آزمایشگاه جامع الکترونیکی الکترومغناطیسی افتتاح شد

 آزمایشگاه مراجع سازی الکترومغناطیسی به همت متخصصان پژوهشگاه فضایی ایران و با هدف تامین نیازهای آزمون سامانه های فضایی طراحی و ساخته شده است که یکی از زیرساختهای مهم در توسعه این فناوری هاست.

آزمون تداخل و سازگاری الکترومغناطیسی جزو جدا نشدنی یک پروژه موفق فضایی و بخشی از روند اجرایی استاندارسازی محصولات فضایی در سطح بین المللی است.
با توجه به خلا وجود یک آزمایشگاه جامع برای پوشش کامل این آزمون ها در کشور، متخصصان پژوهشگاه فضایی ایران پس از نیازسنجی و طراحی مفهومی، مراحل طراحی اولیه و دقیق را طی کرده و با تهیه تجهیزات مربوط به سفارش ساخت قطعات محفظه بدون انعکاس از بهترین نوع موجود در دنیا مراحل نهایی ساخت این آزمایشگاه را گذرانده اند.
این آزمایشگاه کامل ترین نمونه در نوع خود در کشور است و توانایی انجام آزمون های تداخل و سازگاری الکترومغناطیسی مطابق با استانداردهای فضایی است که قابلیت خدمات رسانی در حوزه های فضایی، صنعتی و دانشگاهی را ایجاد می کند.
یک سیستم فضایی باید به گونه ای طراحی شود که قابلیت کار در محیط الکترومغناطیسی طبیعی خارج جو و محیط های الکترومغناطیسی ساخته دست بشر را داشته باشد.
‌برای مثال صاعقه یا خاصیت مغناطیسی زمین از جمله محیط های الکترومغناطیسی طبیعی است. هنگامی که یک سازه قضایی مانند فضاپیما در یک محیط پلاسمای خارج از جو زمین شناور باشد، یک اختلاف پتانسیل سازه ایجاد می شود که پدیده تخلیه الکترواستاتیک را به وجود می آورد و می تواند آثار مخربی در عملکرد سیستم داشته باشد.
‌همچنین بعضی از تداخل ها ناشی از ادوات ساخت انسان مانند رادارها یا سایر وسایل ارتباطی است، تمامی این محیطهای الکترومغناطیسی می تواند در عملکرد سیستم هنگام پرتاب یا در محیط جو ایجاد اختلال کند.
‌با توجه به هزینه های بسیار بالای ساخت و پرتاب ماهواره ها و همچنین با توجه به طول عمر و انتظار از چنین ماهواره هایی می توان نتیجه گرفت که وجود آزمایشگاه سازگاری الکترومغناطیسی برای صحت سنجی عملکرد درست بخش های گوناگون ماهواره در کنار هم و به تبع آن برآورده سازی الزامات ماموریت بسیار ضروری است به طوری که با وجود این آزمایشگاه و انجام آزمون های مورد نیاز، گام های بسیار موثری در جهت تشخیص و بالا بردن قابلیت اطمینان کل سیستم برداشته شود.

تا پایان سال 99 یک مرکز «ای آی تی» در سطح آزمایشگاه‌های معتبر دنیا خواهیم داشت.

 شهرام غائبی مدیر آزمایشگاه سازگاری الکترومغناطیسی گفت: زمانی که ماهواره در مدار قرار می‌گیرد، فضای سختی را تجربه می‌کند و ما باید تمام این مراحل را از قبل شبیه‌سازی کنیم تا موفقیت حاصل شود.
وی افزود: سیاستگذاری ما برای افتتاح این مرکز الگوبرداری از کشورهای خارجی بوده است و انشاالله تا پایان سال 99 یک مرکز «ای آی تی» در سطح آزمایشگاه‌های معتبر دنیا خواهیم داشت.
غائبی اعلام کرد: ما برای سامانه‌های یک تُن مطابق با استانداردهای بین‌المللی آماده خدمات هستیم و الان امکان خدمات‌دهی به ماهواره‌های 150 کیلویی داریم.
او در ادامه گفت: هدف و نگاه ما به این مرکز، ملی است و تمام سیاستگذاری‌های ما در راستای این خدمات ملی است.
غائبی از سال 1392 ما فاز نخست مرکز «ای آی تی» را راه‌اندازی کرده و از سال 94 برنامه‌ریزی کردیم تا بتوانیم به استانداردهای بین‌المللی برسیم؛ در فاز اول تست‌های ماهواره ناهید را انجام دادیم و چند ماه قبل به مدت 25 روز ماهواره پیام را تست کردیم.
وی افزود: ماهواره ظفر را در شش ماه اول سال آینده تست خواهیم کرد، پارس 1 و ناهید 2 نیز از محصولات پژوهشگاه فضایی است و آزمون‌های آن آغاز خواهد شد.
به گفته مدیر آزمایشگاه سازگاری الکترومغناطیسی، در قالب برنامه گسترش و توسعه پژوهشگاه فضایی ایران، کشورمان تا پایان سال 99 به فناوری قطع (ابعاد) 10 متر در شبیه‌سازی فضا خواهد رسید.
وی از تکمیل آزمایشگاه ارتعاشات این مجموعه خبر داد و گفت: برای آزمایشگاه آکوستیک برنامه داریم که به حد نصاب 300 متر برسیم، انشالله سال بعد ماهواره‌های ظفر، پارس 1 و چندین ماهواره دیگر را در مرحله پرتاب خواهیم داشت.
غائبی بیان داشت: عملکرد سه ماهه مرکز «ای آی تی» از منظر آزمون حدود 100 آزمون است؛ آزمون‌هایی که انجام دادیم هم ارزآوری دارد و هم به صنعت فضایی خدمات می‌دهیم.
مدیر آزمایشگاه سازگاری الکترومغناطیسی خاطرنشان کرد: در زمان آغاز پروژه شرایط بهتر بود اما زمانی که به تحریم رسیدیم، وزیر ارتباطات کمک شایانی به ما کرد.
 

No tags for this post.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا