ساخت کاغذ از میوه گیاه لیف در کشور

علی کاظمی تبریزی، مجری طرح با اشاره به کاهش 3.8 میلیون هکتاری سطح جنگل‌های ایران در چند دهه گذشته، گفت: ایران در شاخص کاهش سطح جنگل‌ها دارای رتبه 45 در بین 56 کشور دارای جنگل است که این رتبه وضعیت نگران کننده‌ای را ایجاد کرده است.

وی واردات محصولات چوبی، کاشت گونه‌های سریع الرشد (زراعت چوب)، حفاظت بهتر محصولات چوبی، تقویت بخش بازیابی و خروج دام از جنگل را از  جمله راهکارهای مناسب دانست که می‌تواند جایگزین برداشت از جنگل‌ها شود و افزود: یکی از راهکارهای موجود که شاید تا به امروز به آن کمتر توجه شده، استفاده از گیاهان غیرچوبی در تولید محصولاتی بر پایه الیاف یا ذرات چوبی است.

کاظمی تبریزی گیاه لیف (Luffa Cylindrica) را از جمله گیاهان قابل استفاده در این زمینه عنوان کرد و یادآور شد: این گیاه یکساله در مناطق شمالی کشور و در اقلیم گرم و مرطوب قابلیت کشت دارد.

به گفته این محقق، این گیاه در طول یک فصل رشد ممکن است تا ارتفاع 10 متر و بیشتر برسد، ضمن آنکه دارای میوه‌ای است که تا زمان سبز رنگ بودن، قابلیت خوراکی دارد و زمانی که رنگ میوه گیاه لیف به سمت زردی برود، بخش درونی آن به شکل فیبری درخواهد آمد که اکثرا در ساخت اسفنج و لیف مورد استفاده قرار می‌گیرد.

گیاه لیف

وی اضافه کرد: بر اساس این ویژگی‌ها تحقیقات خود را برای ساخت کاغذ از فیبر میوه گیاه لیف آغاز کردیم.

کاظمی تبریزی با اشاره به کاغذ تولیدشده در این طرح اظهار کرد: الیاف تولید شده از گیاه لیف در اختراع طرح از ابعاد و شرایط مقاومتی مناسبی برخوردار است، به گونه‌ای که در آزمایش‌های صورت گرفته برای تعیین درصد ترکیبات در میوه این گیاه مشاهده شد، ماده فیبری موجود در آن از میزان سلولز بالایی برخوردار و میزان "لیگنین" آن پایین بوده و در عمل می‌توان از میوه گیاه لیف، ماده‌ای مناسب برای تهیه خمیر کاغذ تولید کرد.

وی تاکید کرد: ویژگی‌های مقاومتی کاغذهای تولیدشده از این گیاه نه تنها مشابه، بلکه در برخی موارد بهتر از کاغذهای تولیدی در صنعت، نظیر کاغذ کرافت چوکا از پهن برگان و کاغذ سودای پارس از الیاف باگاس دارد.

این محقق واحد علوم و تحقیقات اضافه کرد: با حمایت و انجام طرح ملی بر روی این محصول می‌توان کشور را از نظر تولید کاغذ بی‌نیاز کرد و به عدم استحصال درختان کشور کمک کرد.

این طرح با همکاری دکتر وحید اتقیا و دکتر فرهاد زینلی از اعضای هیات علمی واحد علوم و تحقیقات اجرایی شد.

No tags for this post.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا