سایه شوم ویلاسازی بر سر شالیزارها و جنگل‌های شمال

این در حالی است که هم اکنون سرانه جنگل ایران 17/0 هكتار اما سرانه جنگل دنیا 62/0 هكتار است و امروزه فشارهای مازاد بر ظرفیت این منابع الهی در معرض تهدید و تخریب انسان ها قرار گرفته است. به طوری که طی سالیان اخیر قطع درختان و تبدیل آن به زمین، تغذیه دام، به طور مستمر از عوامل کاهش و عقب نشینی سطح جنگل‌ها بوده است.

چندی پیش جبار کوچکی نژاد، نایب رییس فراکسیون محیط زیست مجلس در گفت و گو با خبرگزاری خانه ملت، تداوم ویلاسازی را علت نابودی بخش اعظمی از جنگل های شمال دانست و با انتقاد از اینکه حیات جنگل های شمال به دلیل ویلاسازی و افزایش آسیب های ناشی از برخی بیماری ها و آفات در خطر نابودی قرار دارد، گفت: متاسفانه ویلاسازی در جنگل های شمال همچنان ادامه دارد و این امر کاهش مساحت جنگل های شمال را به دنبال داشته است.

وی نسبت به خطر انقراض گونه راش به عنوان یکی از مهمترین گونه های درخت جنگل های شمال هشدار داد و گفت: درختان در معرض انقراض شمال نیازمند توجه و رسیدگی بیشتر سازمان‌های مربوطه هستند زیرا نسل برخی از آنها منقرض و برخی دیگر نیز در معرض انقراض قرار دارد.

این نماینده مردم در مجلس دهم با بیان اینکه برای مقابله با بیماری ها و آفات درختان باید مبارزه بیولوژیکی در دستور کار قرار گیرد، تصریح کرد: از سویی با متعدیان و متجاوزان به منابع ملی به صورت قاطع و جدی برخورد شود تا نسل مراتع و درختان بیش از این با خطر انقراض مواجه نشود.

کوچکی نژاد بر ضرورت تقویت منابع و نیروی انسانی سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیرداری برای پیشگیری از تخریب جنگل‌های شمال تاکید کرد و گفت: عوامل انسانی مانند ویلاسازی مهمترین علت تخریب و نابودی جنگل های شمال است در حالی که تخریب مراتع بر سلامت انسان ها، محیط زیست و اکوسیستم تاثیر مستقیم دارد.

نماینده مردم رشت در مجلس دهم، ادامه داد: می طلبد برای پیشگیری از تخریب مراتع و جنگل ها بودجه سازمان جنگل ها و تعداد نیروهای سازمان جنگل ها افزایش یابد.

نایب رییس فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی، با انتقاد از اینکه آلودگی هوای تهران، زمینه هجوم پایتخت نشینان به مناطق شمالی و در پی آن افزایش ویلاسازی را فراهم کرده است، تصریح کرد: انتظار می رود گامی جدی برای بهبود وضعیت هوای پایتخت برداشته شود تا بیش از این شاهد ویلاسازی در جنگل و مراتع نباشیم البته اجرای طرح تنفس جنگل تا حدودی بهبود وضعیت درختان شمال را به همراه داشته است.

فاجعه ای به نام ویلا سازی در شالیزارها

هم اکنون در کنار تغییر کاربری و قطع درختان جنگل ها، ویلاسازی در شالیزارها نیز سایه شوم انداخته و در نهایت فجایع زیست محیطی و تبعات اقتصادی زیادی به بار آورده است.

پرفسور قبادیان، عضو انجمن نخبگان علمی آلمان نیز تجاوز به حریم دریا و ویلا سازی در کشتزارهای برنج را از اتفاق های تاسف برانگیز در شمال کشور خواند و عنوان کرد: سازمان گردشگری می تواند با ارایه طرح های مناسب از وقوع اتفاق های ناراحت کننده در این حوزه بکاهد.

وی افزود: کشاورزی در مازندران در حال خطر است کشتزارهای برنج با خشکی مواجه می شوند و جنگل ها از بین می رود آنهم جنگلی که به عنوان کارگاه های تولید آن نام برده می شوند و می توانند خطر سیل را دور کنند.

وی در زمینه محیط زیست پیشنهاد ایجاد بنیاد ملی و عملی نجات سرزمین را مطرح کرد و گفت: این بنیاد می‌تواند در هر استانی ایجاد شود و با اختصاص بودجه ای جلوی فجایع زیست محیطی را بگیرد و خرد ورزی را جایگزان جهل در زمینه حفظ محیط زیست کند.

گسترش زمین خواری در شهرستان‌های استان البرز

پدیده زمین خواری و تصرف غیرقانونی زمین های کشاورزی و تبدیل آنها به ویلاهای بدقواره، تنها مختص نوار ساحلی نیست و امروز دامن شهرستان های استان البرز را هم گرفته است. ساوجبلاغ از جمله این شهرستان ها است.

ساوجبلاغ با 2800 کیلومترمربع وسعت از شرق با شهرستان کرج، از جنوب با شهرستان اشتهارد، از غرب با شهرستان آبیک و نظرآباد و از شمال با شهرستان طالقان همجوار است. این شهرستان به واسطه دارا بودن چشمه سارهای فراوان، طبیعت زیبا و روستاهای چشم نواز همواره محلی برای گذران اوقاتی خوش بوده است.

روستاهای خوش آب و هوای این شهرستان که هدف بسیاری از گردشگران و بوم گردان است، در زمان های مختلف مورد توجه مردم استان البرز و تهران بوده است و همین مشخصات سبب شده عده ای به فکر تصرف غیرقانونی اراضی در این شهرستان بیفتند و اقدام به تغییر کاربری زمین های کشاورزی و تبدیل آنها به ویلا کنند.

تصرف غیرقانونی اراضی کشاورزی و در برخی موارد تبدیل آن به ویلا علاوه بر اینکه باعث تخریب کشاورزی منطقه شده، حفر چاه های متعدد و ایجاد استخر در ویلاها و مصرف بی رویه آب کم آبی شدید را متعدد و ایجاد استخر در ویلاها و مصرف بی رویه آب کم آبی شدید را نیز برای مردم این شهرستان به ارمغان آورده است.

ابوالقاسم پالیزگیر، فرماندار ساوجبلاغ با اشاره به تداوم این معضل در شهرستان، خواستار برخورد جدی تر دستگاه های ذیربط با مقوله ساخت و ساز غیرمجاز در شهرها و روستاها شد و گفت: تبدیل باغ ها به ویلا بحران بزرگی است که صدمه جبران ناپذیری به منابع آب و ثروت ملی وارد کرده است.

وی خاطرنشان کرد: پدیده شوم و نامیمون ساخت وسازها یکی از معضلات مهم این شهرستان است زیرا در سایه ساخت و ساز غیرمجاز پدیده شوم مهاجرت های بی رویه و در پی آن بروز مشکلات فزاینده اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و… در هر جامعه شکل می گیرد.

وی گفت: کلیه دستگاه های ذیربط شهرداری ها، دهیاری ها، جهاد و… می بایست با قاطعیت کامل و تعامل با دستگاه قضائی از هر گونه ساخت و ساز غیرمجاز در سطح شهرها، روستاها، حوزه های استحفاظی، حریم و بستر رودخانه ها، اراضی ملی و دولتی، حریم راه‌ها ممانعت به عمل آورند.

 

No tags for this post.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا