انرژی‌های تجديدپذير: فرصتی كه ناديده انگاشته می‌شود

خوشبختانه بیشتر ممالک جهان به اهمیت و نقش منابع انرژی به ویژه انرژی‌های تجدید پذیر  پی برده اند و به طور گسترده برای بهره برداری از این منابع تحقیقات وسیع و سرمایه گذاری های اصولی کرده اند.

این در حالی است که متاسفانه تولید انرژی در ایران به طور مرسوم حول محور استفاده از سوخت‌های فسیلی ارزان می چرخد و انرژی‌های نو و تجدید پذیر از رشد و توسعه قابل دفاعی برخوردار نیستند.

بدیهی است با توجه به روند افزایشی تقاضای مصرف انرژی در کشور و کاهش منابع انرژی فسیلی طی دهه های آینده، نیازمند سایر منابع انرژی به ویژه انرژی های نو هستیم.

ما هم اکنون هم به دلایل متعدد دچار کمبود در تامین انرژی هستیم و آنگونه که باید نمی توانیم نیازهای انرژی بخش‌های مختلف را تامین کنیم که مثال آن کمبود گاز در روزهای سرد زمستان و کمبود برق در فصل گرم سال است. بنابراین لازم است راهبردها و برنامه های زیر بنایی و اصولی در این زمینه تدوین و به اجرا در آیند.

ایران: بكرترین كشور برای تولید انرژی‌های نو

حمیدرضا صالحی، نائب رییس اول کمیسیون انرژی و محیط زیست اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران گفت: ایران بکرترین کشور برای تولید انرژی های نو و تجدید پذیر است.

به گفته وی، کرمان، یزد و اصفهان از مکان های مناسب برای سرمایه گذاری جهت تولید برق خورشیدی است.

وی با تاکید بر اینکه خراسان شمالی برای تولید برق بادی از مزیت مناسبی برخوردار است، ادامه داد: صنعت تولید برق تا زمانی که مشکلات اقتصاد برق رفع نشود از انرژی های تجدید پذیر شکوفا نخواهد شد.

وی گفت: برخی در کشور معتقد هستند با تولید برق از گاز می توان برق ارزان تری به دست آورد در حالی که نرخ سوخت برای تولید برق در نیروگاه ها ارزان و در عین حال غیرواقعی است.

صالحی با اعلام این مطلب که ۶۰ هزار مگاوات معادل ۶۰ میلیارد دلار در حوزه انرژی های تجدیدپذیر ظرفیت سرمایه گذاری در کشور وجود دارد، افزود: دولت یازدهم به انرژی های تجدیدپذیر توجه بیشتری داشته است.

وی اظهارداشت: اقدامات زیادی با همکاری کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی و همینطور اعتبار اختصاص یافته برای خرید تضمینی برق تجدیدپذیر در حال انجام است تا صنعت انرژی های نو بیش از پیش در مملکت ترقی کند. پیشنهاد می شود در این خصوص نرخ خرید تضمینی انرژی های تجدیدپذیر ۱۰ درصد افزایش یابد. بدون شک با تحقق این مهم و تخصیص کامل بودجه اختصاص یافته خیال سرمایه گذاران حوزه انرژی های نو و تجدیدپذیر آسوده تر خواهد شد.

40 نیروگاه خورشیدی در کشور وارد مدار تولید برق

سید محمد صادق زاده، معاون وزیر نیرو و رییس سازمان انرژی های تجدیدپذیر و بهره وری انرژی برق گفت: تولید انرژی‌های نو با صرفه تر از انرژی های فسیلی است و از سرمایه گذاران در بخش تولید انرژی های پاک حمایت می شود.

وی اظهار داشت: حرکت خوبی در مورد انرژی تجدید پذیر شکل گرفته است. در ایران انرژی خورشید تابان و زمین مناسب وجود دارد که بهترین ظرفیت در تولید برق خورشیدی به شمار می رود.

صادق زاده تصریح کرد: از دو سال قبل که تولید انرژی خورشیدی در کشور آغاز شد تاکنون 40 نیروگاه خورشیدی در کشور وارد مدار تولید برق شده است.

وی خاطرنشان کرد: در کشورهای پیشرفته تحولات خوبی در تولید برق از انرژی های پاک به وجود آمده است و ما نیز باید در این مسیر حرکت کنیم.

رییس سازمان ساتبا افزود: اوج مصرف برق در تابستان است و 80 درصد از تولیدات نیز در تابستان صورت می گیرد.

یک گام تا خودکفایی در تولید تجهیزات نیروگاهی

علی بختیار، عضو کمیسیون انرژی مجلس گفت: امروز در بین همه کشورهای منطقه به لحاظ ساخت، توسعه، مدیریت، انواع نیروگاه های برق آبی، گاز و نیروگاه های تجدیدپذیر، موفق هستیم و این مسیر موفقیت را طی می کنیم.

نماینده مردم گلپایگان و خوانسار در مجلس دهم شورای اسلامی با بیان اینکه بیش از 92 درصد تجهیزات نیروگاهی را در داخل کشور تولید می کنیم ، افزود: دانش بسیاری از این قطعات و ماشین آلات دانش داخلی بوده و بخشی بومی شده است، بخش عمده آن به صورت دانش پایه بوده که دانش آن به جمهوری اسلامی اختصاص دارد.

کدام استان‌ها در نصب نیروگاه‌های تجدیدپذیر پیشرو هستند؟

ظرفیت نصب شده انرژی‌های تجدیدپذیر کشور تا پایان مهرماه امسال به 654 مگاوات رسیده است که بررسی اعداد و ارقام موجود در این بخش حکایت از آن دارد که هم اکنون 42 درصد نیروگاه‌های تجدیدپذیر کشور از نوع بادی، 41 درصد از نوع خورشیدی، 13 درصد از نوع برق‌آبی کوچک، دو درصد از نوع بازیافت حرارت و دو درصد نیز از نوع زیست توده است که بسته به موقعیت جغرافیایی، شرایط محیطی مناسب و… این نیروگاه‌ها در نواحی مختلف کشور توسعه پیدا کرده‌اند.

نگاهی به وضعیت مناطق پیشرو کشور در زمینه نصب نیروگاه‌های تجدیدپذیر حاکی از آن است که استان‌های قزوین با برخورداری از 116.54 مگاوات، گیلان با 101.6 مگاوات و نیز فارس با 64.04 مگاوات نیروگاه پاک در صدر جدول استان‌های برخوردار از واحدهای تجدیدپذیر قرار گرفته‌اند.

در زمینه نیروگاه‌های بادی هم اکنون استان قزوین بیشترین ظرفیت نصب شده این واحدها را به خود اختصاص داده است، به طوری که ظرفیت واحدهای بادی این استان به 116.2 مگاوات رسیده است و پس از قزوین نیز استان‌های گیلان و خراسان رضوی هم به ترتیب با دارا بودن 92.26 و 37.18 مگاوات نیروگاه بادی در میان سه استان پیشرو در زمینه نصب واحدهای بادی قرار گرفته‌اند.

هم اکنون استان فارس بیشترین ظرفیت نصب شده نیروگاه‌های خورشیدی کشور را به خود اختصاص داده است و حدود 50.07 مگاوات واحد خورشیدی در این استان در حال فعالیت هستند. پس از این استان، یزد با دارا بودن 44.69 مگاوات و همدان با برخورداری از 36.71 مگاوات نیروگاه خورشیدی در صدر استان‌های دارای نیروگاه خورشیدی قرار گفته‌اند.

هم اکنون بیشترین واحدهای مربوط به نیروگاه‌های برقآبی کوچک نیز مربوط به استان کردستان است که ظرفیتی در حدود 20 مگاوات از این دست نیروگاه‌های تجدیدپذیر در این منطقه واقع شده است. استان‌های کهگیلویه و بویراحمد و فارس هم به ترتیب 16 و 12.25 مگاوات نیروگاه برق‌آبی کوچک دارند.

در زمینه نیروگاه‌های زیست توده هم استان تهران پیشرو در برخورداری از چنین واحدهای تجدیدپذیری است به طوری که حدود 8.9 مگاوات نیروگاه زیست توده در این استان راه‌اندازی شده است و پس از پایتخت، مناطق دیگری از کشور همچون استان فارس و خراسان رضوی با برخوداری از 1.06 و 0.6 مگاوات واحد زیست توده در میان سه استان پیشرو در زمینه نصب این دسته از نیروگاه‌ها قرار گرفته‌اند.

هم اکنون استان‌های خوزستان و یزد هم بیشترین میزان ظرفیت نصب شده نیروگاه‌های بازیافت حرارت را به خود اختصاص داده‌اند و به ترتیب حدود 9.6 و چهار مگاوات واحد بازیافت حرارت در این دو استان مشغول به فعالیت هستند.

گفتنی است انرژی‌های تجدیدپذیر موجب اشتغال 42 هزار و 700 نفر به صورت مستقیم و غیرمستقیم در کشور شده و حجم سرمایه‌گذاری غیردولتی در این بخش به بیش از 98 هزار میلیارد ریال رسیده است.

گزارش: فرزانه صدقی

 

No tags for this post.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا