معرفی ماده‌ نگهدارنده‌ مواد غذایی ضدمیکروب

در گذشته بیشتر غذاها به‌طور مستقیم از منابع طبیعی تولید و مصرف می‌شد و اغلب بدون صرف هزینه‌های جانبی به دست مصرف‌کننده می‌رسید اما امروزه برای تهیه‌ محصولات غذایی در کارخانه‌های صنایع از افزودنی‌های شیمیایی و مواد نگهدارنده‌ ضد میکروبی استفاده می‌شود.

این ترکیبات نگهدارنده‌ ضد میکروبی همراه با عملیات اجرایی مناسب نقش مفیدی در تأمین ایمنی مواد غذایی دارند. این مواد همچنین می‌توانند موجب طولانی‌تر شدن عمر نگهداری مواد غذایی و کاهش ضایعات شوند.

مائده افضلی، دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه پیام نور مرکز تفت از اجرای طرح تحقیقاتی در این زمینه خبر داد.این همکار طرح، از استفاده نادرست و بی‌رویه از آنتی‌بیوتیک‌ها به‌عنوان عامل اصلی افزایش مقاومت باکتری‌ها به عوامل ضد میکروب مرسوم و ایجاد گونه‌های جدید مقاوم یاد کرد و افزود: افزایش مقاومت باکتری‌ها به مواد آنتی‌بیوتیک به‌عنوان یک مشکل اساسی در سیستم بهداشتی مطرح است. بنابراین توجهات به سمت مواد ضد میکروبی جدید از جمله نانومواد ضد میکروبی جلب شده است و امروزه استفاده از آن به‌سرعت در حال پیشروی است.

وی ادامه داد: در این طرح یک نانو ماده‌ ضد میکروبی جدید جهت استفاده به ‌عنوان ماده‌ نگهدارنده‌ مواد غذایی پیشنهاد شده است.

افضلی با تاکید بر این که با بهره‌گیری از نتایج این طرح می‌توان مواد غذایی را با هزینه کمتر و ایمنی بیشتر نگهداری کرد،‌یادآور شد: «نیزین» ماده‌ محافظ طبیعی است که به ‌صورت رایج به‌ عنوان ماده‌ نگهدارنده‌ طبیعی در مواد غذایی استفاده می‌شود.

این محقق معایب این ماده را اثر بیشتر بر روی پاتوژن‌های گرم مثبت ذکر کرد و گفت: به‌ منظور رفع این عیب از نانوذره اکسید منیزیوم استفاده شده تا طیف اثر ضد میکروبی نیزین افزایش یابد. نیزین با ایجاد منفذ بر روی غشای سلولی باکتری‌ها ورود نانوذره اکسید منیزیوم را تسهیل می‌کند و در اثر فعالیت ضد میکروبی آن محتویات سلولی بیرون ریخته و سبب مرگ باکتری می‌شود.

وی اضافه کرد: به‌ علاوه، استفاده از این ماده‌ ضد میکروبی به همراه حرارت، نفوذپذیری غشای سلولی باکتری افزایش ‌یافته و خاصیت ضد میکروبی ماده‌ ضد میکروب بیشتر نمود پیدا می‌کند.

این محقق در رابطه با بررسی‌های صورت گرفته در این طرح توضیح داد: در طرح حاضر، اثر ضد میکروبی نانوذرات اکسید منیزیم و نیزین در محیط کشت مایع بر باکتری‌های اشریشیا کلی و استافیلوکوکوس اورئوس بررسی شده است. همچنین اثر ترکیب نانوذرات اکسید منیزیم و نیزین بر این باکتری‌ها به‌صورت توأم در محیط شیر به روش کلنی کانت مطالعه شده است. در نهایت اثر مواد ضد میکروبی مذکور بر مورفولوژی باکتری‌های اشریشیا کلی و استافیلوکوکوس اورئوس به‌وسیله‌ میکروسکوپ الکترونی مورد ارزیابی قرار گرفته است.

این تحقیقات حاصل تلاش‌های دکتر محبوبه میرحسینی عضو هیأت علمی دانشگاه پیام نور مرکز یزد  و مائده افضلی دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه پیام نور مرکز تفت است و نتایج آن در مجله‌ Food Control منتشر شد.

No tags for this post.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا