راه اندازی مراکز مراقبت و کافه‌های سیار اوتیسمی‌ها

اوتیسم یک اختلال رشد است که در سه سال اول زندگی ظاهر می شود و با تاثیر روی مغز کودک، رفتارهای اجتماعی و مهارت ارتباط برقرار کردن را مختل می کند. این اختلال روی رشد طبیعی مغز در حیطه تعاملات اجتماعی و مهارت های ارتباطی تاثیر می گذارد. کودکان و بزرگسالان مبتلا به اوتیسم در ارتباطات کلامی و غیر کلامی، تعاملات اجتماعی و فعالیت های مربوط به بازی، مشکل دارند.

این اختلال، ارتباط با دیگران و دنیای خارج را برای مبتلایان دشوار می سازد و در بعضی موارد رفتارهای خود آزارانه و پرخاشگری نیز از آنان دیده می شود. در این افراد حرکات تکراری (دست زدن، پریدن) پاسخ های غیرمعمول به افراد، دلبستگی به اشیا یا مقاومت در مقابل تغییر نیز دیده می شود و ممکن است در حواس پنجگانه (بینایی، شنوایی، لامسه، بویایی و چشایی ) نیز حساسیت های غیر معمول نشان دهند.

براساس آمار ارائه شده از سوی انجمن اوتیسم ایران به ازای هر 65 تولد در کشورهای توسعه یافته، یک کودک با اختلال اوتیسم متولد می شود که این نسبت در ایران یک کودک دارای اختلال اوتیسم به ازای هر 150 تولد است.

به گفته مریم پورسید، رییس گروه مراکز روزانه توانبخشی سازمان بهزیستی کشور هم اکنون700 هزار نفر در کشور مبتلا به اوتیسم هستند که قابل رویت نیستند زیرا طیف اختلال اوتیسم در سه سطح وجود دارد و فقط سطح سه آن، شدید است به طوری که در خیابان و اماکن عمومی به خاطر رفتارشان ، قابل شناسایی هستند.

وی گفت: مبتلایان به طیف متوسط اوتیسم تا حدودی نیازمند خدمات توانبخشی هستند و مبتلایان به طیف خفیف اوتیسم می توانند مانند کودکان معمولی زندگی کنند. مبتلایان به اوتیسم در برقراری ارتباطات اجتماعی دارای مشکل هستند. کودکان مبتلا به طیف خفیف اوتیسم در مدارس به عنوان دانش آموز ناسازگار شناخته می شوند که به درس گوش نمی دهند و البته ما هم الزامی نداریم که به این کودکان برچسب بزنیم چون اگر این کودکان را به عنوان مبتلایان اوتیسم بشناسیم، سیستم اجتماعی و آموزشی ، او را کنار می گذارند.

راه اندازی مراکز مراقبت موقت کودکان اوتیسمی

پورسید همچنین از از راه اندازی مراکز مراقبت شبانه روزی موقت کودکان مبتلا به اوتیسم در سال جاری خبر داد و گفت: این مراکز سال گذشته در دو استان گیلان و خراسان رضوی راه اندازی شده بود و حال امسال در سراسر کشور عملیاتی می شود.

رییس گروه مراکز روزانه توانبخشی سازمان بهزیستی کشور افزود: هدف این است که خانواده ها دارای کودکان مبتلا به اوتیسم بتوانند اوقاتی از سال به طور مثال 15روز تا یک ماه، کودک را به این مراکز بسپارند تا بتوانند استراحت کنند یا مسافرت بروند.

وی اضافه کرد: هم اکنون 74 مرکز روزانه کودکان اوتیسم داریم و مرکز شبانه روزی نداریم چراکه راه اندازی اینگونه مراکز به معنای طرد کردن کودک مبتلا به اوتیسم از خانواده و اجتماع است درحالیکه این کودکان فقط مشکل ارتباط دارند و در صورت تشخیص به موقع یعنی از بدو تولد تا دو سالگی یا پنج سالگی تا 80 درصد مانند کودکان عادی زندگی می کنند.

راه اندازی سامانه ثبت بیماران اوتیسم

دکتر میترا حکیم شوشتری، مسوول سامانه ثبت بیماران اوتیسم و رییس بخش روانپزشکی کودک بیمارستان علی اصغر تهران گفت: سامانه ثبت بیماران اوتیسم تا یک ماه آینده در دانشگاه علوم پزشکی ایران راه اندازی می شود که کمک موثری به جمع آوری اطلاعات دقیق درباره این اختلال است.

وی با اشاره به اینکه سامانه می تواند اطلاعات جامع و کاملی در اختیار سیاست گذاران این حوزه قرار دهد، افزود: تعداد بیماران، نیازها، دسترسی آنان به خدمات و سابقه خانوادگی و نیز شدت علایم از جمله اطلاعاتی است که به مرور در این سامانه، ثبت می شود.

حکیم شوشتری ادامه داد: در ابتدا اطلاعات بیماران اوتیسم تهرانی در این سامانه جمع آوری می شود و به تدریج اطلاعات مبتلایان در کل کشور وارد این سامانه خواهد شد؛ در بلندمدت می توان مواردی مانند شیوع بیماری را در مناطق مختلف کشور به طور دقیق به دست آورد.

وی اظهار کرد: احتمالا عوامل محیطی متفاوتی در افزایش شیوع این اختلال نقش دارد که براساس اطلاعات جمع آوری شده، می توان به صحت و سقم آن پی برد.

وی با اشاره به این که سامانه می تواند کمک موثری برای انجام تحقیقات کاربردی در این زمینه باشد، افزود: این گونه سامانه‌ها در بسیاری از کشورها فعال است و در ایران هم سامانه ثبت برای برخی از بیماری ها مانند دیابت وجود دارد.

حکیم شوشتری افزود: براساس آمار جهانی، از هر 68 نفر یک نفر مبتلا به این بیماری است و با اطلاعات بالینی این موضوع در کشور ما هم تایید می شود. همچنین بررسی های بالینی نشان می دهد که آمار مبتلایان به این اختلال در کشور ما بیشتر از گذشته است.

رییس بخش روانپزشکی کودک بیمارستان علی اصغر تهران گفت: شیوع اوتیسم در ایران در حال افزایش است و ما روند این بیماری را به صورت ثبت شده نداریم و با ثبت بیماران اوتیسم، می توان به اطلاعات دقیقی در این مورد دسترسی پیدا کرد.

راه‌اندازی کافه‌های سیار در شهر تهران

محمدرضا اسدی، مدیرکل بهزیستی استان تهران از راه‌اندازی کافه‌های سیار در شهر تهران با مدیریت نوجوانان اوتیسمی بالای 16 سال خبر داد و گفت: طی روزهای آینده چندین کافه سیار در سطح خیابان‌های شهر تهران با مشارکت و مدیریت نوجوانان مبتلا به اوتیسم راه‌اندازی می‌شود و آغاز به کار خواهند کرد.

معاون امور توانبخشی بهزیستی استان تهران افزود: کافه‌های سیار اوتیسمی‌ها برای نخستین بار در کشور راه‌اندازی و اجرایی می‌شود و به شرط موفقیت، این طرح در سایر استان‌های کشور نیز اجرا خواهد شد.

وی اضافه کرد: کافه‌های سیار اوتیسمی‌ها از طریق اتوبوس‌های وی‍‍ژه راه‌ اندازی می‌شوند و در صدد هستیم برای ادامه این کار و اجرای هر چه بهتر آن از همکاری شهرداری تهران نیز بهره مند شویم.

اسدی خاطرنشان کرد: در فعالیت کافه‌های سیار اوتیسمی‌های پایتخت هم کودکان و نوجوانان مبتلا به سندرم داون و هم کودکان مبتلا به اوتیسم حضور خواهند داشت و به تدریج بر تعداد کودکان توانمند در این حوزه افزوده می‌شود.

به گفته وی، آغاز به کار کافه‌های سیار کودکان و نوجوانان مبتلا به اوتیسم و فعالیت این افراد در چنین مشاغلی گام موثری در توانمندسازی آن‌ها به شمار می رود.

گزارش: فرزانه صدقی

No tags for this post.

نوشته های مشابه

یک دیدگاه

  1. هفتصد نفر تعداد کمی نیست متاسفانه برای زندگی بیماران از هر نوعی که باشند تدابیر رم صورت نگرفته.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا