کد خبر : 97158 پنج شنبه 28 آذر 1398 - 14:21:54
۱۰-خاصیت-شگفت‌انگیز-دارچین-از-نظر-علمی-

۱۰ خاصیت شگفت‌انگیز دارچین از نظر علمی

دارچین یکی از ادویه‌های بسیار خوشبو و خوش‌طعم است. انسان‌ها در سرتاسر دنیا، به دلیل خواص درمانی متعدد، از هزاران سال پیش برای این ادویه ارزش زیادی قائل بوده‌اند.

امروزه مصرف دارچین به شکل‌های مختلف از جمله دمنوش و چای دارچین، ترکیب دارچین و عسل، عرق دارچین و… برای بهره‌مند شدن از خواص درمانی این ادویه رایج است. در طب سنتی برای دارچین خواص بسیار زیادی از کمک به لاغری و درمان تنگی نفس گرفته تا کاهش فشار و قند خون و کنترل دیابت و کم کاری تیروئید مطرح می‌شود. اما باید دید از نظر علمی دارچین چه خواصی دارد. علم مدرن بسیاری از خواص دارچین را که انسان‌ها برای سال‌های متمادی از آن آگاه بوده‌اند، تایید می‌کند.

۱. حاوی ترکیبات گیاهی با خواص درمانی قدرتمند است

دارچین را از پوست داخلی درختی به همین نام می‌گیرند. تاریخچه‌ی استفاده از دارچین به دوران مصر باستان برمی‌گردد. این ادویه در آن زمان ماده‌ای بسیار ارزشمند و نایاب بوده است که آن را به پادشاهان هدیه می‌داده‌اند. اما امروز دارچین گیاه ارزان‌قیمتی است که در هر جایی پیدا و در بسیاری از غذاها، شیرینی‌ها و داروها استفاده می‌شود.

دارچین انواع مختلفی دارد که تمام آن‌ها را می‌توان به دو دسته‌ی اصلی تقسیم کرد.

  • دارچین سیلان یا دارچین هندی که به نام دارچین اصل (واقعی) هم از آن یاد می‌شود. این نوع دارچین از پوست داخلی درخت «سیناموم وروم» (Cinnamomum verum) به دست می‌آید که بومی سریلانکا و جنوب هند است. دارچین سیلان رنگ قهوه‌ای مایل به زرد و بافت نرم و نازکی دارد که شبیه کاغذ است.
  • دارچین کاسیا یا چینی که نوع رایج‌تر دارچین است. این نوع دارچین از پوست داخلی درخت «سیناموم کاسیا» (Cinnamomum cassia) به دست می‌آید که بومی جنوب چین است. دارچین کاسیا رنگ قهوه‌ای مایل به قرمز تیره دارد و بافت آن ضخیم‌تر و زبرتر است.

دارچین از برش زدن ساقه‌های درخت دارچین به دست می‌آید؛ پس از برش زدن ساقه، پوست داخلی آن را جدا و قسمت‌های چوبی را دور می‌ریزند.

پوسته‌های حاصل بعد از خشک شدن نوارهایی لوله‌ای شکل را می‌سازند که به چوب دارچین معروف است. پودر دارچین از آسیاب کردن چوب دارچین به دست می‌آید.

عطر و طعم خاص دارچین از روغن موجود در آن ناشی می‌شود که سرشار از ترکیبی به نام «سینامالدهید» (cinnamaldehyde) است.

محققان بر این باور هستند که بیشتر تاثیر دارچین بر سلامتی و متابولیسم ناشی از وجود همین ترکیب است.

۲. سرشار از آنتی‌اکسیدان است

آنتی‌اکسیدان از بدن ما در برابر آسیب رادیکال‌های آزاد محافظت می‌کند. دارچین سرشار از آنتی‌اکسیدان‌های قوی مثل پلی‌فنل است.

در تحقیقی که روی ۲۶ ادویه انجام شد، دارچین با داشتن بیشترین میزان آنتی‌اکسیدان در صدر جدول قرار گرفت و حتی از سوپرفودهای دیگری مثل سیر و پونه‌ی کوهی (ارگانو) هم جلو زد. در واقع دارچین به حدی قوی است که حتی از آن می‌توان به عنوان یک نگهدارنده‌ی طبیعی غذا استفاده کرد.

۳. خواص ضدالتهابی دارد

التهاب در بدن بسیار مهم است چرا که به بدن در مبارزه با عفونت و ترمیم بافت‌های آسیب دیده کمک می‌کند.اما وقتی التهاب مزمن می‌شود و علیه بافت‌های خود بدن عمل می‌کند، ممکن است خطرناک و مشکل‌ساز شود.

برای حل این مشکل می‌توان از خواص دارچین بهره‌مند شد. تحقیقات نشان داده است این ادویه و آنتی‌اکسیدان‌های موجود در آن، خواص ضدالتهابی دارند. خواص ضدالتهابی دارچین می‌تواند خطر ابتلا به بیماری‌ها را کاهش دهد.

۴. می‌تواند خطر بیماری قلبی را کم کند

دارچین می‌تواند خطر بیماری‌های قلبی را که رایج‌ترین علت مرگ زودرس در دنیاست کاهش دهد.

طبق تحقیقات مصرف ۱ گرم یا حدود نصف قاشق چای‌خوری پودر دارچین در روز می‌تواند برای افرادی که مبتلا به دیابت نوع ۲ هستند، مفید باشد؛ این میزان باعث کاهش سطح کلسترول تام، کلسترول «بد» LDL و و تری‌گلیسرید می‌شود، در حالی که سطح کلسترول «خوب» HDL پایدار خواهد ماند.

یک تحقیق بزرگ جدیدتر نشان داد که مصرف تنها ۱۲۰ میلی‌گرم دارچین در روز می‌تواند همین تاثیر را روی بدن بگذارد. در این تحقیق دارچین حتی باعث افزایش میزان کلسترول «خوب» HDL هم شد.

همچنین تحقیقاتی که روی حیوانات انجام شده، نشان داده است که مصرف دارچین می‌تواند باعث کاهش فشار خون شود. تمام این فواید دارچین در کنار هم می‌توانند خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را کاهش دهند.

۵. می‌تواند حساسیت به هورمون انسولین را بهبود دهد

انسولین یکی از مهم‌ترین هورمون‌های بدن است که متابولیسم و مصرف انرژی بدن را تنظیم می‌کند. انسولین همچنین برای انتقال قند خون به سلول‌ها بسیار ضروری است.

اما مشکل اینجاست که بدن خیلی از افراد نسبت به این هورمون مقاومت نشان می‌دهد. به این شرایط مقاومت به انسولین گفته می‌شود که می‌تواند منجر به مشکلات جدی مانند سندرم متابولیک و دیابت نوع ۲ شود.

خبر خوب این است که دارچین می‌تواند مقاومت به انسولین را به شکل قابل توجهی کاهش دهد تا این هورمون بتواند نقش مهم خود را در بدن ایفا کند.با افزایش حساسیت به انسولین در بدن، دارچین در واقع به پایین آوردن قند خون کمک می‌کند.

۶. قند خون را پایین می‌آورد و خواص ضد دیابتی قوی دارد

بسیاری از قدیمی‌ترها دارچین را به دلیل تاثیر آن در کاهش قند خون می‌شناسند.دارچین علاوه بر تاثیر مثبتی که در کاهش مقاومت به انسولین دارد، می‌تواند قند خون را به چند شیوه‌ی دیگر هم پایین بیاورد.

اولا، دارچین با مداخله کردن در عملکرد آنزیم‌های هضم، شکستن کربوهیدرات را در دستگاه گوارش کند می‌کند و با این کار میزان گلوکزی را که بعد از صرف غذا وارد خون می‌شود کاهش می‌دهد.

ثانیا، ترکیبی در دارچین وجود دارد که می‌تواند تاثیری مشابه انسولین روی سلول‌ها بگذارد. این ویژگی در کل دریافت گلوکز توسط سلول‌ها را افزایش می‌دهد، هرچند بسیار آهسته‌تر از خود انسولین عمل می‌کند.

تحقیقات زیادی روی انسان‌ها خاصیت ضد دیابت دارچین را تایید کرده‌اند و نشان داده‌اند دارچین می‌تواند قند خون ناشتا را بین ۱۰ تا ۲۹ درصد کاهش دهد.

دوز موثر معمولا بین ۱ الی ۶ گرم یا حدود نصف الی ۲ قاشق چای‌خوری در روز است.

۷. ممکن است برای بیماری‌های تحلیل‌برنده‌ی عصبی مفید باشد

مشخصه‌ی اصلی بیماری‌های تحلیل‌برنده‌ی عصبی (Neurodegenerative) از دست رفتن فزاینده‌ی ساختار یا عملکرد سلول‌های مغز است.

آلزایمر و پارکینسون دو نوع رایج از بیماری‌های تحلیل‌برنده‌ی عصبی هستند.

دو ترکیب در دارچین پیدا شده است که می‌توانند تشکیل پروتئینی به نام «تاو» (tau) در مغز را مهار کنند. تولید این پروتئین در مغز از مشخصه‌های بارز بیماری آلزایمر است.

در تحقیقی که روی موش‌های مبتلا به بیماری پارکینسون انجام شد، دارچین به محافظت از نورون‌ها کمک کرد، سطح ناقل‌های عصبی را به حالت عادی برگرداند و عملکردهای حرکتی را بهبود بخشید.البته این تاثیرات باید روی انسان‌ها بیشتر مطالعه شود.

۸. می‌تواند ضد سرطان باشد

سرطان یک بیماری جدی است که با رشد کنترل‌نشده‌ی سلول‌ها شناخته می‌شود.

تحقیقات زیادی روی خواص دارچین برای درمان و پیشگیری از سرطان انجام شده است. در کل مطالعات آزمایشگاهی و تحقیق روی حیوانات نشان می‌دهد که عصاره‌ی دارچین می‌تواند خواص ضد سرطانی داشته باشد.

دارچین با کاهش رشد سلول‌های سرطانی و جلوگیری از تشکیل رگ‌های خونی در تومور با سرطان مقابله می‌کند. همچنین به نظر می‌رسد برای سلول‌های سرطانی سمی است و باعث مرگ آن‌ها می‌شود.

تحقیقی روی موش‌های مبتلا به سرطان روده‌ی بزرگ نشان داد که دارچین به عنوان یک فعال‌کننده‌ی قوی آنزیم‌های سم‌زدا در روده‌ی بزرگ عمل و از رشد بیشتر سرطان جلوگیری می‌کند.

مطالعات آزمایشگاهی روی سلول‌های روده‌ی بزرگ انسان هم این یافته‌ها را تایید می‌کند. البته تایید این تاثیر روی یک انسان زنده و کامل نیاز به تحقیقات کنترل‌شده‌ی بیشتری دارد.

۹. به درمان عفونت‌های باکتریایی و قارچی کمک می‌کند

«سینامالدهید» (cinnamaldehyde) که یکی از ترکیبات فعال اصلی در دارچین است، می‌تواند در درمان بسیاری از انواع عفونت مفید باشد.

درمان موثر عفونت‌های قارچی مجاری تنفسی به عنوان یکی از خواص روغن دارچین شناخته شده است. روغن دارچین همچنین می‌تواند از رشد برخی باکتری‌ها مثل لیستریا و سالمونلا جلوگیری کند.

البته شواهد در این زمینه کم هستند و هنوز دارچین برای کم کردن عفونت در مناطق دیگر بدن موثر شناخته نشده است.خواص ضدمیکروبی دارچین همچنین می‌تواند در کاهش پوسیدگی دندان و بوی بد دهان موثر باشد.

۱۰. می‌تواند به درمان ویروس HIV کمک کند

HIV ویروسی است که به آرامی سیستم ایمنی بدن را از کار می‌اندازد و در صورتی که درمان نشود به بیماری ایدز منجر خواهد شد.

تصور بر این است که دارچین کاسیا می‌تواند به بدن برای مقابله با ویروس HIV-1 کمک کند. ویروس HIV-1 رایج‌ترین نوع ویروس HIV در انسان است.

یک تحقیق آزمایشگاهی روی سلول‌های آلوده به ویروس HIV به این نتیجه رسید که دارچین از میان ۶۹ گیاه دارویی مورد بررسی، موثرترین درمان است.

خواص دارچین سیلان بهتر است یا دارچین کاسیا

همه‌ی دارچین‌ها مثل هم نیستند. دارچین کاسیا یا چینی حاوی میزان قابل توجهی از ترکیبی به نام «کومارین» (coumarin) است. بسیاری معتقد هستند که مصرف زیاد کومارین می‌تواند خطرناک باشد.

در واقع مصرف تمام انواع دارچین برای سلامتی مفید است، اما مصرف زیاد دارچین کاسیا می‌تواند به دلیل وجود کومارین مشکلاتی را هم ایجاد کند.

تحقیقات نشان داده است که دارچین سیلان یا هندی میزان بسیار کمتری کومارین دارد. در نتیجه این نوع برای افرادی که قصد مصرف زیاد دارچین را دارند بهتر است.

متاسفانه اکثر دارچین‌هایی که در سوپرمارکت‌ها پیدا می‌شود، از نوع ارزان‌تر یعنی کاسیا هستند. با این حال ممکن است بتوانید دارچین سیلان را در برخی از عطاری‌ها پیدا کنید.

جمع‌بندی مضرات و خواص دارچین

در نهایت باید گفت دارچین یکی از خوشمزه‌ترین و سالم‌ترین ادویه‌ها روی زمین است که می‌توانید آن را به شکل چای دارچین، دمنوش دارچین، مخلوط دارچین و عسل، شیر دارچین، دارچین و زنجبیل یا به عنوان ادویه و چاشنی در پخت غذا، کیک و شیرینی استفاده کنید.

دارچین می‌تواند قند خون را پایین بیاورد، خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را کاهش دهد و بسیاری خواص درمانی شگفت‌انگیز دیگر داشته باشد.

فراموش نکنید برای این که با خیال راحت از خواص دارچین بهره‌مند شوید، بهتر است از نوع سیلان آن استفاده کنید، یا اگر تنها به نوع کاسیا دسترسی دارید، از مصرف بیش از حد آن بپرهیزید.

منبع:دیجی کالامگ

هرگونه کپی برداری و انتشار مطالب از خبرگزاری بدون ذکر منبع پیگرد قانونی دارد.
نظرات شما

[کد امنیتی جدید]