نخ پلی استر ضد باکتری محصول نانو فناوری ایران

به گزارش ایرنا از ستاد ویژه فناوری نانو، رشد میکروارگانیسم ها در منسوجات می تواند سبب ایجاد اثرات جانبی نامطلوب در پوشاک و مصرف کنندگان شود، بنابراین کنترل و از بین بردن میکروارگانیسم ها در محیط گرم و مرطوب منسوجات دارای اهمیت است. 

مهندس تقی کشاورز کلهری، مدیر فرآیند نوآوری محصول شرکت نفیس نخ، با تأکید بر این مطلب که منسوجات در معرض باکتری ها، بستری برای رشد باکتری و یا شیوع آن خواهند بود گفت :ملحفه های بیمارستانی، به ویژه نمونه های مورد استفاده در بخش های عفونی، مثال خوبی برای وجود این مشکل است و هزینه های زیادی جهت ضدعفونی کردن این منسوجات صرف می شود.

کشاورز افزود:چنانچه الیاف به کار رفته در تولید نخ، دارای ویژگی ضد باکتری باشد، با تولید و استفاده از منسوجات حاصل از این نخ ها، علاوه بر آنکه هزینه های ناشی از ضدعفونی کردن کاهش می یابد، می توان مرگ و میرهای ناشی از عفونت های بیمارستانی را نیز کاهش داد.

وی اضافه کرد:در این محصول، نخ های نانوکامپوزیتی نقره – پلی استر به کمک مستربچ حاوی نانوذرات نقره تولید می شوند. نخ آنتی باکتریال تولیدی به دلیل حضور نانوذرات نقره در شبکه پلیمری خویش، خواص خود را به مدت بسیار طولانی حفظ خواهد کرد.

مستربچ محصولی است که در آن پودر رنگ (پیگمنت) یا افزودنی های دیگر به صورت بهینه با یکدیکر در یک رزین پایه ادغام شده اند.

کشاورز در اشاره به کاربردهای بالقوه این محصول گفت: این نخ ها که با نام 'نخ ضد باکتری پلی استر فیلامنتی ' شناخته می شوند، کاربردهای فراوانی دارند. تولید باندهای کشی پزشکی و کلیه منسوجات بیمارستانی از جمله لباس کارکنان، پرده ها و ملحفه ها از مهم ترین قابلیت های کاربردی آن ها به شمار می روند.

وی گفت : علاوه بر این، در ساخت کفپوش ها، روکش مبلمان، پرده ها و لوازم خواب کودکان نیز می توان از این محصول استفاده کرد. این محصول دارای تأییدیه وزارت بهداشت و انستیتو پاستور ایران است.

کشاورز همچنین در توضیح عملکرد ویژه نانوذرات نقره در بستر نخ گفت :در میان عناصر آنتی باکتریال گوناگون مورد استفاده در منسوجات، نقره به دلیل خواص ویژه ای چون پایداری حرارتی، فراریت کم و فعالیت طولانی مدت دارای اهمیت ویژه ای است. نانوذرات نقره بر روی بازه وسیعی از باکتری های گرم مثبت و گرم منفی تأثیرگذارند. این ذرات به دلیل نسبت سطح به حجم بالا، سطح تماس بالایی را با میکروارگانیسم ها ایجاد کرده و سبب از بین رفتن آن ها خواهند شد.

کشاورز به مقایسه روش تولید مورد استفاده در شرکت نفیس نخ با روش های معمول پرداخت و گفت: روش های متداول ضدباکتری کردن منسوجات فیزیکی هستند. در این روش ها، بعد از تولید محصول در کارخانه های تکمیل پارچه، مواد ضد باکتری را بر روی پارچه به صورت عملیات فیزیکی منتقل می کنند. همین امر باعث می شود تا پس از چند بار شستشو، خاصیت آن از بین برود. ضمن اینکه مواد مصرفی آلودگی زیست محیطی نیز دارند.

وی افزود: این در حالی است که شرکت نفیس نخ با تکیه بر روشی جدید و با استفاده از سیستم ذوب ریسی تولید الیاف، مستربچ ضد باکتری را به مذاب پلی استر اضافه می کند. این مستربچ حاوی نانوذرات نقره است. با توجه به اندازه ی بسیار کوچک نانوذرات، در سطح نخ به صورت یکسان وکامل پخش می شوند و لذا پایداری شستشویی بسیار بالایی دارند.

No tags for this post.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا