پردرآمدترین و کم درآمدترین مشاغل آینده دنیا

با افزایش تعداد افراد تحصیلکرده، تمایل شرکت‌ها به استخدام افرادی با تحصیلات دانشگاهی بالا، افزایش می‌یابد و در مقابل، فارغ‌التحصیلان دانشگاهی نیز در پی کسب درآمد بالاتر و رضایت شغلی بیشتر هستند.

پژوهشی که در پایان سال 2017 در آمریکا انجام شد، برترین رشته‌های دانشگاهی را از نظر میزان درآمد و رضایت شغلی مشخص کرد.

مهندسی پزشکی: مهندسی پزشکی، تلفیقی از علوم مهندسی و پزشکی است تا نیازهای پزشکی را در زمینه ساخت و نگهداری تجهیزات و نیز ابداع ابزارهای پزشکی برای کاربردهای پیشگیری، تشخیص و درمان بیماری‌ها برطرف کند. این رشته، علوم فنی و مهندسی را برای کمک به پزشکان در تشخیص و درمان بیماری‌ها به کار می‌گیرد. میزان درآمد فارغ‌التحصیلان این رشته تا پایان سال 2017، بین 62.700 تا 104 هزار دلار و میزان رضایت شغلی آنان، تا 75 درصد گزارش شده است.

کاردرمانی: کاردرمانی، استفاده درمانی از کارها و فعالیت‌های روزمره زندگی برای افراد و گروه‌ها با هدف تسهیل مشارکت آن‌ها در نقش‌های زندگی و موقعیت‌های منزل، مدرسه، محیط کار و اجتماع است. خدمات کاردرمانی با هدف ارتقای سلامت و بهزیستی و برای کسانی که دچار یا در خطر بیماری، ضایعه، اختلال، عارضه، نقص، ناتوانی، محدودیت فعالیت یا محدودیت در مشارکت هستند، ارایه می‌شود. میزان درآمد حاصل از این رشته در سال 2017، بین 49.532 تا 84.970 هزار دلار بوده و همچنین، رشد این رشته از سال 2014 تا 2024، 27 درصد ذکر شده است.

مهندسی سازه: مهندسی سازه، بخشی از مهندسی عمران و مهندسی هوافضا است. مهندسی سازه، گرایشی از مهندسی است که با طراحی سیستم‌های سازه‌ای، در پی ایجاد مقاومت در برابر نیروهای گوناگون وارد بر سازه است. مهندسی سازه، عمدتا با طراحی ساختمان‌ها و سازه‌های غیر ساختمانی سر و کار دارد و همچنین، نقش مهمی در طراحی ماشین آلات و در تاثیر یکپارچگی سازه‌ای بر ایمنی و اطمینان‌پذیری ماشین، ایفا می‌کند. میزان درآمد این رشته در سال 2017، بین 58.700 تا 104 هزار دلار و میزان رضایت از آن تا 71 درصد گزارش شده است.

پزشک‌یاری: پزشک‌یار، عضوی از گروه سلامت است که زیر نظر پزشک، در بررسی‌های پزشکی و آزمایشگاهی فعالیت می‌کند. درآمد پزشکیاران در سال 2017، بین 85.200 تا 103 هزار دلار و میزان رضایت آنها تا 85 درصد گزارش شده است.

مهندسی محیط زیست: مهندسی محیط زیست، کاربرد علوم مهندسی برای بررسی و ارزیابی شرایط و بهبود محیط زیست است. این علوم، در امور اجرائی و ساختمانی در زمینه طرح‌های عمرانی زیر بنایی، شهری، صنعتی و مسکونی کاربرد دارند. تخریب محیط‌های طبیعی و افزایش درصد آلودگی‌های گوناگون ناشی از اجرای طرح‌های زیر بنایی و صنعتی به‌خصوص در نواحی شهری و روستایی و به خطر انداختن منابع طبیعی و انسانی، از مسایل مورد توجه در مهندسی محیط زیست هستند. رشد این رشته از سال 2012 تا 2022، 15 درصد پیش‌بینی شده و میزان درآمد فارغ‌التحصیلان آن تا سال 2017، 53.900 تا 92.800 هزار دلار گزارش شده است.

توسعه وب: به هرگونه فعالیتی که به توسعه یک وبگاه بر روی وب جهان‌گستر یا یک شبکه اینترانت منجر شود، توسعه وب می‌گویند. توسعه وب، از توسعه ساده‌ترین برگه‌های ایستا(Static Pages) با محتوای متن ساده تا پیچیده‌ترین نرم‌افزارهای مبتنی بر وب، تجارت‌های الکترونیکی یا خدمات شبکه‌های اجتماعی را شامل ‌می‌شود. رشد این رشته از سال 2014 تا 2024، 27 درصد تخمین زده شده و میزان درآمد فارغ‌التحصیلان آن تا سال 2017، بین 37.800 تا 84.900 هزار دلار بوده است.

مهندسی مکانیک پرواز: مکانیک پرواز، بخشی از دانش مکانیک است که به قانون‌های فیزیکی حاکم بر وسایل پرنده مانند هواپیما می‌پردازد. درآمد فارغ‌التحصیلان این رشته تا سال 2017، بین 63 تا 113 هزار دلار گزارش شده و میزان رضایت از آن، تا 61 درصد بوده است.

علوم رایانه و ریاضیات: امروزه، فرصت‌های شغلی بسیاری برای دانشجویان علوم، فناوری، مهندسی و ریاضیات (STEM) فراهم است که حرفه‌های مربوط به فناوری و داده‌های ریانه‌ای، مهندسی نرم‌افزار، برنامه‌نویسی رباتیک، تحلیل اعداد و مشاغلی از این دست را در بر می‌گیرد. میزان رضایت شغلی فارغ‌التحصیلان این رشته‌ها، تا 36 درصد و میزان درآمد آنها بین 63.500 تا 111 هزار دلار گزارش شده است.

پرستاری: پرستار، فردی است که در زمینه اصول علمی و مهارت‌های حرفه‌ای مراقبت، درمان و آموزش بیماران تحصیل کرده و در آن مهارت داشته باشد. میزان درآمد پرستاران تا پایان سال 2017، بین 71.728 تا 113.050 هزار دلار گزارش و رشد آن از سال 2014 تا 2024، 30 درصد پیش‌بینی شده است.

کدام مشاغل در آینده درآمد زا نیستند؟

یکی از موضوع های مورد مناقشه کارشناسان در عصر حاضر، غلبه ربات ها در زمینه های کاری صنعتی و خدماتی است. هم اکنون، با ورود اتوماسیون به کارخانه های تولیدی، ربات ها بسیاری را بیکار کرده اند. به مرور زمان، این روند ادامه می یابد و افراد بیشتری شغلشان را از دست می دهند. واضح است شغل های خدماتی و مشاغلی که نیاز به مهارت خاصی ندارند بیش از دیگر شغل ها در معرض خطر خواهند بود. موسسه جهانی مک‌کینزی گزارش داده که حدود 375 میلیون کارگر تا سال 2030 باید نوع شغل خود را به دلیل خودکار شدن کار تغییر بدهند. این موسسه گزارش داده است که بیشترین شغل‌هایی که در معرض خودکار شدن قرار دارند، شامل شغل‌های فیزیکی در محیط‌های قابل پیش‌بینی از قبیل راه‌اندازی ماشین‌آلات و شغل‌های مربوط به صنایع غذایی است.

پیش بینی می شود در آینده نزدیک دیگر مشاغلی مانند کارگری در کارخانه ها، کشاورزی، صندوق داری، اپراتوری تلفن، کارمندی بانک، رانندگی، آشپزی در رستوران ها، کارمندی در فست فودها، نسخه پیچی در داروخانه ها، کارمندی در رشته علوم ارتباطات، مشاوره حقوقی، حسابداری، سنگ زنی و پرداخت، کارگری جواهرات و سنگ‌های فلزی گرانبها، کارگری خدمات پستی، آموزگاری، بسته بندی، کارمندی تدارکات، اپراتوری اتصال تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی، برنامه‌ریزی و اپراتوری ماشین‌آلات عمرانی دیگر درآمد زا نباشند.

 کدام مشاغل هیچ وقت از بین نمی روند؟

و اما شغل هایی هم وجود دارند که پیشرفت فناوری تاثیری بر آنها ندارد.

روبات ها جایگزین مددکاران اجتماعی نمی شوند: برآورد شده تا سال 2024، مشاغلی نظیر مددکاری اجتماعی که در حوزه سلامت و بهداشت روان فعالیت می کنند، 19 درصد افزایش یابد. دانشمندان می گویند سیم کشی مغز انسان از 100 هزار سال پیش تاکنون هیچ تغییری نکرده است. تجربیاتی نظیر همدلی، همراهی، شنیده شدن و در جمع دیگر افراد قرار گرفتن در طبیعت انسان ها وجود دارد. امروزه، انسان ها زمان بسیاری را صرف استفاده از موبایل های هوشمند خود و خیره شدن به صفحه نمایش تلویزیون یا کامپیوترشان می کنند. این به آن معناست که تعاملات فردی به شدت کاهش یافته است. بنابراین صاحبان مشاغلی که انجام چنین تعاملاتی را برای انسان ها فراهم می آورند، نه تنها خطری تهدیدشان نمی کند، بلکه جایگاهی ارزشمندتر نیز پیدا می کنند.

خطری پزشکان و پرستاران را تهدید نمی کند: حضور واقعی انسان ها در مراقبت های بهداشتی و درمانی بسیار ضروری است بنابراین مشاغلی نظیر پزشکی و پرستاری کمتر در معرض نابودی هستند. بنیاد فناوری اطلاعات و نوآوری در آمریکا بیش از 800 نوع شغل را مورد مطالعه قرار داده و بر اساس میزان تسلط روبات ها و احتمال نابودی شان آنها را رتبه بندی کرده است. اگرچه در سال های اخیر کامپیوترها در تشخیص های پزشکی موفق بوده اند اما بیماران دوست ندارند که روبات‌هایی که روح ندارند، بیماری آنها را تشخیص دهند؛ چرا که در این شرایط پذیرش این دشواری ها، آسان تر خواهد بود. هر چند بعضی از خدمات حوزه های پزشکی نظیر تصاویر سی تی اسکن ها و رادیولوژی مکانیزه شده اند بنابراین روبات ها تاثیری مستقیم بر شغل رادیولوژیست ها دارند.

روبات ها جایگزین آرایشگران نمی شوند: بر اساس رتبه بندی بنیاد فناوری اطلاعات و نوآوری، احتمال این که روبات ها جایگزین آرایشگران شوند بسیار ضعیف است، آنها اگرچه کاربردهای بسیاری دارند اما ابرانسان نیستند. به طور متوسط 150 هزار مو در سر انسان وجود دارد و هر یک از این موهای کوچک باید به اندازه ای دقیق و متفاوت کوتاه یا آرایش بشوند. به نظر نمی رسد دانشمندان و مهندسان به این زودی ها قادر به طراحی روباتی باشند که بتواند این عملیات را مدیریت کند و احتمالا چنین روباتی در دوره ای که ما در آن زندگی می کنیم اختراع و ساخته نخواهد شد.

مربیان ورزشی همیشگی هستند: تحلیلگران بر این باورند مشاغلی که به نوعی به رهبری دیگر افراد مربوط می شوند از خطر روبات ها در امانند. برای نمونه باید گفت که در مورد مربیان ورزشی آنچه مهم است، رساندن اخبار برد در یک مسابقه نیست، بلکه داشتن توانایی برای جذب ورزشکاران، کمک به آنها برای دستیابی به اهداف شان، آموزش شان برای انجام کارهای گروهی، حمایت از یکدیگر و در نهایت رشد و توسعه شخصیت شان است بنابراین بعید به نظر می رسد که یک روبات قادر به مدیریت افراد با شخصیت های غیر انعطاف پذیر باشد و به آنها فعالیت گروهی را آموزش بدهد. باید گفت که مشاغلی که در آنها صاحبان شغل با احساسات و عواطف افراد درگیر هستند و نیاز به مهارت انسانی دارند، از میان نخواهند رفت.

 

No tags for this post.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا