخشد.
ملک زاده افزود: اگر بتوانیم واقعاً اثبات کنیم در ایران نیز مصرف آسپرین در کاهش ابتلا به سرطان موثر است این موضوع در کاهش آمار سرطان به کشور کمک می کند.به گفته وی، مصرف آسپرین از بروز سکته مغزی نیز جلوگیری می کند.
وی گفت :کاهش مصرف نمک، عدم استعمال تنباکو و اجرای برنامه های کنترل چاقی در پیشگیری از سرطان های دستگاه گوارش بسیار موثر است.
**سرطان سومین عامل مرگ و میر در جهان
درادامه دکتر محمد اسماعیل اکبری رئیس مرکز جامع کنترل سرطان اظهار کرد:سرطان گوارش یک سرطان اجتماعی به شمار می رود که لازم است نگاه عمیق تری برای پیشگیری و درمان این بیماری صورت پذیرد.
وی افزود: سرطان معده بیشترین آمار سرطان دستگاه گوارش در کشور را به خود اختصاص داده که بیشترین مبتلایان به سرطان به همین علت جان خود را از دست می دهند.
رئیس مرکز جامع کنترل سرطان با اشاره به این که طی 20 سال گذشته انجام مراقبت های بهداشتی و درمانی سبب کاهش مرگ و میر ناشی از سرطان شده اظهار داشت: 87 درصد مبتلایان به سرطان معده قبل از 5 سال اول ابتلا از این بیماری جان خود را از دست می دهند و بیش از 45 درصد مبتلایان به این بیماری طی 6 ماه نخست درگیر شدن با این سرطان فوت می شوند.
اکبری ادامه داد: هرم جمعیتی کشور به سمت سالمند شدن می رود و شیوع سرطان در سالمندان نیز بیشتر است. بنابر این احتمال افزایش سرطان در کشور طی سال های آینده وجود دارد و لازم است برنامه ریزی های مناسب در این زمینه انجام گیرد.
وی در خصوص وضعیت سرطان مری در کشور گفت: آمار ابتلا به این بیماری میان زنان و مردان چندان متفاوت نیست و در میزان مرگ ناشی از این بیماری نیز تقریباً آمار برابر دارد.
وی با اشاره به این که سرطان سومین عامل مرگ و میر در جهان به شمار می رود،بیان داشت: سرطان سالانه 450 هزار سال عمر مردم ایران را کاهش می دهد.
اکبری تأکید کرد: نباید به سرطان تنها به عنوان یک بیماری نگاه کرد چرا که سرطان فراتر از یک بیماری بوده و از جنبه های مختلف باید به این مسئله توجه شود.
رئیس مرکز جامع کنترل سرطان در خاتمه سخنان خود خاطر نشان کرد: برگزاری کنگره های سرطان بدون حمایت دولتی انجام می شود که با توجه به اهمیت این بیماری در کشور لازم است همکاری های بیشتر در این زمینه صورت بگیرد
** 400هزار بیمار سرطانی در کشور وجود دارد
مجید صمصامی دبیر علمی دومین کنگره بین المللی سرطان دستگاه گوارش با اشاره به این که در حال حاضر 400 هزار نفر در کشور مبتلا به سرطان هستند، گفت: 25 درصد علت همه سرطان ها استعمال سیگار است.
وی اظهار کرد:در کنگره امروز بیش از 100 نفر از اساتید مطرح ایران و جهان در حوزه سرطان حضور داشته و به ایراد سخنرانی می پردازند.
وی افزود: هدف اصلی برگزاری دومین کنگره بین المللی سرطان دستگاه گوارش درمان سرطان به صورت گروهی است به این ترتیب که به جای درمان بیمار به صورت فردی این اقدام به صورت گروهی انجام می شود تا شاهد بهترین نتایج باشیم.
دبیر علمی دومین کنگره بین المللی سرطان دستگاه گوارش ادامه داد: اصطلاح سونامی سرطان در کشور از نظر نامگذاری اشتباه بوده چرا که سونامی به صورت لحظه ای به وقوع می پیوندد ولی سرطان را از الان می توان تا 20 سال آینده پیش بینی کرد. به طور مثال می توان متوجه شد که چه سرطان هایی در آینده افزایش می یابند.
صمصامی با بیان این که آمار فعلی مبتلایان به سرطان 400 هزار نفر درکشور است، گفت: سالانه 90 هزار نفر نیز به این آمار افزوده می شود، همچنین به طور کلی سالیانه 140 نفر در 100 هزار جمعیت دچار سرطان می شوند.
دبیر علمی دومین کنگره بین المللی سرطان دستگاه گوارش تأکید کرد: کاهش مصرف غذاهای چرب، نمک، شکر و کربوهیدرات ها همچنین تغییر روش زندگی با ورزش و تحرک در کاهش ابتلا به سرطان بسیار موثر است.
وی گفت : مصرف دوز پایین آسپرین به صورت منظم از 40 سالگی نیز در پیشگیری از سرطان جلوگیری می کند.
صممامی در خاتمه بیان داشت: 25 درصد عامل همه سرطان ها سیگار بوده بنابراین با اقدامات پیشگیرانه می توان آمار سرطان را کاهش داد.
این کنگره سه روزه ورک شاپ بصورت جراحی زنده توسط اساتید برگزار خواهد شد.
به گزارش ایرنا از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ،دومین کنگره بین المللی سرطان های دستگاه گوارش توسط مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی درروزهای 22 تا 24 مهرماه در هتل المپیک برگزار شد.