راه اندازی آزمایشی سامانه خدمات ناوبری فضایی ایران

توسعه و پیاده سازی ناوبری و موقعیت یابی ماهواره ای با دقت بالا در سطح کشور برای دستیابی به کاربردهای گسترده تر عمومی و مصارف خاص از اهداف اولین و تنها سامانه ناوبری و موقعیت یابی فضاپایه ملی(IGNS) است. این سامانه با بهره گیری از امکانات سه سامانه برتر موقعیت یابی موجود در جهان (سامانه چینی بیدو، روسی گلوناس و آمریکایی جی.پی.اس) در نظر دارد قابلیت های فنی بهتری با هزینه بسیار کمتر ارایه کند.

در طرح این سامانه، که با محوریت گروه فضایی صاایران (صنایع الکترونیک ایران)، حمایت مرکز ملی فضایی ایران (معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری) و مشارکت پیشرفته ترین شرکت های خارجی صورت گرفته، سعی بر انتقال دانش فنی سامانه های ناوبری موجود و بومی سازی فناوری آن با استفاده حداکثری از توانمندی های داخلی شده است و بدون شک افزایش اشتغال و تحول اقتصادی از فواید اجرایی شدن این طرح خواهد بود.
راه اندازی آزمایشی این سامانه در سال 1395 انجام می شود و قادر خواهد بود اطلاعات همزمان از سه سامانه جهانی را توسط گیرنده های خود دریافت کند و به صورت بلادرنگ در اختیار کاربران قرار دهد.

حمل و نقل متحول خواهد شد
به زودی با آغاز به کار این سامانه، اطلاع دقیق از وضعیت ترافیک جاده ها و خیابان ها ممکن خواهد شد با این سامانه حتی می توان به راحتی از موقعیت خودروی سرقت شده باخبر شد و با نصب سامانه روی تاکسی ها امکان اطلاع دقیق رانندگان تاکسی از وضعیت تراکم مسافران در یک منطقه خاص فراهم می شود.
گزارش تردد و مسیرهای پیموده شده، اطلاع لحظه ای و دقیق از موقعیت خودروهای شخصی و وسایل حمل و نقل عمومی از دیگر خدمات ویژه این سامانه هستند به این ترتیب رانندگان می توانند بهترین مسیر با ترافیک و مسافت کمتر تا مقصد را انتخاب کنند.
شرکت های مسافرتی بین شهری نیز از موقعیت و وضعیت خودروها باخبر می شوند به این ترتیب با بررسی لحظه ای میزان مصرف سوخت و گزارش دقیق سرعت و مسافت طی شده اتوبوس های بین شهری نیازی به توقف در پلیس راه ها وجود نخواهد داشت.
اطلاع از زمان دقیق نیاز خودروها برای مراجعه به نزدیک ترین پایگاه سوخت رسانی و موقعیت نزدیک ترین ناوگان های سوخت مانند پمپ بنزین ها و پمپ گازها از دیگر خدمات سامانه ناوبری و موقعیت یابی ملی فضایی است.
هچنین، کنترل موقعیت و وضعیت توزیع محموله ها برای تمامی شرکت های پستی، ارسال محصول و پیک موتوری ها نیز ممکن می شود.
سخت افزار سامانه ناوبری و موقعیت یابی ملی فضایی قرار است به صورت رایگان در اختیار مشتریان قرار بگیرد و کاربران تنها با پرداخت سالانه 15 تا 60 هزار تومان از خدمات این سامانه فوق پیشرفته بهره مند شوند.

ارتقای مدیریت بحران با سامانه ناوبری و موقعیت یابی ملی فضایی
نزدیک ترین درمانگاه یا اورژانس کجاست؟ از محل دقیق بروز سوانح و آتش سوزی ها چگونه مطلع شویم؟ بهترین مسیر برای رسیدن به محل حادثه کدام است؟
به زودی با آغاز به کار سامانه ناوبری و موقعیت یابی ملی فضایی می توان بهترین مسیر را در هر زمان و مکان، حتی در مواقع بحرانی نظیر آتش سوزی، سوانح جاده ای و بلایای طبیعی انتخاب کرد. همچنین با اطلاع دقیق از نزدیک ترین خودروی ویژه امدادرسانی می توان سرعت عملیات امداد و نجات را افزایش داد.
توسط این سامانه امکان مدیریت وضعیت و موقعیت بیماران و معلولان از راه دور، برای اولین بار در کشور فراهم می شود به عنوان مثال با کنترل موقعیت دقیق افراد توسط سامانه ناوبری و موقعیت یابی ملی فضایی می توان از مفقود شدن و به خطر افتادن جان سالمندان و بیماران مبتلا به فراموشی جلوگیری کرد.
ارسال هشدار در مواقع بروز حادثه و موقعیت یابی دقیق جنگل بانان، محافظان محیط زیست و یا کوهنوردانی که زیر بهمن مدفون شده اند، تنها نمونه هایی از خدمات گسترده مدیریت بحران توسط سامانه ناوبری و موقعیت یابی ملی فضایی است.
آخرین اطلاعات
استفاده از ماهواره های زمین آهنگ در ارسال داده، پوشش و دقت بالاتر نسبت به سامانه های مشابه از نقاط قوت سامانه IGNS است.
در این سامانه امکان افزایش دقت تا یک سانتی متر بصورت بلادرنگ با استفاده از ایستگاه های زمینی، دقت پنج میلی متر با تاخیر زمانی 20 دقیقه ای و دقت یک میلی متر پس از 60 ساعت فراهم شده است.
این سامانه با مشارکت بهترین و پیشرفته ترین شرکت های خارجی و داخلی به زودی در تهران و سپس کلانشهرها و کل کشور اجرایی خواهد شد.
اهمیت دیگر این سامانه استفاده از فناوریtext message برای ارسال موقعیت است به صورتی که کلیه گزارش ها اعم از زلزله، رانش زمین، تغییر شکل پل ها، موقعیت خودروها و سامانه های حمل و نقل و … در قالب یک هشدار متنی ارسال می شود.
علاقمندان دارای سیم کارت همراه اول برای دریافت اطلاعات بیشتر درباره نحوه عملکرد و ارائه خدمات این سامانه ملی می توانند از طریق ارسال پیامک با متن SG و ایرانسلی ها نیز با ارسال عدد ١ و پس از دریافت پیامک پاسخ اولیه با ارسال متن SG به شماره 200120، اقدام کرده و از کامل ترین جزییات این طرح ملی باخبر شوند.

No tags for this post.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا