برداشت بی رویه از منابع زیرزمینی و هدررفت آب ایران

شواهد حکایت از آن دارد که تغییرات اقلیمی جهانی که در حال رخ دادن است به گونه ای که در دهه های اخیر شاهد افزایش دما در سطح جهان بوده‌ایم. این افزایش دما در برخی از مناطق خود را به شکل افزایش تبخیر نشان داده و زیست بوم‌های جانوری، گیاهی و حتی انسانی را از بین برده است.

اهمیت منابع آب شیرین و تاسیسات زیربنایی آبی برای سلامت جوامع انسانی، طبیعی و اقتصادی موجب شده است که این منابع از عمده ترین اهداف حملات تروریستی به شمار روند. احتمال حمله تروریستی به این منابع همواره وجود داشته و حمله به منابع آب آشامیدنی سابقه ای طولانی در تاریخ دارد. در چنین حملاتی ممکن است تاسیسات زیربنایی آبی به طور مستقیم و یا خود آب از راه آلوده کردن به عوامل سمی یا بیماری زا مورد حمله واقع شوند. آسیب ناشی از چنین حملاتی بصورت آسیب مستقیم مردم، غیرقابل مصرف شدن آب و از کار انداختن سیستم تصفیه و آبرسانی بروز می کند.

با همه این تفاسیر کارشناسان معتقدند که تنها راه در حال حاضر و برای مقابله با بحران آب، ایجاد گفتمان‌های چند جانبه است و لاجرم کشورها در بلندمدت تن به مذاکره برای حل تنش‌ها خواهند داد.

بر اساس این گزارش، تعداد وقایع تروریستی مربوط به آب در جهان آسیای جنوبی، خاور میانه و شمال آفریقا و آمریکای جنوبی از آسیب پذیرترین مناطق جهان در برابر تروریسم آبی بوده اند. کشورهای پاکستان، هند، کلمبیا، عراق و پرو بیشترین تعداد حملات تروریستی آبی را در نیم قرن اخیر شاهد بوده اند.

بررسی وضعیت ایران

بحران آب در خاورمیانه و در کشورهایی که همسایه ایران هستند مانند عراق، باعث از بین بردن گونه های گیاهی و جانوری و همچنین خشکسالی های شدید شده و این کشورها را به مراکزی برای پراکندن ریزگرد بر ایران تبدیل کرده است.

یکی دیگر از مشکلات کشورمان که باید به آن پرداخته شود، برداشت بیش از حد از منابع زیرزمینی و هدررفت آب در ایران است.  اگر کشوری ۴۰ درصد منابع آبی خود را استفاده کند به عنوان کشور بحران زده شناخته می‌شود، نکته قابل توجه این است که ایران ۸۰ درصد منابع آبی خود را استفاده می‌کند. علاوه بر این متأسفانه ما ۹۰ درصد منابع خود را در کشاورزی استفاده می‌کنیم که ۶۰ درصد این مقدار هم هدر می‌رود.

این در حالی است که ایران تقریباً بارش‌های خود را از دست داده و تنها باران اندکی در فصل زمستان دارد و تنها منبع تامین آب برای کشور بارش‌های شدید، کوتاه مدت و سیلابی است، بارش‌های ایران تقریباً نصف شده است. بنابراین، باید همین سیلاب‌ها را مدیریت کنیم در غیر اینصورت در چنین شرایطی که جنگ آبی در سراسر جهان شروع شده و اینده نه چندان خوشایندی برای آن پیش بینی می شود، هیچ شانسی نخواهیم داشت.

No tags for this post.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا