رابطه مستقیم کمبود ویتامینها با کج خلقی

بطوریکه برخی از این مواد  تأثیر مثبت بر خلق وخوی افراد و برخی تأثیر منفی دارند. تحقیقات ثابت کرده است برخی از ویتامینها در بدن به سلامت روح و روان کمک بزرگی کرده و کمبودشان اختلالات روحی و روانی بیشماری را به دنبال دارد.

دکتر احمدرضا درستی در این باره به خبرنگار سیناپرس می گوید: سوء تغذیه قطعا برروح و روان تأثیر نامطلوبی دارد.لیکن اگر فردی تغذیه خوبی دارد و تمام مواد غذایی را به حد کفایت مصرف می‌کند، نمی‌توان گفت که با مصرف ماده غذایی خاصی خوش خلق تر می‌شود.

وی می افزاید: تحقیقات نشان داده است کمبود آهن در بدن باعث کج خلقی و عصبی شدن افراد و خستگی زودرس می‌شود. کمبود ویتامینهای گروه بی هم که برای فعالیت مغز و اعصاب به شدت ضروری هستند بلافاصله بر روحیه و اعصاب حرکتی اشخاص اثر می‌گذارد بطوریکه کمبود ویتامین( بی 1) منجر به آسیب فلجی شدید بنام بیماری( بری بری) می‌شود .

دکتر درستی با تاکید بر اینکه کمبود ویتامین(بی2) یا ریبوفلاوین در فعالیت اعصاب نقش مهمی دارد و کسانیکه شیر ولبنیات مصرف نمی‌کنند، دچار کج خلقی، زودرنجی وعدم کارایی انرژی می‌شوند می گوید: به هر حال کمبود انرژی و مواد مختلف مغذی در بدن رابطه مستقیمی با برهم خوردن سیستم عصبی دارند لیکن نقش این گروه از ویتامینها و آهن در این زمینه  پر رنگ تر است.

 قطعا اگر فردی دچار کمبود این ویتامینها باشد با تجویز مکملها به سرعت نتیجه خواهد گرفت و تأثیر مکمل خود را نشان خواهد داد. بطور مثال افرادی که دچار کمبود آهن هستند به محض جبران آهن نهایتا به فاصله دو روز خوش خلق و پر حوصله تر می‌شوند.

این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران در ادامه گفت:مغز و سیستم اعصاب منحصرا از گلوکز برای تأمین انرژی خود استفاده می‌کنند؛ اگر قند خون شدیدا پایین بیاید، فرد به حالت غش و ضعف و کما می‌رود ،در همین حالت زمانیکه گلوکزمتابولیزه می‌شود، تیامین در چرخه متابولیسم سلولی نقش مهمی را ایفا می‌کند و در نبود این ویتامین چرخه اکسیداسیون  سلولهای عصبی و سایر سلولها متوقف می‌شود و در واقع اعصاب قادر به حفظ انرژی نمی‌شوند واین مسأله منجر به افت کارآیی مغز می‌شود . از طرفی ریبوفلاوین هم جزو  ترکیباتی است که در متابولیسم انرژی در سلولها به شدت نقش دارد. در نتیجه کمبود تمام ویتامینها  به نوعی منجر به آسیب سیستم عصبی و سایر سیستمهای بدن می‌شوند.

این متخصص تغذیه درخصوص مصرف غذاهای استرس زا افزود: غذاهایی که باعث آسیب دستگاه گوارش می‌شوند، تأثیر مخرب بر خلق وخوی افراد دارند. بطورمثال مصرف غذاهای پر ادویه و تند به دفعات باعث آزار دستگاه گوارش شده و به دنبال آن اعصاب فرد را تحت تآثیر قرار می‌دهد.فرد با مصرف این غذاها به لحاظ روحی حساس تر شده وآرامش و شادی کمتری احساس می‌کند.

وی در پاسخ به این پرسش که کدام غذاها  جهت تقویت سیستم عصبی  و جلوگیری از استرس توصیه می‌شوند گفت:معمولا غذاهای پر پروتئین آرامش بیشتری ایجاد می‌کنند و غذاهای حاوی کربوهیدرات حالت هیجانی بیشتری بوجود می‌آورند و بعد از مدتی به سرعت باعث بیحالی افراد می‌شوند. بنابراین ما توصیه می‌کنیم ،مصرف غذاهای حاوی پروتئین بالا در برنامه روزانه افراد قرار بگیرد. در درجه بعد مصرف کلسیم اهمیت زیادی دارد. لذا توصیه می‌شود  افراد ماست ترش و دوغ و یا شیر گرم وعسل در شبها استفاده کنند تا  سرعت جذب کلسیم در بدن به گونه ای تنظیم شود که فرد احساس آرامش زیادی کرده و خواب بهتر و راحت تری داشته باشد .

این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران در پایان بر این نکته تأکید کرد که مصرف خودسرانه  مکملهای غذایی نظیر ویتامینهای گروه بی به منظور برخورداری از سلامت روحی توصیه نمی‌شود و بهتر است افراد به جای مصرف قرصهای ویتامین از مواد غذایی حاوی این ویتامینها استفاده کنند، مگر اینکه پزشک متخصص با بررسی نحوه تغذیه فرد تشخیص مصرف مکملها را بدهد چرا که مصرف دوز نامناسب  این مکملها می‌تواند منجر به مسمومیتهای شدید شده و لطمه جدی به سلامت افراد وارد کند.

 

گفتگو: اعظم صفائی

 

 

No tags for this post.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا