چالش‌های موجود در زمینه تولید و بهره‌برداری از نانوکودها بررسی شد

 حمید اسدی، کارشناس کارگروه ترویج صنعتی فناوری نانو ستاد توسعه فناوری نانو معاونت علمی، در حوزه کشاورزی و صنایع غذایی با اشاره به مشکلات موجود در استفاده از کودهای رایج مانند کارایی پایین، عدم رهایش عناصر غذایی در زمان رشد گیاه و محلول پاشی، نیاز به استفاده از فرمولاسیون جدید برای تولید کود را ضروری دانست و فناوری نانو را به عنوان راهکاری نام برد که علاوه بر جذب بالاتر، بهبود بازدهی استفاده از مواد مغذی در طول رشد گیاه را به دنبال خواهد داشت.

وی  نتایج استفاده از نانوکودها را در اثربخشی استفاده از آنها قطعی ندانست و عنوان کرد: طی انجام یک طرح پژوهشی که با تمرکز بر نقاط منفی استفاده از نانوکود صورت گرفت، رفتار نانوذرات در خاک و گیاهان مورد بررسی قرار گرفت و ویژگی‌هایی مانند افزایش اندازه نانوذرات محیط خاک، احتمال تجمع نانوذرات در داخل گیاه، تاثیر متفاوت یک ذره در گیاهان مختلف و افزایش تحرک‌پذیری نانوذرات از جمله مواردی بود که نشان داد ضرورت انجام فعالیت‌های تحقیقاتی بیشتری در زمینه نانوکودها وجود دارد.

علی‌مراد سرافرازی دبیر کمیته نانو وزارت جهاد کشاورزی، ضمن معرفی مختصری از این کمیته تخصصی، گفت: در آغاز فعالیت، این کمیته با هدف آگاهی‌سازی عمومی فعالیت‌های خود را آغاز کرد که در این مرحله بالغ بر ۶۰ دوره آموزشی برای مدیران و کارشناسان استانی توسط این واحد، برگزار شد، بعد از این مرحله، فعالیت‌های کمیته وارد فاز عملیاتی خود شد که نتیجه آن انجام تعداد زیادی طرح‌ تحقیقاتی بود.

وی ادامه داد: در حال حاضر این کمیته فعالیت‌های خود را با چند اولویت مهم پیگیری می‌کند که از جمله می‌توان به مواردی چون چالش استفاده از نانوکود، مسئله کاهش آلودگی و EC آب و همچنین کاهش مصرف آب اشاره کرد.

سرافرازی همچنین در زمینه نانوکودها خاطرنشان کرد: گرچه میزان مصرف انواع کود در ایران به نسبت دنیا بسیار پایین است اما استفاده از این کودها باعث بروز مشکلاتی چون ایجاد آلودگی و سمیت خاک می‌شود، بنابراین لزوم توجه به فناوری‌هایی چون نانو به منظور کاهش آلودگی‌های کودهای مورد استفاده بوجود می‌آید که البته در حال حاضر با  توجه به عدم قطعیت در خصوص اثربخشی این نانوکودها، کمیته فناوری نانو وزارت جهاد کشاورزی قصد دارد با برگزاری نشست‌های این چنینی و بهره‌گیری از نظرات و ایده‌های محققان و فعالان حوزه‌های مرتبط مشکلات موجود را مورد بررسی قرار دهد.

در ادامه این نشست تخصصی، حاضران در این برنامه به بحث و تبادل نظر در خصوص موانع استفاده از  نانوکود پرداختند و ضرورت ایجاد یک گروه بین رشته‌ای بصورت گردآوری افراد متخصص را برای بررسی همه جانبه اثرات استفاده از نانوکودها لازم دانستند.

همچنین تایید اصل نانویی بودن کودهای نانویی موجود در بازار توسط ستاد توسعه فناوری نانو معاونت علمی، بررسی جنبه‌های زیست‌محیطی استفاده از نانوکود، پایداری نانوذرات در درازمدت و لزوم ساماندهی پروژه‌های مختلف توسط کمیته نانو از جمله مباحث مورد بحث در این نشست تخصصی بود.

«نشست تخصصی بررسی نانوکودها» با حضور اعضا کمیته فناوری نانو وزارت جهاد کشاورزی، کارشناسان ستاد توسعه فناوری نانو معاونت علمی و تعدادی از دانشگاهیان فعال کشور در حوزه‌های مرتبط، با هدف بررسی چالش‌های موجود در زمینه تولید و بهره‌برداری از نانوکودها، برگزار شد.

No tags for this post.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا