علم در 23 اسفندماه

  • روز جهانی کلیه

روز جهانی کلیه همه ساله در دومین پنج شنبه ماه مارس جشن گرفته می شود که هدف آن بالابردن آگاهی مردم از اهمیت کلیه ها و کاهش رفتارهای خطرساز برای کلیه هاست.برای نخستین بار روز نهم مارس سال ۲۰۰۶ میلادی به عنوان روز جهانی کلیه نامیده شد. بر اساس تحقیقات جهانی بیماری های مزمن کلیه، تا سال ۲۰۱۵ میلادی زندگی بیش از ۳۶ میلیون نفر از مردم دنیا را با خطر جدی مواجه خواهد کرد. هدف اصلی از نام گذاری این روز افزایش آگاهی عموم مردم درباره بیماری های مزمن کلیه وخطرات و عوارض جدی این بیماری و بیماری های ناشی از آن است، چرا که امروزه پژوهش های علمی نشان می دهد از هر ۹ نفر به ظاهر سالم، یک نفر برخی از علائم ابتلا به بیماری های کلیوی مزمن رادارا است.

 با وجودی كه سالانه افراد بی شماری در سراسر جهان به بیماری های كلیوی مبتلا می شوند اما هنوز بسیاری از مردم درباره این بیماری اطلاعات مفید و ضروری ندارند در واقع این بیماری زمانی نمود پیدا می كند كه عملكرد كلیه ها كاهش می یابد و یا متوقف می شود و در این مرحله بیماری خیلی پیشرفت كرده است. به همین دلیل پزشكان همواره سعی دارند با آگاه كردن مردم درباره این بیماری به ویژه راه های پیش گیری از آن، شانس مقابله با ناتوانی كلیوی را افزایش داده و در نتیجه احتمال مرگ بیماران را تا حد امكان كاهش دهند.

  • روزپی

روز پی و روز تقریب پی دو روز از سال هستند که برای ثابت ریاضی π  (پی) جشن گرفته می‌شوند. روز پی ۱۴ مارس (در نگارش آمریکایی ۳/۱۴) است و از آن‌جا که سه رقم نخستِ پی را دربردارد، این نام را گرفته‌است. در سال ۲۰۰۹ مجلس نمایندگان ایالات متحده آمریکا از اختصاص روزی برای عدد پی پشتیبانی کرد.
روز تقریب پی ۲۲ ژوئیه است. این نام‌گذاری، به‌دلیل تقریب مشهورِ ارشمیدس از π  است که ۲۲/۷ (۲۲ تقسیم بر ۷) بوده‌است. از دیدِ ریاضی، هر دو روز به‌خاطر گنگ بودنِ پی، روزِ تقریب هستند. معمولاً ۲۲ ژوئیه در کشورهایی جشن گرفته می‌شود که در نگارش تقویمشان، ابتدا روز و سپس ماه می‌آید (ماه/روز)، و ۱۴ مارس در کشورهایی که ماه و سپس روز را می‌نویسند (روز/ماه) بزرگ داشته می‌شود.

  • روز جهانی محافظت از رودخانه ها

چهاردهم مارچ یا ۲۳ اسفند «روز جهانی اقدام برای حمایت از رودخانه ها و مقابله با سد سازی» نام گرفته و هزاران نفر از مردم در سراسر دنیا این روز را برای یادآوری اهمیت رودخانه ها و تشکر از کسانی که برای حفاظت از آنها تلاش می کنند، گرامی داشته و برای پیروزی هایی مانند حذف سدها و بازسازی رودخانه ها جشن می گیرند.روز بین المللی اقدام برای حمایت از رودخانه ها، آب و زندگی و مقابله با سد سازی، در سال ۱۹۹۷ به وسیله شرکت کنندگان اولین نشست بین المللی قربانیان سد سازی در کوریتیبلی برزیل به تصویب رسید.

  • تولد آلبرت اَینشتَین

آلبرت اَینشتَین متولد  ۱۴ مارس ۱۸۷۹ بود. وی فیزیک‌دان نظری یهودی الاصل آلمانی بود. او بیشتر، به خاطر نظریّه نسبیت و به ویژه برای هم‌ارزی جرم و انرژی (E=mc۲ که از آشناترین رابطه‌ها در فیزیک بین غیرفیزیک‌دان‌هاست) شهرت دارد. علاوه بر این، او در بسط تئوری کوانتوم و مکانیک آماری سهم عمده‌ای داشت. اینشتین جایزه نوبل فیزیک را در سال ۱۹۲۱ برای خدماتش به فیزیک نظری و به خصوص به خاطر کشف قانون اثر فوتوالکتریک دریافت کرد. او به دلیل تأثیرات چشمگیرش، به عنوان یکی از بزرگ‌ترین فیزیک دانانی شناخته می‌شود که به این جهان پا گذاشته‌اند.او ۱۸ آوریل ۱۹۵۵ درگذشت.

  • تولد سید هادی میرمیران

مهندس سید هادی میرمیران  متولد ۲۳ اسفند ۱۳۲۳ قزوین  استاد دانشگاه و معمار ایرانی بود.او چهار دهه فعالیت حرفه‌ای کرد. از میان آثار وی می‌توان به طراحی شهر جدید بهارستان در اصفهان، ساختمان کانون وکلای دادگستری مرکز، ساختمان کنسولگری ایران در فرانکفورت، ساختمان مرکزی بانک توسعه صادرات ایران، ساختمان مجموعه ورزشی رفسنجان، طرح ساختمان کتابخانه ملی ایران (اجرا نشده)، طرح ساختمان فرهنگستان‌های جمهوری اسلامی ایران (اجرا نشده) و طرح ساختمان موزه ملی آب (اجرا نشده) اشاره کرد. از مهمترین ویژگی‌های او حفظ پیوستار و روح معماری کهن ایران با روش‌های نوین طراحی بود.وی  ۲۹ فروردین ۱۳۸۵دربرلین درگذشت.

  • درگذشت ویلیام آلفرد

ویلیام آلفرد "ویلی" فولر متولد ۹ آگوست ۱۹۱۱ بود. وی اخترفیزیک‌دان آمریکایی است. او نباید با اخترشناس بریتانیایی، آلفرد فولر اشتباه گرفته شود.فولر در سال ۱۹۶۳، موفق به دریافت جایزه هنری نوریس راسل از انجمن اخترشناسی آمریکا شد؛ از جایزه‌های دیگر وی می‌توان به جایزه وتلسن در ۱۹۷۳، مدال ادینگتون در ۱۹۷۸، مدال بروس در سال ۱۹۷۹ و جایزه نوبل فیزیک در سال ۱۹۸۳ و به دلیل مطالعه‌های نظری و تجربی دربارهٔ واکنش‌های هسته‌ای در اهمیت تشکیل عناصر مختلف شیمیایی در گیتی، اشاره کرد.او  ۱۴ مارس ۱۹۹۵درگذشت.

  • درگذشت اِستیوِن ویلیام هاوکینگ

اِستیوِن ویلیام هاوکینگ متولد  ۸ ژانویه ۱۹۴۲ بود. وی فیزیکدان نظری، کیهان‌شناس و نویسنده بریتانیایی و مدیر تحقیقات مرکز کیهان‌شناسی نظری در دانشگاه کمبریج بود. که بیش از چهل سال، سابقه فعالیت علمی داشت.او  ۱۴ مارس ۲۰۱۸ درگذشت.

No tags for this post.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا