روز ملی فسیل

  • روز ملی فسیل

به همت انجمن دیرینه‌شناسی ایران، روز سوم آبان به عنوان روز ملی فسیل نام‌گذاری شد.نشان روز ملی فسیل بر اساس سنگواره بازوپایی به نام Jafarirhynchus alatus طراحی شده که در دوره سیلورین می‌زیسته و سنگواره آن در سازند بوقو در حوالی کاشمر کشف شده است.

نام سرده این سنگواره (Jafarirhynchus) به افتخار زنده‌یاد پروفسور محمدعلی جعفریان، استاد فقید دیرینه‌شناسی دانشگاه اصفهان انتخاب شده و صفت گونه‌ای (alatus) آن، به معنی بالدار است؛ بال‌هایی که بی‌شباهت به بال‌های نماد ملی فره‌وهر نیست.انجمن بین‌المللی دیرینه شناسی (Palaeontological Association) به عنوان یکی از مهمترین نهادهای بین‌المللی پیشرو در ترویج و توسعه دانش دیرینه شناسی، از همه اعضای خود خواسته است تا یکی از روزهای ماه اکتبر را به عنوان “روز فسیل” نام‌گذاری کنند و ضمن انجام فعالیت هایی مناسب برای آشنایی بیشتر علاقه‌مندان به دانش دیرینه شناسی از دانشجویان تا عامه مردم، و معرفی کاربردهای این علم در شناخت تاریخ زمین، سرگذشت حیات، اکتشاف ذخایر هیدروکربوری و …، ارتباط شایسته‌ای میان متخصصین این دانش بنیادی با بطن جامعه برقرار کنند.

با این هدف، انجمن دیرینه شناسی ایران نیز به عنوان یکی از عضوهای زیرمجموعه این انجمن بین‌المللی، روز سوم آبان ماه مطابق با ۲۵ اکتبر را به عنوان “روز فسیل” انتخاب کرد.

  • روز جهانی هنرمند

در تقویم جهانی ۲۵ اکتبر یا سوم آبان را روز هنرمند یا هنر نامیده اند. هر چند آنطور که مشخص است این روز بیشتر با بزرگداشت نقاشان آمیخته شده است تا هنرمندان دیگر رشته های هنری .روز جهانی هنرمند توسط کریس مک کلور ، هنرمند نقاش کانادایی که متخصص در سبکی شناخته شده به عنوان رئالیسم عاشقانه است ، تاسیس شد . نقاشی های وی را راهی برای به دست آوردن تفکرات عاشقانه در زندگی دانسته اند . او این روز را برای به رسمیت شناختن جهان هنر ، و ارج دادن تمام راه هایی که هنرمندان دیدگاه خاص خود را به زندگی می دهند، ایجاد کرد.

  • درگذشت فریدون مشیری

فریدون مشیری در سی ام شهریور ۱۳۰۵ در تهران خیابان ایران  به دنیا آمد.مشیری سرودن شعر را از نوجوانی و تقریباً از پانزده سالگی شروع کرد. اولین مجموعه شعرش با نام تشنه توفان در ۲۸ سالگی او با مقدمه محمد حسین شهریار و علی دشتی در ۱۳۳۴ به چاپ رسید. معروفترین اثر وی شعر «کوچه» نام دارد که در اردیبهشت ۱۳۳۹ در مجله «روشنفکر» چاپ شد. این شعر از زیباترین و عاشقانه ترین شعرهای نو زبان فارسی است. او در سال ۱۳۳۳ با خانم اقبال اخوان ازدواج کرد و اکنون دو فرزند به نام‌های بابک و بهار از او به یادگار مانده‌است. مشیری سال‌ها از بیماری رنج می‌برد و در بامداد روز جمعه ۳ آبان ماه ۱۳۷۹ خورشیدی در سن ۷۴ سالگی در تهران درگذشت.

  • درگذشت اوانجلیستا توریچلی

اوانجلیستا توریچلی متولد ۱۵ اکتبر ۱۶۰۸ بود. وی ریاضیدان و فیزیکدان ایتالیایی بود. زندگی‌نامه  نبوغ وی چشم‌گیر بود و عموی وی او را در سن ۱۶ سالگی برای تحصیل علوم و بالاخص ریاضیات، نزد بندتی کاستلی، یکی از شاگردان گالیله در رم فرستاد. 

به دنبال ناتوانی ابزاری آن زمان برای کشیدن آب به سطح زمین از عمق بیش از ۳۰ متری، وی پس از دو سال تلاش توانست وسیله‌ای بسازد که مشکل را حل کند و این مقدمه‌ای برای شهرتش شد.  گالیله معتقد بود که می‌توان به خلاء کامل دست یافت، اما نتوانست به آن دست یابد. بعد از مرگ وی توریچلی توانست با استفاده از آزمایش لوله جیوه، خلأ نسبی بسازد که به خلأ توریچلی معروف است. همچنین وی دریافت ارتفاع جیوه هر روز تغییر می‌کند و بدین ترتیب اولین فشارسنج را ساخت.

No tags for this post.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا